infa.lt

Brexit. Theresa May ir ES – pirmas susidūrimas

25 birželio
01:02 2017

Theresa May

Ketvirtadienį vakare Britanijos premjerė Theresa May pateikė „teisingą ir rimtą pasiūlymą“ 27-ioms ES šalims. Šis pasiūlymas, „suteikia ES piliečiams, atvykusiems į Britaniją, tokį saugumo lygmenį, koks tik įmanomas, kol jie kuria savo karjerą ir gyvenimą, ir įneša savo indėlį į mūsų visuomenę“, praneša welt.de.

Klausimas apie tai, kas atsitiks su daugiau nei trimis milijonais ES piliečių, gyvenančiais Britanijoje, po „brexit“, neišvengiamai išlieka vienu iš pagrindinių punktų derybose. Konservatoriai nori suteikti jiems tokias pat teises, kuriomis naudojasi Britanijos piliečiai, jeigu išėjimo iš ES momentu jie gyveno Britanijoje ne mažiau, nei 5 metus. Užsieniečiai iš ES gyvenantys Britanijoje mažiau, nei 5 metus gali paduoti prašymą praėjus penkeriems metams.

Tai dosnus iš pirmo žvilgsnio pasiūlymas, kurio pagalba patyrusi nesėkmę rinkimuose premjerė norėjo sudaryti gerą nuotaiką Briuselyje.

Tačiau jame yra ir ne tokie aiškūs punktai. Theresa May vėl kategoriškai paprieštaravo tam, kad po „Brexit“, ES teismas stebėtų kaip bus laikomasi ES piliečių teisių.

Londono nuomone, tuo turės užsiimti tik Britanijos teismai. „Mes išeisime iš ES teismo jurisdikcijos. Mūsų įstatymai daugiau nebus interpretuojami teisėjų iš Liuksemburgo“, – pareiškė Teresa May dar sausio mėnesį savo programinėje kalboje. Šia poziciją palaikė „kieto Brexit“ šalininkai. ,

Po rinkimų birželio 8 dieną May daugiau nebeturi parlamentinės daugumos, todėl dabar ji bando suformuoti koaliciją su Šiaurės Airijos unionistų partija (DUP), kad gautų nors santykinį pranašumą.

Turint omenyje šią sudėtingą situaciją, ji gali tapti priklausoma nuo didelio kietos linijos šalininkų konservatorių tarpe skaičiaus. Tačiau jų reikalavimai teisės klausimais nesuderinami su europiečių pozicija. Tik praėjusią savaitę ES komisijos grupė „Brexit“ klausimais pristatė savo programinį dokumentą, kuris vienareikšmiškai patvirtina nuolatinę ES teismo jurisdikciją.

„Mes manome, jog teisėjai gali būti tik Liuksemburge“, – kalbama Briuselyje. Toks reikalavimas randa atgarsį ir ES valstybių-narių tarpe, ir Europos parlamente. „ES piliečiai atvyko į Britaniją, tikėdami tuo, jog ES teismas garantuoja jų teises. Ši garantija negali „Būti atšaukta atgaline data“, – kalbama parlamento sluoksniuose.


Dar vienas ginčas dėl datos

Yra ir dar vienas ginčytinas punktas. Lomdonas planuoja nustatyti 2017 metų kovo 29 dieną kaip laiko atskaitos pradžią ES piliečių buvimo periodui. Šią dieną konservatorių vyriausybė startavo išėjimo procesą, pasinaudojusi Lisabonos sutarties 50-uoju straipsniu.

Tačiau Briuselyje daugelis reikalauja pradėti skaičiuoti laiką nuo faktinio Britanijos pasitraukimo iš ES dienos, tai yra 2019 metų kovo 30 dienos.

Aukščiausiojo lygio susitikime ES lyderiai labai atsargiai komentavo britų pasiūlytą „teisingą sandėrį“. Vokietijos kanclerė Angela Merkel pavadino pasiūlymus „gera pradžia“. Tačiau, pasak jos, išlieka „dar labai daug klausimų“. „Mes turime dar daug reikalų“, – pasakė ji.

Dabar reikia laukti pirmadienio, kol Britanijos vyriausybė pateik savo detalius planus šiuo klausimu. O laikas skirtas derybos, nenumaldomai skuba.

Gerbiami skaitytojai, jei manote, kad medžiaga, pateikta „infa.lt” buvo jums nors truputį naudinga, jūs galite prisidėti paremdami svetainę Jums patogiu būdu

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 112

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...