infa.lt

Suartėdama su Rusija, Turkija tampa „Trojos arkliu NATO aljanse“

29 balandžio
01:01 2017
C-400

Rusijos C-400, raketinės mobilios oro gynybos sistemos | © Vasily Fedosenko / Reuters

Panašu, jog Turkija ne tik nutarė nutraukti planus Europos Sąjungos atžvilgiu, į kurią kažkada bandė įstoti, bet ir nori užmegzti plataus masto ryšius su Rusija. Kaip rašo National Review, nežiūrint į anksčiau (ir dabar) buvusius nesutarimus, pastaruoju metu Erdoganas su Putinu sugyvena gan taikiai. Du lyderiai pravedė susitikimus, kurių metų buvo aptariamos bendradarbiavimo galimybės milijardų dolerių sumoms energijos resursų, infrastruktūros ir atominės energetikos sferoje.

Tačiau, pastebi leidinys, Rusijos ir Turkijos partnerystė susijusi ne tik su ekonomika ir diplomatija. Tikėtina, jog tai bandymas išskirti Ankarą ir Vakarus. Ir čia savo vaidmenį vaidina Erdoganas, kuris nekenčia Vakarų už jų senosios pasaulietinės tvarkos palaikymą Turkijoje.

„Tuomet, kai turkų ir vakarų diplomatai bei karo vadai tvirtina apie bendradarbiavimo svarbą, Erdoganas atkakliai formuoja turkų tarpe neapykantą Vakarams visumoje ir NATO atžvilgiu konkrečiai. Turkijos valstybinės MIP (masinės informacijos priemonės) siunčia reporterius į Vokietiją, kad tie, stovėdami prieš amerikiečių karines bazes, gąsdinančiais balsais skelbtų apie tai, jog NATO aljansas yra teroro sponsorius. Rusų politologas ir konspirologas Aleksandras Duginas pasirodo turkų žiniasklaidoje dažniau, nei amerikiečių pasiuntinys“, – teigia leidinys.

Straipsnio autorius pažymi, jog šiandien, kai Erdoganas konsoliduoja savo valdžią ir veda Turkiją šalin nuo Vakarų, link platesnės partnerystės su Rusija, problema Jungtinėms Valstijoms slypi ne tame, kad Turkija gali išeiti iš NATO, o tame, kad ji gali ten pasilikti.

Sprendimai NATO priimami konsensuso pagrindu, ir Turkija gali tapti savotišku Trojos arkliu, paraližuodama sprendimų priėmimo procesą ir mažindama aljanso efektyvumą.

Leidinys pažymi, jog Turkija yra programos sukuriant vieningą smogiamąjį naikintuvą F-35 partnerė, ir nori pirkti šiuos naujos kartos lėktuvus. Šių lėktuvų pardavimas ir tiekimas Turkijai kelia didelę riziką, kadangi Ankara gali perduoti labiausiai šiuolaikiškas karines technologijas ir kodus Rusijai su Kinija. Rusijos C-400 kompleksų pirkimas yra ne ką mažiau pavojingas, kadangi juos galima integruoti į Turkijos oro gynybą tik išdavus NATO kodus ir procedūras.

Straipsnio autorius daro išvadą, jog Erdoganas tiki, kad įgyvendina strategiją be pralaimėjimo: jeigu pas jį atsiras spaudimo prieš JAV ir Europą svertai, jis galės išplėšti iš jų nuolaidas ir laimės. Iš kitos pusės, jeigu Turkijos vadovui kažkuo atsilygins Putinas, kažkuo asmenišku ar šaliai, jis laikys, jog irgi iškovojo pergalę. Tačiau turkų prezidentas atrodo nesupranta, jog aplošti Vladimirą Putiną jam vis tiek nesigaus.

„Vakarai gali dejuoti ir skųstis dėl demokratijos ir pasaulietinės tvarkos žlugimo Turkijoje, tačiau šis traukinys nuvažiavo jau prieš 10 metų. Kur kas pavojingiau Europai ir Jungtinėms Valstijoms tos permainos, kurios vyksta Turkijos užsienio politikos kryptyse“, – daro išvadą National Review.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 154

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Tomai, negalima taip negražiai atsiliepti apie mūsų dabartinėje valdžioje esančius buvusius komunistus vei įslaptintus KGB...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....