infa.lt

Valdas Vižinis. Kai bandai apmąstyti išties svarbius dalykus

30 kovo
11:57 2024

Valdas Vižinis

Netrukus didysis krikščioniškojo pasaulio įvykis – To prisikėlimas. Įvykis lėmęs tūkstantmečių Vakarų civilizacijos raidą, užtikrinęs moralės, kultūros, mokslo,meno, miestų vystymąsi, teisinių sistemų – lygybės prieš Dievą ir prieš įstatymą.

Ir išimti Tai iš žmonijos istorijos tiesiog neįmanoma dėl Prisikėlimo reikšmės milžiniškumo, nors krikščioniškas tikėjimas Vakaruose iš politikos pradėtas šalinti Prancūzijos revoliucijos metu, filosofija, mokslas ir tikėjimas atsiskyrė 19 am. viduryje, o dar visai nesenai, Lietuvos tarpukaryje krikščioniškojo tikėjimo idėjos dominavo tarp politinių jėgų, kunigai, kaip ir kiti Lietuvos piliečiai aktyviai dominavo krašto valdyme.

Sovietmetis kategoriškai uždarė tikėjimą tik tarp bažnyčios sienų, o šiomis dienomis, nors Seime ir įrengta koplytėlė maldai, Dievo mokymas politiniuose sprendimuose laikomas anachronizmu.

Iš valstybės politinio gyvenimo išminties išimta didžioji tūkstantmečių žmonijos atspirtis, moralę – vidinį žmogaus susitvardymą, spėriai keičiant „išrastiniu” dirbtiniu – teise.

Prisikėlimas – realus įvykis ?

Laikoma, o viešoj erdvėje tiesiog apsimetama, jog Dievo nėra. Nors niekada joks mokslas nebuvo ir nėra pajėgus paneigti To egzistavimą. Antra vertus, mokslo, taip, taip – mokslo tyrinėjimai gal būt liudija net priešingus dalykus .

Šiuolaikinio ukrainiečių filosofo, profesoriaus Andrejaus Baumeisterio teigimu, Dievo Prisikėlimo faktas gali būti aiškinamas racionaliais pagrindais. Kai ne tik tikėjimas veikia mūsų mąstyseną, bet ir protas, o racionalūs samprotavimai Prisikėlimą gali paversti realiu istoriniu įvykiu.

Jei istorinė Kristaus asmenybė nebekelia istorikų didelių ginčų ir jos realumu neabejojama, pats Prisikėlimo įvykis daugelio mokslininkų nuomone laikomas tikėjimo dalyku. Nepaisant to, šį neeilinę reikšmę žmonijai įvykį taip pat galima aiškinti , kad ir neturint tiesioginių Prisikėlimo įrodymų, per kitas, tuo pat metu fiksuotas istorines aplinkybes.

Anot ukrainiečių filosofo, krikščioniškasis mokymas atsirado tuo metu bene labiausiai globalizmo paliestoje Romos imperijos vietoje – Judėjoje, kurioje maišėsi aramėjų, lotynų, ivrito, graikų kalbos.

Dar pridėkime tikėjimo plitimui labai svarbų faktorių – išvystytą Romos kelių sistemą, infrastruktūrą. Žmonių susibūrimus miestose, kurių vieno, evangelijose minimoje Tiberiadoje , statybose galėjo dirbti ir jaunasis Kristus.

Jeruzalėje tuo metu dominavo monoateizmas – tikėjimas vienu dievu, apvalytas nuo antikos pasaulio dievybių, mitų, pasakų, pasakojimų. Stiprėjo nuovoka, jog dievas tegali būti vienas.

Anot filosofo, krikščionybės atsiradimui sutapo daug aplinkybių. Visas šis sluoksnis – pirmoji globalioji imperija – Roma, sujungta nesuskaičiuojamais kraštais ir keliais, kuriais tikėjimas plito, daugybė kalbų, daugelio kultūrų sąveika, to meto moderni religija ir lėmė tikėjimo atsiradimo laiką ir vietą.

Nuo Prisikėlimo iki užrašymo – 20 metų ?

Kalbant apie Prisikėlimo realumą, be krikščionybės atsiradimo konteksto, labai svarbūs žmonės, kurie suvokė Dievo mokymą, aiškino jį ir svarbūs tie, kurie užrašė.

Profesoriaus Baumeisterio teigimu, šv. Pauliaus laiškai parašyti maždaug 50-ais ar 60-ais metais, nuo Prisikėlimo praėjus 20 metų. Šv. Jono evangelija – rašytas ranka manuskriptas – datuojamas praėjus šimtui metų nuo Kristaus gimimo.

Tai reiškia, jog minimi įvykiai galėjo būti užrašyti remiantis ir tiesioginiais liudininkas, ir liudininkus pažinojusių asmenų, juolab prisikėlęs Dievas, mokslinių tyrinėtojų nuomone, galėjo pasirodyti porai šimtų liudijimais fiksuotų žmonių.

Taigi, tarp evangelijoje minimo įvykio ir jo užrašymo – viso labo kelios dešimtys metų, kai Antikos pasaulio svarbiausi mitai – Iliada, Odisėja – užrašyti praėjus tūkstantmečiui nuo jų atsiradimo.

Pridėkime ir istorikų aptinkamus materialius galimo įvykio netiesioginius įrodymus. Įdomu ir tai, jog materialių liudijimų tik daugėja.

Svarbiausia krikščionybės idėjos seka – tuščias kapas – Prisikėlimas

Filosofas Baumeisteris atkreipia dėmesį į įvykius po Prisikėlimo – daugybė besislapsčiusių nuo Romos pagoniškosios valdžios žmonių, pradeda viešai išpažinti savo tikėjimą.

Pamokslininkai, įtikėjusieji drąsiai tampa kankiniais – ryžtingai aukoja savo gyvenimus. Pradeda formuotis pirmosios krikščionių bendruomenės.

O neginčijamą seką – Dievo tuščias kapas, apsireiškimas artimiems Kristui žmonėms ir pirmieji drąsūs pamokslai – anot profesoriaus, galimi aiškinti tik realiu Prisikėlimo faktu.

Visų evangelijų autoriai sutaria dėl tuščio Dievo kapo arba tos vietos kurioje gulėjo Kristaus kūnas. Visi aprašo Dievo pasirodymą moterims ir mokiniams, nors rašo skirtingus jų vardus ir skirtingas vietas.

Filosofas nurodo ir dar vieną labai įdomią aplinkybę – Dievo Prisikėlimas – kūno dingimas ir gyvo pasirodymas žmonėms – svarbiausias Dievo įrodymas – nebuvo taip stipriai akcentuojamas kituose tikėjimuose, o kūniškasis prisikėlimas, bene labiausiai netikėtas patiems Kristaus mokiniams.

Profesoriaus Baumeisterio teigimu, Krikščionybė užsimezgė ties dviejais kertiniais tikėjimui įvykiais – tuščio kapo ir Kristaus „kūnišku” pasirodymu.

Kas toliau

Nepaisant modernios beprotybės – Dievo atsisakymo – laikmečio, daugeliui žmonių pasaulis ir dabar – protingas To užmanymas.

Nubraukęs Dievo mokymą, abejodamas ar tiesiai neigdamas Dievo namus, vietoj jų statydamas „žmogaus teisių” bažnyčią, moralę keisdamas teise, Vakarų pasaulis žengia pirmus savo dešimtmečius, bet jau dabar galima matyti aiškius gamtos ir žmogiškosios prigimties absurdo ženklus, ryškiausi kurių – 72 lytys, gėjų šeimos ar augalų teises, kuriuos kitaip, nei „antgamtiniais” ir nepavadinsi.

O pačios „bedievės” žmonijos, išbraukusios moralę iš idėjų sąrašo, galima ateitis „šiurpina” ..

Nesu tinkintysis.. esu paieškose.

Pirmą kartą šis įrašas paskelbtas jo autoriaus asmeninėje Facebook paskyroje.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 315

Žymos:

Atsiliepimų 5

  1. Hm    -  2024-03-30, 15:52

    Labai primena „ruskij mir” propaganda… grybavimas nuo pirmojo iki paskutinio sakinio arba sąmoningas melavimas, neaišku kas blogiau… Pradėkime nuo pirmojo sakinio. Įvykis tikrai lėmęs vakarų civilizacijos raidą tūkstančiui metų, o gal dar ir su puse. Jūsų žiniai ta senoji pagoniška Roma jau buvo netoli kapitalizmo, ji savo rankose jau turėjo garo variklį kuris stumdė dekoracijas Koliziejuje per spektaklių pasirodymus. Gal būtų praėję koks šimtas metų daugiau mažiau ir būtų garo variklis įkinkytas į darbą gamyklose, o kaip žinia pakitę gamybiniai santykiai skatina ir pokyčius visuomenėje, grėsė vakarų civilizacijai kapitalizmo era jau tada, bet ne, pasirodė tie su su… krikščionys, kaip šiais laikais talibanas ar isis ir vietoje gamybinės, kultūrinės, socialinės, mokslinės pažangos atėjo tamsieji viduramžiai su katalikiškomis dogmomis, su inkvizicija, su visuomenės šviesuoliu genocidu kurie vakarų civilizacijos pažangą sustabdė mažiausiai tūkstančiui metų, sakyčiau pusantrų. Ir prie tų pačių tamsiųjų viduramžių klausimėlis – kodėl Lietuva išlaikė daugiausiai visoje Europoje liaudies dainų iš tų viduramžių? Todėl, kad krikščionybė vėliausiai atėjo į mūsų kraštus. Toliau atsiminkite 200 metų kryžiaus žygių prieš Lietuvą tuometinės EU-Šventosios Romos imperijos, gerai, kad atsilaikėme, bet tai mums kainavo katastrofine demografija, galėjome būti tauta mažiausiai nuo 10 mln. iki kokių 30mln… Tas melagingas „prisikėlimas” sugalvotas turtingo piliečio Mato melų melas nuo pradžio iki pabaigos, kaip gali kažkoks ale šventasis prisikelti kiekvienais metais vis kitu laiku? Gali kai reikia savo reikmėms prisitaikyti kitų tautų šventes, tas pats ir su Kalėdomis, tas pats ir su Rasų šventėmis ir visokiomis š. Mergėlės ėmimo į dangų švente. Vienu žodžiu ta krikščionybė toks pakištukas iš „išrinktosios” tautos, kai jiems patiems krikščionybė didelis pažeminimas, o krikščionims kaip žasims pagagenimas apie kažkokią dievo išrinktąją tautą, dievas kvailialiams – lavonėlis, šventas – kankinimo ir žudymo įrankis ir tos kasmetinės vudu apeigos tai nuolatinės, beje jau slopstančios satanistinės apeigos… Gerbiamasai autoriau – ką ta krikščionybė turi bendro su Lietuvą ir lietuvybę, išskyrus laikotarpį kai teko vaduotis iš sovietijos? Na nebent bendrumą laikytume nuolatines pastangas nutautinti – tai su lenkinti, tai su rusinti, tai vėl su lenkinti arba kaip dabar vis brukant tarptautinius žodžius vietoje lietuviškų… O apie klestintį iškrypimą ir pedofiliją božnyčiose neverta net ir kalbėti, arkliai žvengia…

    Atsakyti į šį komentarą
    • Hrrr    -  2024-03-30, 22:51

      O man jūsų rašinys labai primena paciento iš 6-os palatos briedą. Tik galėjot trumpiau parašyt, iki galo vis tiek niekas neskaitys, diagnozė ir taip aiški.

      Žmogus parašė kaip jautė, o čia išlindo Pilypas iš 6-os palatos ir bando viską sudergt prieš Velykas.

      Esat visiškai nesigilinęs į klausimą, kas yra krikščionybė, tikėjimas bendrai, kaip jis susieja žmonės, kaip padeda jiems bendrų, tikėjimo suformuotų postulatų pagrindu priimt bendrus įstatymus ir t.t. ir pan.

      Esat totalus skaitmeninis vartotojas, kuriam egzistuoja tik ta logika, kuri sutelpa jo siaurutėje pasaulėžiūroje.

      Beje, jūsų žiniai, Valdas Vižinis literatūras apie tai perskaitęs bent 50x daugiau nei jūs. Jau prieš 20 metų. Tad būdamas pirmoku šioje temoje ginčijatės su profesoriumi.

      Labai rimtai atrodote briedus varinėdamas 😀

      Atsakyti į šį komentarą
      • Hm    -  2024-04-02, 22:13

        … mandagiai ir trumpai tariant, „išrinktoji tauta” sugalvojo testą kaip patikrinti kiek tarp gojų yra kvailių, taip kad krikščionis tai diagnozė, tai mano (ir ne tik) 35 metų patirtis ir gilinimasis. Abejoju, kad autorius, o ir patsai gilinaisi į krikščionybę tiek kiek aš, nes kas pasigilina tas greit nuo jos atšoka. Perskaičiau senąjį testamentą, 4 kanonizuotas evangelijas, 11 nekanonizuotų evangelijų, o beje tų nekanonizuotų priskaičiuojama nuo 77 iki 100… jūsų žiniai… mokytis, mokytis ir dar kartą mokytis o ne čia seiliotis kaip lenkai tai įvardina – s nosa do gemby…;)

        Atsakyti į šį komentarą
  2. Visas    -  2024-04-10, 22:29

    religijas sukuria turtingieji,kad apvogti ubagai „negeistu svetimo turto”. Tik,idomu,kodel paciu turtinguju visai nedomina „nevok”!??

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Skepsis    -  2024-04-20, 18:01

    Iš tiesų sakau jums, kad religijos (ne tik islamas ir krikščionybė) yra tobulas žmonių zombinimo įrankis. Niekaip nesuvokiu, kodėl krikščionys nemąstydami garbina tokį dievą, kuris paleido sūnų į pasaulį tik tam, kad nukankintų žiauriausiu būdu, mėgindamas pataisyti savo darbo broką. Ir šis metodas pasirodė visiškai neefektyvus, blogio pasaulyje dėl to nesumažėjo. O kaip vertintumėte taip pasielgusį žmogų? Aha, kas galima Jupiteriui…
    „Jei katalikų bažnyčia nebūtų taip aršiai persekiojusi kiekvieną laisvesnę mintį, Kolumbas būtų išsilaipinęs ne Amerikoje, o Mėnulyje”. Krikščionybė sustabdė žmonijos vystymąsi keliolikai amžių. Dėkoti jai už tai? Ir aišku, kodėl tiek mažai žinome apie tamsiąsias jos veiklas – istoriją rašė tikintieji. Dėl prisikėlimo – sveiki vergai ant kryžiaus prasitampydavo keletą dienų. Kas konstatavo Kristaus mirtį?

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Ačiū už jūsų blaivų požiūrį į Igną Vėgėlę.:)...

susidomėjimas nulinei tiesai......

Jei gerai suprantu, tai už GPS Rusija nėra atsakinga, kiekžinau, tai JAV žaisliukas. Taigi GPS...

Būtent taip, todėl aš tartis neskubėčiau, nes šiandiena šiukšlė, rytoj gali būti pati brangiausia preke...

Ed

Tarp kito galėtų tartis su...Rusija, tai vienintelė šalis, kuri sukūrė technologijas ir panaudotą branduolinį kurą...

mes

gyvename suklastotame, užvaldytame propagandos pasaulyje... tiesa yra tai suprasti... tik tikros žinios veda į tiesą......

A5

Tegu nebijo amerikonai kaip ana syki vel prigazdins teisejus ir niekas jokio orderio neisduos. Demokratija...