infa.lt

Vengrijos parlamentas priėmė įstatymą apie „užsienio agentus“

13 birželio
21:29 2017
CEU

ceu.edu nuotr.

Vengrijos parlamentas priėmė įstatymą, sugriežtinantį valstybės kontrolę nevyriausybinėms organizacijoms finansuojamoms iš užsienio.

Įstatymą palaikė 130 parlamentarų, prieš pasisakė 44. Dar 24 žmonės susilaikė.

Pagal įstatymą, nevyriausybinės organizacijos, gavusios iš užsienio ne mažiau nei 24 tūkstančius eurų finansavimą, privalės užsiregistruoti kaip „organizacijos gaunančios užsienio finansavimą“, ir kasmet pateikti labiau išsamesnę atskaitomybę.

Šių reikalavimų nevykdymo atveju organizacijos gali būti uždarytos.

Įstatymą jau sukritikavo žmogaus teisių gynėjai iš Amnesty International organizacijos ir sulygino su analogišku įstatymu, veikiančiu Rusijoje ir taip pat nuolat kritikuojamu žmogaus teisių gynėjų.

„Tokia nekomercinių organizacijų stigmatizacija yra paskutinė iš eilės priemonių priimtų Viktoro Orbano vyriausybės, siekiant nuslopinti nepritarimą Vengrijoje. Įstatymas stabdys kritiškai svarbų pilietinės visuomenės darbą“, – teigia organizacijos atstovai.

„Pastarieji vengrų valdžios išpuoliai prieš pilietinę visuomenę nukreipti į tai, kad priverstų nutilti kritinius balsus šalies viduje, ir iš esmės kelia niūrius Rusijos drakoniško įstatymo apie „užsienio agentus“ atgarsius”, – pareiškė Amnesty International direktorius Europai John Dalhuisen.

Anksčiau šalies premjeras Viktoras Orbanas kaltino nevyriausybines organizacijas, finansuojamas iš užsienio, kišimusi į vidinius šalies reikalus.

Pirmoje eilėje toks kaltinimas buvo skirtas organizacijoms, kurias palaiko vengrų kilmės milijardierius Džordžas Sorosas (George Soros).

Balandžio mėnesį Vengrijos prezidentas Janos Aderis pasirašė įstatymą reguliuojantį nacionalinių universitetų finansavimą iš užsienio.

Įstatymas įpareigoja užsienio mokymo įstaigas turėti mokymo įstaigas savo registracijos šalyse. Toks reikalavimas reiškia, jog šalyje gali būti uždarytos mokslo įstaigos gyvuojančios iš Soroso lėšų.

Kalbant konkrečiai, gali būti uždarytas Vidurio Europos universitetas (CEU), kuris yra registruotas JAV, tačiau neturi ten mokymo įstaigos.

„Užsienio agentai”

Vengrijos parlamento priimtas įstatymas lyginamas su Rusijos įstatymu apie „užsienio agentus“.

Rusijos įstatymas, pagal kurį NVO, gaunančios užsienio finansavimą, buvo pripažintos „užsienio agentais“, buvo priimtas 2012 metais po masinių protestų už teisingus rinkimus 2011-2012 metais. Valdininkai ir deputatai tada kalbėjo, jog protestai finansuojami iš užsienio.

Pasak Rusijos įstatymo, „agentais“ pripažįstamos organizacijos, kurios gauna užsienio finansavimą ir užsiima politine veikla.

Nuo to laiko į agentų „registrą“ pateko asociacija „Golos“, „Memorial“, „Levada-centr“, asociacija „Agora“ ir kitos.

Rusijoje fondų „Sodeistvyje“ ir „Otkrytoje obšestvo“, kuriuos finansavo Sorosas, veikla, buvo įdėmiai stebima valdžios pastaruosius 10 metų.

2015-ais metais abu fondai buvo paskelbti „nepageidautinomis organizacijomis“, o daugelis Soroso išmokų gavėjų žmogaus teisių organizacijų srityje – užsienio agentais.

Tarpe šios labdaros gavėjų buvo ir Europos universitetas Peterburge, per pastaruosius keletą mėnesių taip pat patyręs spaudimą.

Gerbiami skaitytojai, jei manote, kad medžiaga, pateikta „infa.lt” buvo jums nors truputį naudinga, jūs galite prisidėti paremdami svetainę Jums patogiu būdu

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...