infa.lt

Kolumbija: drugeliai kaip nauja kovos prieš kokainą rūšis?

17 gegužės
09:35 2015

Le Figaro

paveikslėlis

Kokos naikinimui gali būti pasinaudota netikėta idėja: pakeisti herbicidus ėdriais drugeliais, rašo Emmanuelis Riviere straipsnyje publikuotame Le Figaro.

Ko tik neišbandė Kolumbijos vyriausybė, kad nutraukti kokos derliaus nuėmimą, – nuo karinių kampanijų iki herbicidų pylimo lėktuvais, nekalbant jau apie pačių augalų rovimą. Niekas nepadėjo. Iki pastarojo meto buvo neįmanoma ilgesniam laikui apriboti kokaino gamybą ir juntamai kažką priešpastatyti jo eksportui, pasakoja korespondentas.

„Ir štai, su neįtikėtina iniciatyva pasisakė Alberto Gomez, botanikos sodo Quindio departamente direktorius. Šiame „kare“ prieš narkotiką jis siūlo į žaidimą įleisti naujus mažus karius – „Eloria noyesi“ drugelių vikšrus, kurių gyvenimo arealas dažniausiai Kolumbija, andiškosios džiunglės. Iš vikšrų išsirita balti drugeliai. Laimingo sutapimo dėka, iš 157 kokos rūšių, kultivuojamų planetoje, tik iš dviejų yra gaminamas kokainas, ir būtent joms teikia pirmenybę šie skraidantys vabzdžiai”, – rašo Riviere.

Skirtingai nuo herbicidų, negalinčių pilnai sunaikinti krūmo, drugeliai deda kiaušinėlius ant kokos lapų ir maitinasi augalu. Alberto Gomez pateikia pavyzdį, kaip 1980-aisiais ši kyltūra buvo pilnai sunaikinta vikšrų Putumayo rajone. Mokslininkas įsitikinęs, jog, jeigu jo iniciatyva bus realizuota, bus sukurtos naujos darbo vietos: fermeriai pradės veisti šiuo vikšrus. „Šios idėjos įgyvendinimui prireiks apie 16 tūkstančių livrų (maždaug 22,1 tūkstančių €urų)“, – užtikrino Gomez.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 217

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....