infa.lt

JAV smerkiant Vengriją dėl rusiškų dujų vartojimo, ekspertas nurodė, kad daugelis ES šalių jas perka „per galines duris”

29 kovo
06:20 2024

JAV ambasadorius Vengrijoje Davidas Pressmanas savo naujausiame vaizdo įraše skleidžia dezinformaciją apie Vengriją dėl Rusijos energijos išteklių naudojimo, teigia Vengrijos energetikos ekspertas, su kuriuo kalbėjosi laikraštis „Magyar Nemzet”.

Energetikos teisininkas Máté Tóthas interviu teigė, kad šalys, vaizdo įraše minimos kaip teigiami rusiškos naftos ir dujų atsisakymo pavyzdžiai, už alternatyvius energijos šaltinius mokėjo kelis kartus brangiau ir jau iki karo Ukrainoje pradžios buvo mažiau priklausomos nuo Rusijos energijos.

Pressmano paskelbtas vaizdo įrašas pradedamas užsienio reikalų ministro Péterio Szijjártó pareiškimu, kad Vengrijos energijos tiekimas negalėtų būti užtikrintas be rusiškų dujų, o vėliau pateikiami užsienio šalių priešingi pavyzdžiai: Čekija, Lenkija ir Bulgarija, kurios, pasak jo, 2023 m. „gerokai sumažino” rusiškų dujų importą.

„Vaizdo įraše nepaminėta, kad mūsų artimiausia kaimynė Austrija 98% dujų perka iš Rusijos”, – sakė Tóthas, t. y. daugiau nei Vengrija, tačiau Austrija nesulaukė tokios pat JAV vyriausybės kritikos.

„Tai, ką matėme, buvo labai, labai prastos kokybės propagandinis vaizdo įrašas, atitrūkęs nuo faktų”, – savo vertinimą pradėjo ekspertas. Pasak Tóth, Vengrija iš tiesų diversifikuoja dujų tiekimą ir ne tik didina savo gavybą, bet ir perka dujas iš kelių šaltinių.

Be to, verta pažymėti, kad daugelis Vakarų šalių, kurios teigia, kad sumažino Rusijos energijos eksportą, iš tikrųjų importuoja rusiškas dujas per galines duris, t. y. per Indiją. Nuo karo Ukrainoje pradžios Indijos gamtinių dujų importas į ES smarkiai išaugo, ir visi sutinka, kad tai yra tiesiog Rusijos dujų importas per Indiją kaip tarpininką.

Vengrija, kaip ir daugelis Europos šalių, stengiasi atsisakyti rusiškų dujų, naudojant ir saulės energiją, kurią Vengrija pradėjo naudoti kaip viena iš pirmaujančių Europoje.

„Vengrija taip pat dalyvauja SGD (suskystintų gamtinių dujų) aukcionuose regione, pavyzdžiui, Gdanske”, – pažymėjo jis. Tačiau diversifikacijos nuo Rusijos energetikos procesas nevyksta per vieną naktį, todėl bet kokie priekaištai yra „nepagrįsti ir įžeidžiantys”, pabrėžė ekspertas.

„Kita vertus, pasaulyje nėra pakankamai laisvų dujų prekybos pajėgumų, kad tokie pageidaujami dujų tiekimo pokyčiai taptų įmanomi”, – pažymėjo Máté Tóthas.

Čekija ir Lenkija, kurios vaizdo įraše yra teigiami pavyzdžiai, pirmiausia nebuvo taip priklausomos nuo gamtinių dujų, nes didžiąją dalį elektros energijos gamina anglimi, daugiausia lignitu, kūrenamose elektrinėse.

Tai labai teršia aplinką, tačiau Bideno administracijai, kuri paprastai taip jautriai reaguoja į žaliuosius klausimus, šį kartą tai, atrodo, netrukdo, kritikuoja Tóthas.

Tóthas papildomai teigia, kad gamtinių dujų vartojimo šalyje negalima pajungti politiniams tikslams ir, kad tautos „mato, kokie pavojai iš to kyla”. Vengrijos ekspertas pažymi, kad ambasadoriaus vaizdo įraše kaip teigiami pavyzdžiai minimos šalys vienašališkai perėjo nuo rusiškų dujų prie JAV dujų, kurios gerokai brangesnės.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 50

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Izrelyje per pusę metų žuvo 32 tūkstančiai civilių žmonių, daugiausia moterų ir vaikų. Ukraina nesenai...

iš karto aišku koks tai ,,preparatas,,. AK74....

Visai kaip toje Rusijos reklamoje kur sakoma: "Sumokek mokesčius ir miegok ramiai"....

Ta nuotrauka straipsnio virsuje smarkiai jau apsidevejo, reiktu i nauja pakeisti, kur daugiau realybe atitinka.......

Laba ačiū už straipsnį. Iš tiesų žiniasklaida naudojama ne tik vienpusei propagandai, cenzūrai ir žodžio...

Ukraina laukia taves......

Nėra jokių konservatorių Lietuvoje, nėra tokios partijos. Jei būtų konservatorių partija, tokių nesąmonių Lietuvoje nebūtų....