infa.lt

Sujungus mokesčius, atlyginimas „į rankas” gyventojams nesikeis

26 birželio
01:01 2018
Pinigai

nuotr.: © Arvydas Daunys / infa.lt

Sujungiant darbdavio ir darbuotojo mokamus mokesčius, gyventojų atlyginimas „ant popieriaus“ turi išaugti 1,289 karto, bet gaunama suma „į rankas“ dėl to nesikeis. Mokesčių sujungimu, kurį įtvirtinti ne kartą siūlė dalis ekonomistų, siekiama mažinti šešėlį darbo santykių srityje.

Dėl atlyginimų padidėjimo „ant popieriaus“ turės keistis ir procentinė įvairių mokamų išmokų dalis, tačiau svarbu pabrėžti, kad išmokos „į rankas“ lieka tokios pat.

Pavyzdžiui, šiuo metu pasirinkus vienų metų vaiko priežiūros atostogas mamai arba tėčiui mokama 100 proc. kompensuojamo uždarbio dydžio išmoka.

100 proc. kompensuojamo uždarbio dydžio išmoka apskaičiuojama įvertinus iki vaiko gimimo gautą mamos arba tėčio atlyginimą „ant popieriaus“.

Po mokesčių sujungimo atlyginimas „ant popieriaus“ išaugs 1,289 karto. Jeigu išmokų procentinė dalis nebūtų perskaičiuota, tai reikštų, kad išmoka atitinkamai didėtų.

Norint, kad išmoka „į rankas“ liktų ta pati kaip dabar, reikia sumažinti procentinę išmokos dalį. Todėl įstatyme, vietoje 100 proc., 70 proc. ir 40 proc. kompensuojamo uždarbio dydžio išmokos per vaiko priežiūros atostogas, tiksliai perskaičiuota ir bus rašoma taip: 77,58 proc., 54,31 proc. ir 31,03 proc.

Įstatymuose įtvirtintas procentinis išmokos pokytis palies ligos, profesinės reabilitacijos, motinystės, tėvystės, vaiko priežiūros išmokas, taip pat nedarbo, nelaimingų atsitikimų darbe ir ligos išmokas, kurios mokamos žmonėms, kai jie tampa laikinai nedarbingi dėl nelaimingo atsitikimo darbe, pakeliui į darbą, iš darbo ar profesinės ligos.

Sujungiant mokesčius keisis ir prezidentinės rentos procentinis dydis, nors „į rankas“ suma liks tokia pat: šiuo metu jis yra 50 proc. prezidento darbo užmokesčio dydžio per mėnesį, o po mokesčių sujungimo bus 38,79 proc.

Toks pat išmokos procentinės dalies perskaičiavimas numatomas nepriklausomybės akto signatarams, valstybinių pensijų bei visiems kitiems išmokų gavėjams, kurių išmoka įstatyme nurodoma procentine dalimi nuo tam tikros sumos.

Šie pokyčiai įsigalios, jeigu Seimas pritars Vyriausybės pateiktai mokesčių ir pensijų pertvarkai.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 169

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...