infa.lt

Į Lietuvą atvyksta NATO kariai iš Belgijos

25 sausio
15:01 2017

Ievos Budzeikaitės (LK) nuotrauka

Sausio 24-26 d. į Lietuvą keltu per Klaipėdą atvyksta Belgijos kariuomenės pajėgų kariai. Per 100 Belgijos karių su savo ginkluote ir apie 50 įvairios karinės technikos vienetų sudarys nuo šių metų Lietuvoje dislokuojamos NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinės grupės priešakinę logistinę grupę, kuri bus atsakinga už likusių bataliono kovinės grupės pajėgų perdislokavimą.

Atvykstančių Belgijos pajėgų pagrindą sudaro kariai iš 18-ojo ir 29-ojo Belgijos kariuomenės logistikos batalionų, su priskirtais medikų ir karo policijos vienetais.

Dislokavimo ir pirmosios rotacijos laikotarpiu Lietuvoje belgų kariai bus dislokuoti Ruklos įguloje, kur kartu su Vokietijos, Nyderlandų ir Norvegijos kariais dalyvaus bendrose įvairaus lygmens lauko taktinėse pratybose Lietuvos kariuomenės poligonuose.

Į Lietuvą belgai daugiausiai atsigabena logistinės paskirties techniką – transportinius sunkvežimius, kuriais užtikrins visos bataliono kovinės grupės mobilumą.

Belgijos karinės technikos kolona penktadienį, sausio 27 d., judės magistraliniais ir regioniniais keliais maršrutu Klaipėda –Rukla, koloną lydės ir eismo saugumą užtikrins Lietuvos kariuomenės Karo policija.

2017-2018 metų laikotarpiui NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinėje grupėje tarnaus Vokietijos, Norvegijos, Nyderlandų, Belgijos, Liuksemburgo, Kroatijos ir Prancūzijos kariai – iš viso apie 1 200 karių. Bataliono kovinei grupei vadovaus ir jos pagrindą sudarys Vokietijos kariai.

Taikos metu NATO priešakinių pajėgų batalionas dalyvaus pratybose su Lietuvos kariais, o krizės ar konflikto atveju gintų Lietuvą kartu su Lietuvos nacionalinėmis ir papildomai atvykstančiomis sąjungininkų pajėgomis.

NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinė grupė bus dislokuota Rukloje (Jonavos r.), ji bus priskirta Lietuvos kariuomenės Mechanizuotajai pėstininkų brigadai „Geležinis Vilkas“. Sąjungininkų kariai kartu su brigados kariais dalyvaus karinio rengimo programoje.

Lietuvoje dislokuojama NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinę grupę nuolat sudarys štabas ir štabo kuopa, aprūpinimo kuopa, trys-keturios kovinės kuopos. Be to, bus įvairūs kovinės paramos vienetai. Sąjungininkų bataliono kovinė grupė pagal poreikį, pvz. grėsmė, pratybos ir pan., galės būti pastiprinam. Pastiprinimas planuojamas ir šią vasarą, kai numatytas intensyvus pratybų ciklas. Planuojama, kad į Lietuvą papildomi atvyks artilerijos, oro erdvės gynybos, inžineriniai ir kiti padaliniai.

Lietuva atvykusiems sąjungininkų kariams teikia visą reikiamą priimančiosios šalies paramą – užtikrina karių apgyvendinimą, maitinimą, kitą reikalingą logistinę paramą.

Dėl agresyvių Rusijos veiksmų Ukrainoje ir pasikeitusios saugumo situacijos, Varšuvos NATO viršūnių susitikime valstybių lyderiai priėmė sprendimą nuo 2017 m. trijose Baltijos valstybėse ir Lenkijoje sustiprinti sąjungininkų buvimą dislokuojant po NATO priešakinių pajėgų bataliono dydžio kovines grupes.

kam.lt

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 76

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...