infa.lt

Krymas – „jūsų”, o auksas – skitų

11 balandžio
03:08 2015

azattyq.org

paveikslėlis

Amsterdamo apygardos teismas, kaip laukiama, šiandien turi priimti sprendimą Krymo skitų aukso bylos klausimu. Byla iškelta pagal keleto Krymo muziejų ieškinį prieš Amsterdamo muziejų Allard Pierson Museum, kur nuo nuo pereitų metų vasario iki rugpjūčio buvo eksponuojama paroda „Krymas, Auksas ir Juodosios jūros paslaptys“.

Parodos vyksmo metu įvyko Krymo aneksija, įvykdyta Rusijos, ir muziejaus vadovybė atsidūrė keblioje padėtyje, nežinodama kam grąžinti vertingus artefaktus – Ukrainai ar Rusijai.

Rekomenduojant juristams, po parodos uždarymo visi jos Krymo eksponatai (keletas šimtų) buvo palikti laikinam saugojimui Nyderlanduose – šį sprendimą dabar ginčija iš karto keletas suinteresuotų pusių.

Pradžioje Amsterdamo teismas peržiūrinėjo tik keturių Krymo muziejų ieškinį Allard Pierson muziejui, tačiau sausio pabaigoje kaip suinteresuotosios pusės prie proceso nutarė prisijungti Ukrainos ir Nyderlandų valstybės.

Sprendžiant pagal viską, apie tai kur nukeliaus Krymo skitų auksas ir ar keliaus apskritai, mes nesužinosime dar bent keletą metų. Allard Pierson muziejaus atstovo Jašo Lango informacijos duomenimis, trečiadienį teisėjas turi priimti sprendimą, ar teisėtas yra Ukrainos ir Nyderlandų dalyvavimas šiame procese.

Jei teisėjo sprendimas bus teigiamas – tai byla priims visai kitas apimtis. Procesas gali užtrukti metų metus, nežiūrint į tai, kad įrodyti juridinę ukrainiečių pusės tiesą nesudarys jokių sunkumų, pasakė interviu Nyderlandų TV kompanijai NOS advokatas Maartenas Sandersas, atstovaujantis Ukrainos interesus, juk sutartys buvo sudaromos su ukrainietiškais muziejais ir su Ukrainos kultūros ministerija.

„Ukrainiečių pusė tvirtina, jog priklausantys Ukrainos valstybei kultūros paveldo objektai iš Ukrainos valstybinio muziejinio fondo yra Allard Pierson muziejaus teritorijoje, ir muziejus atsisako juos grąžinti. Ukrainai nelieka nieko kito, kaip reikalauti minimų objektų grąžinimo per teismą“.

Nyderlandų valstybė išreiškė norą dalyvauti procese, kad „atkreipti teisėjo dėmesį į tarptautinius Nyderlandų įsipareigojimus“, kalbama oficialiame Nyderlandų URM pareiškime. Kalba eina apie tarptautinius susitarimus dėl kultūros paveldo, o taip pat apie Krymo statusą.

Krymo muziejų advokatas Michil van Leuven Nyderlandų sprendimą dalyvauti procese pavadino „netikėtu posūkiu“ ir „nepasitikėjimo gestu Amsterdamo apygardos teismo atžvilgiu“, buvo pranešta NOS tinklapyje sausio mėnesį. Van Leuven taip pat nurodė į tai, jog dabar procesas gali užsitęsti taip ilgai, kad Krymo muziejai ilgiems metams liks be eksponatų. Jo nuomone: „Kultūriniame-istoriniame plane eksponatai priklauso Krymui, ten jie ir rasti. Tas faktas, kad Krymas aneksuotas Rusijos, nieko nekeičia“.

Van Leuveno žodžiai susišaukia su parodos mokslinio kuratoriaus,paveikslėlis Krymo archeologės Valentinos Mordvincevos požiūriu: „Parodos eksponatai turi grįžti į Krymą, nepriklausomai nuo to, kuriai valstybei jie dabar priklauso juridiškai. Kai kurie tų eksponatų yra iškasti dar XIX amžiuje, ir visą šį laiką jie buvo Kryme, nežiūrint į jokias politines aplinkybes“.

Allard Pierson muziejaus darbuotoja Amber van Shachen paaiškino konflikto esmę: „Parodos eksponatai atvyko pas mus iš Kijevo ir keturių muziejų Kryme: iš Simferopolio, Sevastopolio, Kerčės ir Bachčisarajaus.

Objektų skaičius iš kiekvieno muziejaus maždaug vienodas. Dauguma eksponatų iš aukso (auksinis šalmas ir kalavijas su auksine rankena 4a. pr. m. e., segė kaip delfinas 1 a. m.e.,) – iš Kijevo istorinių brangenybių muziejaus, bet pavyzdžiui, iš Bachčisarajaus taip pat daugybė įdomių radinių“.

Amber van Shachen paaiškino, jog juridinis kazusas susidarė tik dėl radinių gautų tiesiogiai iš Krymo. Iš esmės, teks išsiaiškinti kieno nuosavybėje išlieka šie muziejiniai eksponatai – krymo muziejų ar Kijevo kultūros ministerijos:

„Jokių skitų jau seniai nėra, todėl jiems mes nieko sugrąžinti negalime. Dažniausiai tai akivaizdu. Tokiais atvejais pasirašomos dvi sutartys: viena tiesiogiai su muziejumi, o kita – su kultūros Ministerija.

Tai visada vienos ir tos pačios valstybės atstovai, minimu atveju mes pasirašėme su ukrainiečių ministerija ir ukrainiečių muziejais. Tik štai Krymas nuo tada tapo Rusijos. Tai beprecedentinis atvejis. Kažkokių kitų šių senovinių objektų paveldėtojų nėra – tai pagrindinai senovės skitų dirbiniai, skitų, kurių jau seniausiai nėra.

Sutartys sudarytos tiesiogiai su muziejais Kryme, – tai privačios sutartys, privačios teisės rėmuose. Tačiau yra dar viena sutartis, sudaryta tarp Nyderlandų ir Ukrainos. Juristai turi nustatyti, kuri iš šių sutarčių yra pagrindinė“.

paveikslėlis

Parodos lankymo metu stulbina skitų kapavietėse surastų užsienietiškų radinių skaičius. Moterų kapavietėse prie kojų buvo padėtos lakuotos skrynutės iš Kinijos, o jose – mėgstamiausi mirusiųjų daiktai: romėnų buteliukai, egiptietiški skarabėjai, kriauklės ir gabaliukai suakmenėjusių jūros gyventojų.

Vaikų laidojimo vietose – žaislinis kibirėlis ir kuoka. Papildomai hunų, gotų kapavietėse juvelyriniai graikų dirbiniai. Viso to liežuvis neapsiverčia pavadinti rusų ar ukrainiečių nuosavybe.

Paroda Allard Pierson muziejuje akivaizdžiai parodė, jog istoriškai Krymas priklausė labai daugeliui tautų, ir šis jo neįtikėtinai įvairiapusiškas kultūrinis paveldas sudaro labai liūdną disonansą su ta padėtimi, kurioje pusiasalis atsidūrė šiandien.

Amsterdamo teismo sprendimas apie Ukrainos ir Nyderlandų galimybes dalyvauti procese bus paskelbtas ketvirtadienį. Bylos iš esmės nagrinėjimo data kol kas neskelbiama.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...