infa.lt

Prezidentė Seime perskaitė aštuntąjį metinį pranešimą

08 birželio
14:03 2017
Prezidentės pranešimas

Seimo kanceliarijos nuotr. (aut. Olga Posaškova)

Seimo posėdyje Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė perskaitė aštuntąjį metinį pranešimą, kuriame aptarė padėtį Lietuvoje, Lietuvos Respublikos vidaus ir užsienio politiką.

Šalies vadovė pranešimą pradėjo pabrėždama Lietuvos valstybės istorijos svarbą. „Artėjantis valstybės atkūrimo 100-metis praplečia įprastą matymo lauką, sustiprina įžvalgas apie valstybingumą, apie tikslus, kurių siekiame, apie atsakomybę. Vasario 16-osios karta išplėšė mūsų valstybę iš nebūties ir ėmė kurti naują, modernią Lietuvą. Minėdama 20-metį šalis buvo pažengusi stebėtinai toli. Jeigu nebūtų anuomet brutaliai sustabdyta ir naikinta, šiandien gyventume valstybėje, kuriai nereikia vytis prarasto laiko. Jubiliejiniai metai mus įpareigoja ypač realiai ir reikliai pažiūrėti į svarbiausius savo uždavinius. Nėra kitos jėgos, galinčios paspartinti šalies pažangą, kaip tik mes patys. Nėra ir kito laiko, kaip tik tas, kuriame gyvename“, – kalbėjo D. Grybauskaitė.

Pasak Prezidentės, strateginės reformos gali ištisiems dešimtmečiams nulemti valstybės valdymo kokybę. „Iš viešojo sektoriaus reformos žmonės laukia nomenklatūrinio valdymo pabaigos ir tikisi, kad nauja valdžia neapsistatys tik savais, bus atspari siaurų interesų grupių lobizmui. Kad pertvarka nesibaigs keliais sumažintais etatais ar šimtaprocentiniais priedais prie kai kurių pareigūnų atlyginimų. Tačiau užsitęsusi valstybės valdymo sumaištis ir kai kurių reformų neapibrėžtumas jau kelia nerimą. Stringa urėdijų pertvarka, Seimas ir savivaldybės saistosi įtartinais vidaus sandoriais, švietimo reformos pradžia primena nekilnojamojo turto dalybas“, – sakė valstybės vadovė.

Respublikos Prezidentė atkreipė dėmesį, kad nekokybiškas švietimas tampa nacionalinio saugumo klausimu. „Tai – emigracijos, socialinės atskirties, mažėjančių investicijų, ūkio stagnacijos ir svarbiausia – korupcijos priežastis. Visose rinkimų programose ir Vyriausybės veiksmų plane švietimo sistemos pertvarka įvardyta kaip prioritetų prioritetas. Atrodė, dėl to jau pasiektas ir platus politinis supratimas ir sutarimas. Turime skubiai keisti mokytojų rengimo sistemą, peržiūrėti vaikų ugdymo ir besidubliuojančias studijų programas, finansavimo modelius. Švietimo įstaigų tinklą sutvarkyti taip, kad kokybiškas išsilavinimas būtų prieinamas visiems. Kad baigtųsi vaikų segregacija ir šešėlinės pamokos, profesinis mokslas atitiktų šalies ekonominius poreikius, o universiteto diplomas atgautų savo vertę“, – teigė D. Grybauskaitė.

Prezidentė metiniame pranešime taip pat aptarė neteisėto praturtėjimo tyrimų strigimą, mokestinių baudų didinimą už neaiškios kilmės turtą ar pajamas bei milijoninių mokesčių vengimą, visuotinį nepakantumą korupcijai, prasidėjusį perversmą vaistų rinkoje ir kt.

Šalies vadovė išreiškė viltį, kad neeilinėje Seimo sesijoje palaiminta vaikų teisių apsaugos sistemos pertvarka įgautų realų pagreitį. „Matome ir daug gerų pokyčių – vien Kaune jau darbuojasi dešimtys profesionalių globėjų. „Tai – Kauno vaikai ir juos augins kauniečiai“, – taip nusprendė miestas, paskelbęs 2017-uosius Vaikų gerovės metais. Tai galėtų būti šimtmečio šūkis ir Varėnoje, ir Kėdainiuose ar Skuode – visoje Lietuvoje“, – akcentavo D. Grybauskaitė.

Metiniame pranešime D. Grybauskaitė, kalbėdama apie nacionalinį saugumą, pabrėžė: „Šiemet sulaukėme istorinio palaikymo: dislokuotas Vokietijos vadovaujamas mūsų sąjungininkų batalionas, kuriame net 7 valstybių kariai. Viso Baltijos regione – net 20 šalių iš 28 NATO narių atsiuntė pastiprinimą mums – trims Baltijos šalims. Visa tai kilstelėjo mūsų šalies gynybinį atgrasymą į aukštesnį kokybinį lygį.“ Tačiau, anot jos, nepaisant esamų saugumo garantijų, neturime sustoti ir būtina siekti NATO reformų, priimant greitesnį sprendimų procesą, dar tvirtesnių gynybos planų, bendros oro gynybos.

alies vadovė pažymėjo, kad užsienio politika tapo neatsiejama nuo saugumo iššūkių. „Geopolitinė realybė verčia ne tik mus, bet ir visą Europą imtis didesnės atsakomybės už savo saugumą. Šie iššūkiai atveria galimybių ir stipresnei Europos šalių integracijai. Būtent ji gali tapti atsvara nestabilumui ir įtampai, tvyrančiai pasaulyje. Narystė Europos Sąjungoje yra garantija, užsitikrinant ilgalaikę taiką, stabilumą ir gerovę. Vis dar 28 Europos šalys kartu turime kur kas daugiau svorio negu pavieniui“, – kalbėjo Prezidentė.

Baigdama kalbą Respublikos Prezidentė palinkėjo maksimaliai išnaudoti Lietuvai palankų metą, kad valstybės stiprėjimą, jos augančią ekonominę galią jaustų kiekvienas gyventojas.

Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės metinis pranešimas

Parengė:
Informacijos ir komunikacijos departamento
Spaudos biuro vyriausiasis specialistas
Rimas Rudaitis

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 77

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. ......    -  2017-06-09, 15:51

    Pliurpalas dėl pliurpalo…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

O kas suteikė teisę “seimui” spręsti už mane?...

Ar tai verta dėmesio naujiena? kad kairieji marksistai jau seniai pramušė dugną žinome, gal tik...

Tomai, negalima taip negražiai atsiliepti apie mūsų dabartinėje valdžioje esančius buvusius komunistus vei įslaptintus KGB...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...