infa.lt

Viktoras Orbanas: „Priešas nori atimti mūsų šalį”

03 balandžio
01:03 2018

Viktoras Orbanas

Šią savaitę Vengrijoje vyks parlamento rinkimai. Korupciniai skandalai kenkia premjero v. Orbano valdančiai partijai „Fides – Vengrijos piliečių sąjunga“. Tas reaguoja, sėdamas paniką tarp savų bendražygių, rašo tinklapyje Die Zeit leidinio apžvalgininkas Thomas Roser.

„Primygtinai ir su patosu įspėja Viktoras Orbanas apie „priešo suktumą ir pinkles“ savo dešiniosios partijos šalininkus, suvažiavusius iš visos šalies. Priešininkas, kaip pareiškia vengrų vyriausybės vadovas susirinkusiems mitinge, vykusiame kovo viduryje, žmonėms, kovoja ne su atviru žvilgsniu, jis slepia savo veidą. „Jis veikia visame pasaulyje, nesiremia darbu, o išgyvena spekuliacijomis, jis trokšta keršto ir visada atakuoja į pačią širdį, ypač, jei ji nuspalvinta raudona-balta-žalia spalva“.

Partijos „Fides – Vengrijos piliečių sąjunga“ šalininkai, susirinkę mitinge palaikyti partiją, tylomis klausėsi grėsmingų pranašysčių. „Tarptautinės jėgos“ su vietos „vanagų“ pagalba planavo apgyvendinti Vengrijoje šimtus tūkstančių migrantų, sakė premjeras. Pats didžiausias mūšis dar priešakyje – balandžio 8, rinkimų dieną. „Pas mus nori atimti mūsų šalį“, – įsitikinęs 54 metų amžiaus politikas.

Ir tada jis paragina susirinkusius kartu „apginti Vengriją“. „Vengrija, iškelk vėliavas! Eikite ir kovokite!Tegyvuoja Tėvynė, pirmyn į pergalę!“.

Peteris Kreko, analitinio fondo Political Capital esančio Budapešte direktorius tokius raginimus vadina „isteriška karine retorika“. Su jos pagalba V. Orbano „Fides – Vengrijos piliečių sąjunga“ reaguoja į krintančius populiarumo reitingus ir augantį korupcijos atvejų demaskavimo skaičių. Dabartinio premjero partija galėtų pagrįsti savo rinkiminę kampaniją objektyviais ekonominiais pasiekimais, tačiau vietoje to ji bevelija (…) skleisti melagingas naujienas (fake news) ir sąmokslo teorijas, teigia P. Kreko. Valdančiosios partijos atstovai vis praneša apie intrigas, kurias esą rezga Džordžas Sorosas, o taip pat apie menamą grėsmę, kurią kelia migrantai, ir kurių iš tiesų Vengrijoje nėra“, – pažymi Kreko. (Nėra, nes būtent V. Orbanas atsisakė juos priimti – vert past)

Eksperto nuomone, tokia rinkimų retorika aktyvuoja ne tik „Fides“ elektoratą, bet ir mobilizuoja opoziciją. Kaip pavyzdį Kreko pateikia Vengrų miestą Hodmezėvašarhėjų, kuris visada buvo laikomas valdančiosios partijos atrama, tačiau vasario pabaigoje vykstančiuose mero rinkimuose čia nugalėjo opozicijos kandidatas. Tai pakėlė opozicijos dvasią ir privertė nervintis „Fides“, – rašoma straipsnyje.

Parlamento rinkimų išvakarėse, pasak Kreko, su atitinkamu įsitikinimu galima pasakyti tik viena: „šių rinkimų rezultatas neprognozuojamas“. Prie viso to, situacijos pasikartojimas, kai partija 2010 ir 2014 metų rinkimuose gavo dvi trečiąsias balsų, šį kartą, pašnekovo nuomone, neįvyks.

Žurnalistas primena, jog „Vengrijoje tiesioginių mandatų daliai tenka 106 iš 109 vietų parlamente. Likusios padalinamos partijoms atitinkamai jų surinktiems rinkimuose balsams. Ši sistema buvo įvesta 2011 metais „Fides“ iniciatyva ir atvirai naudinga partijai-laimėtojai: 2014 metais „Fides“ dėka gautų rinkimuose 96 tiesioginių mandatų garantavo sau dvi trečiąsias vietų parlamente, nežiūrint į tai, kad už ją balsavo viso 44,11% rinkėjų“. (už kitas partijas balsavo gerokai mažiau – vert past)

„Opozicija galėtų padėti tašką šiam dominavimui, jeigu jai pavyktų susivienyti ir palaikyti kandidatus su pačiais realiausias šansais į sėkmę“, pažymi Die Zeit. Tačiau būtent tai ir yra pati didžiausioji problema.

„Jobbik“ – geriausia dešinioji partija vengrams“, – sako rinkiminės akcijos palaikant partiją Budapešte, dalyvis. „Ji pakeitė agresyvų toną“, – sako jis. Pasak jo, nugalėti „Fides“ pavyks tik tuo atveju, jei opozicija susivienytų, tačiau balsuoti už kairiojo flango kandidatą jis neis.

„Orbanas daugiau negali tikėtis 2010 ir 2014 metų sėkmės pasikartojimą, – konstatuoja žurnalistas. – Tautos tėvo įvaizdis, kuris su pilnu atsidavimu gina savos šalies interesus, nuosekliai kuriamas vyriausybinių MIP, vis labiau nusileidžia pastaruoju metu feodalo, kurį domina tik savo klano interesai, įvaizdžiui“, – dėsto autorius. Vis dažniau ėmė praslysti informacija tai apie jo gimtosios bendruomenės gerovės augimą; tai apie aukščiausių valdžios ešelonų atstovų ofšorines sąskaitas; neseniai įsiplieskė skandalas dėl sandėrio, sudaryto premjero žento kompanijos naudai, – teigia žurnalistas, nenurodydamas šaltinių.

„Tačiau bedugnė skirianti opozicines jėgas vėl gali garantuoti Viktoro Orbano partijai balsų daugumą“, – sielvartauja straipsnio autorius. Pasak kairiosios liberalios opozicijos, bendradarbiavimas su „Jobbik“ atrodo problematiškas. „Tačiau, jei kiekvienas iš mūsų užsispyręs laikysis savo pozicijos, – niekas taip ir nepasikeis – ir V. Orbanas su mumis išliks amžinai“.

Nežiūrint į nežinomybę, susijusią su rinkimų baigtimi, politologas Peter Kreko įsitikinęs tuo, jog, „jeigu Fides“ laimės pergalę, tačiau pademonstruos ne patį geriausią rezultatą, Viktoras Orbanas dar ryžtingiau imsis kovos su „priešiškomis jėgomis“, imsis griežtesnių priemonių prieš nepriklausomas MIP (masinės informacijos priemones), pilietines iniciatyvas ir opoziciją“, niūria gaida užbaigia savo straipsnį Die Zeit žurnalistas.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 266

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. dešinysisultraradikalas    -  2018-04-04, 12:05

    o gaila būtų jei Orbanas nebelaimėtų.Jei ims valdyti tokių minkštabybių-skystakiaušių gauja kaip Lietuvoje, tai Vengrija kaip mat bus pilna babajų.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...