infa.lt

Artimiausiu metu prasidės žuvų įveisimas Lietuvos vidaus vandenyse iš Aplinkos apsaugos rėmimo programos lėšų

29 kovo
15:54 2017

Starkis ir lydekaArtimiausiu metu prasidės žuvų įveisimas (įžuvinimas) Lietuvos vidaus vandenyse. Sparčiausias, o kai kuriuose vidaus vandens telkiniuose ir vienintelis būdas atkurti išteklius, yra žuvų įveisimas. Šiais metais žuvims įveisti į valstybinius vandens telkinius iš Aplinkos apsaugos rėmimo programos lėšų skirta 580 000 eurų.

Patvirtintoje žuvų įveisimo programoje numatyta pagausinti žuvų išteklius daugiau nei 250 vandens telkinių. Bus įveista per 51 tūkst. vnt. sterkų, 2258 tūkst. vnt. lydekų, 43 tūkst. vnt. šamų, 74 tūkst. vnt. lynų jauniklių. Į Kauno marias, iš žuvų ištekliams atkurti ir išsaugoti skirtų lėšų, numatyta įveisti 50 tūkst. lydekų ir 10 tūkst. lynų jauniklių.

Vandens telkiniuose bus įveisiamos tik šiųmetės ir vyresnio amžiaus žuvys, kurių išgyvena nepalyginamai daugiau, nei įveisiant lervutes. Atsižvelgiant į tai, bus perkami ir įveisiami ne jaunesni kaip pusės metų žuvų jaunikliai. Daugiausiai bus įveisiama plėšriųjų žuvų – lydekų, sterkų, šamų.

Taip pat bus griežtai kontroliuojama, kad nebūtų įveisiamos sergančios žuvys. Pagal nustatytus veterinarinius reikalavimus žuvis išleisti į vandens telkinius išteklių atkūrimo tikslais galima tik tuomet, kai jos yra kliniškai sveikos. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba kontroliuoja, kad būtų laikomasi nustatytų reikalavimų, žuvis įveisimui teikianti įmonė turi pateikti atitinkamus dokumentus, patvirtinančius, kad žuvys yra sveikos, imami mėginiai žuvų sveikatingumui nustatyti.

Siekiant užtikrinti, kad žuvivaisai skiriamos Aplinkos apsaugos rėmimo programos lėšos būtų naudojamos skaidriai, aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnai nuolat atlieka planinius ir neplaninius įžuvinimo patikrinimus.

Įveisimo metu Aplinkos ministerijos regionų aplinkos apsaugos departamentuose yra paskirti asmenys, kurie privalo dalyvauti sveriant, pakraunant į pervežimo tarą ir išleidžiant į vandens telkinius žuvų jauniklius. Seimo narys Kęstutis Mažeika kviečia žvejus, vietinius gyventojus ir kitus asmenis aktyviai dalyvauti žuvų įveisimuose ir patiems įsitikinti įveisiamų žuvų kokybe bei kiekiu, taip prisidedant prie žuvų įveisimo kontrolės.

Informacija apie numatomus žuvų įveisimus bus iš anksto skelbiama Aplinkos ministerijos regionų aplinkos apsaugos departamentų bei Aplinkos apsaugos agentūros interneto svetainėse.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 263

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Dabar į pasaulį žvelgiama per išangę, ne per akį...

Tai jei derėsis dėl skolų grąžinimo - Europoje turėsim dar vieną Ameriką, nes ukrainiečiai turės...

Taikliai.aciu....

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...