infa.lt

Trampo dėka Paskutiniojo Teismo dienos Laikrodžio rodyklės pervestos į priekį

27 sausio
01:01 2017
Paskutiniojo Teismo dienos Laikrodis

Amerikiečių fizikas Lawrence’as M. Krauss (kairėje) ir buvęs JAV atstovas JTO Thomas Pickering (dešinėje) pranešė apie mokslininkų ir ekspertų sprendimą pervesti Doomsday Clock rodykles 30 sekundžių į priekį | EPA

Paskutiniojo Teismo Dienos Laikrodžio Rodyklės (Doomsday Clock) – simbolinio chronometro, kuris atspindi branduolinio kataklizmo priartėjimą – pervestos 30 sekundžių į priekį.

Žurnalo The Bulletin of Atomic Scientists direktorių taryba priėmė sprendimą pervesti laikrodžio rodykles į priekį dėl pablogėjusios saugumo situacijos pasaulyje ir naujojo JAV prezidento Donaldo Trampo (Donald Trump) pareiškimų apie branduolinių arsenalų didinimą.

Dabar Paskutiniojo Teismo dienos Laikrodis rodo laiką 23:57:30 – tai reiškia, jog tik dvi su puse simbolinės minutės skiria pasaulį nuo globalios katastrofos valandos, kurios atėjimas reiškia vidurnaktį.

Per visą Paskutiniojo Teismo dienos Laikrodžio egzistavimo istoriją nuo 1947 metų, tik kartą laikrodis rodė 30 sekundžių arčiau žymos 00:00. Tai buvo 1953 metais, kai Jungtinės Valstijos įvykdė vandenilinės bombos bandymus, – tada laikrodis rodė 23:58, tai yra, tada pasaulis buvo dar arčiau katastrofos, nei dabar.

Žurnalo direktorių tarybos vadovė Rachel’ė Bronson paragino pasaulio lyderius sumažinti ambicijas ir įspėjo, jog įtampos didinimas gali įžiebti karą.

Savo sprendime The Bulletin of Atomic Scientists direktorių taryba pranešė, jog mokslininkų nuomone, globalios katastrofos tikimybė 2017 metais yra aukštesnė, nei prieš dvejus metus.

„Tarybos sprendimui įtaką padarė keliantys nerimą Donaldo Trampo pareiškimai apie branduolinių arsenalų panaudojimą ir jų didinimą, o taip pat akivaizdus, absoliučios daugumos mokslininkų pripažįstamas klimato kaitos neigimas iš Trampo ir dar keleto jo kabineto narių pusės”, – sakoma mokslininkų pareiškime.

Taip pat žurnalo direktorių taryba pažymėjo nacionalistinių nuotaikų pasaulyje augimą. Kitų grėsmių tarpe, įtakojusių sprendimą perstumti rodykles įvardijamos abejonės dėl būsimo susitarimo apie Irano atomą, nauji kiber-saugumo iššūkiai ir „melagingų“ naujienų skaičiaus augimas.

Pastaruosius dvejus metus laikrodis rodė 23:57, po to, kai 2015 sausį rodyklės buvo pervestos dviem minutėmis į priekį. Tada pagrindinėmis sprendimo priežastimis mokslininkai įvardino branduolinio ginklo modernizaciją visame pasaulyje ir padidėjusius branduolinius arsenalus.

Paskutiniojo Teismo Dienos Laikrodis yra Čikagos universiteto žurnalo The Bulletin of Atomic Scientists („Mokslininkų-atomininkų biuletenis“) projektas. Jis buvo inicijuotas pirmosios amerikiečių branduolinės bombos kūrėjo 1947 metais – tada mokslininkai nustatė jo rodykles 23:53 žymoje.

Sprendimą dėl rodyklių pervedimo priima žurnalo direktorių taryba, dalyvaujant pakviestiems ekspertams, kurių tarpe 18 Nobelio premijos laureatų. Dažniausiai mokslininkai priima sprendimą apie rodyklių pervedimą pirmyn. Paskutinį kartą laikrodžio rodyklės buvo pervestos minute atgal 2010 metais, po to, kai JAV nutarė atsisakyti planų dislokuoti priešraketinės gynybos (PRG) sistemas Rytų Europoje.

1991 metais, pasirašius sutartį tarp TSRS ir JAV apie strateginių puolamųjų potencialų sumažinimą, laikrodžio rodyklės buvo pervestos atgal iškart septyniomis minutėmis iki rekordiškai „saugios“ žymos – 23valandos 43 minutės.

Gerbiami skaitytojai, jei manote, kad informacija, pateikta infa.lt svetainėje buvo jums kažkuo naudinga, jūs galite prisidėti paremdami ją Jums patogiu būdu

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 316

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...