infa.lt

Kinija norėtų savo sausros problemas spręsti Baikalo ežero vandens pagalba

22 vasario
10:26 2017
Landžou, Gansu provincija (2013) REUTERS

Landžou, Gansu provincija (2013) REUTERS / Carlos Barria

Vandens trūkumas Kinijoje

Kinijos šiaurės-vakarų provincijų valdžia ieško naujų, kovos su vandens trūkumu regione sprendimų būdų. Landžou mieste Gansu provincijoje buvo iškelta iniciatyva pratiesti vamzdyną, kuris tiektų vandenį vietinėms žemėms iš Baikalo ežero Rusijoje, praneša Global Times.

Landžou miesto ir kaimo planavimo Instituto darbuotojai įsitikinę, jog, kadangi Kinijai pavyko susitarti su Rusija dėl plataus masto dujotiekių tinklo, jų vamzdyno vandeniui projektą, jungiantį Gansu ir Baikalą, taip pat bus nesudėtinga realizuoti.

„Tai preliminarus pasiūlymas, ir mes laukiame būsimo patvirtinimo iš vietos valdžios“, – paaiškino instituto specialistas, panoręs likti neįvardintu. Eksperto nuomone, jų projektas galėtų žymiai pagerinti ekologinę padėtį regione.

Kaip planuojama, 1700 km ilgio vamzdynas turėtų nukreipti vandenį iš Baikalo ežero į Čiliano kalnus Gansu vakaruose, o po to – į administracinį Landžou centrą. „Technologijos ne problema. Diplomatinės derybos priklausys nuo vietos valdžios“, – papildė specialistas.

Vyriausiojo projekto „Kinijos upių posūkis iš pietų į šiaurę“ specialisto Shi Weixin nuomone, problema gali tapti tokio vamzdyno statybos kaina, o taip pat ekologinės pasekmės Baikalo ežerui. Baikalo ežeras talpina penktadalį visos Žemės gėlo vandens.

„Kinijos upių posūkis“ susiveda į Jangdzės vandenų nukreipimą į šiaurę, į Huanghės ir Haihė baseiną. Shi Weixin pabrėžia, jog bendro nuotėkio kontrolės pagalba jo projektas minimalizavo įtaką Jangdzės ekosistemai. Todėl Landžou atveju taip pat būtina apgalvoti panašų mechanizmą.

Be to, reikia nuodugniai apgalvoti tai, kas užsiims antžeminės struktūros statyba ir kaip bus įgyvendinamas vandens pompavimas ekstremaliomis gamtinėmis sąlygomis – pavyzdžiui žiemą.

Global Times primena, jog 2005 metais stambus investuotojas Bian Hongdeng‘as jau siūlė nukreipti Baikalo vandenį į Pekiną. Tačiau tada Kinijos vandens resursų Ministerija paneigė informaciją apie tai, jog šia kryptimi vykdomos kažkokios derybos dėl projekto.

Gerbiami skaitytojai, jei manote, kad informacija, pateikta infa.lt svetainėje buvo jums kažkuo naudinga, jūs galite prisidėti paremdami ją Jums patogiu būdu

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 201

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...