infa.lt

Robertas Šarknickas: „Žaibiškai paimti, bet ne žaibiškai grąžinti vaikai“

08 vasario
13:15 2024
Robertas Šarknickas

Seimo kanceliarijos nuotrauka (aut. Olga Posaškova)

Per paskutinius metus nuo įsigaliojusio Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo smurtas artimoje aplinkoje, šeimoje yra sumažėjęs – paimamų vaikų skaičius į saugią aplinką sumažėjo nuo dviejų tūkstančių iki septynių šimtų.

Kritimas yra, kaip matyti Vaikų teisių ir įvaikinimo tarnybos ataskaitoje, tačiau skaičius Lietuvos mastu vis dar yra didelis.

Viskas kaip ir gerai, centralizuota vaikų teisių tarnybų sistema kol kas veikia. Nebėra vietos politikų sprendimams, kas turėtų dirbti šioje jautrioje organizacijoje. Sena praktika buvo ydinga, nes dirbdavo ir nelabai kompetentingi žmonės.

Dabar reikalavimai specialistams yra kur kas aukštesni, tačiau  Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatyme vis dar galima rasti spragų.

Paskutiniai įvykiai dėl atimtų vaikų iš tėvų Vilčinskų – teismo sprendimu buvo pripažinta, kad vaikai buvo paimti neteisėtai. Kitas įvykis nuskambėjęs per visą šalį, kai iš namų buvo paimamas berniukas nuo mamos.

Tada visuomenė buvo pasipiktinusi Palangos vaiko teisių apsaugos tarnybos specialistų veiksmu, kai rėkiantis vaikas atsisakė eiti kartu. Ši situacija dar kartą patvirtina problemas dėl specialistų veiksmų.

Ar ne laikas būtų ne tik laikytis įstatymo raidės, bet ir žmogiškiau pažiūrėti, išgirsti vaiko kalbą, nes rėkimas balsu jau buvo aiški jo kalba, kad ne laikas, ne tokioje situacijoje turi būti prievarta paimamas vaikas.

Kur vis dėl to yra teisinės spragos Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatyme? Kas turi prisiimti atsakomybę panašiose situacijose? Kodėl vaikai vis dar nukenčia nuo kai kurių specialistų, žaibiškai paimančių vaikus iš tėvų?

Žinoma, specialistų darbas yra nepavydėtinas, sudėtingas, bet turime ir nemažai nusiskundimų dėl paėmimo proceso iš tėvų bei nevyriausybinių organizacijų.

Kodėl tokie dalykai nėra sprendžiami Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos? Kas turi atsakyti už padarytą moralinę žalą vaikui, paliekančią  randus ateičiai?

Deja, lankantis savivaldybėse, tenka girdėti, kad Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymas kai kuriais atvejais pradėjo kenkti paimtiems vaikams. Kol specialistai per teismus sprendžia tėvų santykius, o tai trunka net keletą savaičių ar mėnesių.

Laikas tiksi ne vaiko naudai, kol yra sprendžiamas jo likimas. Ką paimtas  vaikas dėl tėvų susierzinimo, dėl žmogiškos klaidos galvoja būdamas svetimoje aplinkoje?

Ogi liūdi, pergyvena, galvoja, kaip greičiau grįžti namo, įsisupti į lovą tarp tėvų ir žiūrėti televizorių ar klausytis sekamos pasakos, ar tiesiog būti, užmigti šalia jų. Štai kokie pirmi jausmai apima į svetimą aplinką paimtus vaikus.

Noriu pabrėžti, kad situacija situacijai nelygi, ten kur vyksta fizinis ar psichologinis smurtas, vaikas turi turėti žaibo paėmimą, bet ne dėl netyčinio įdrėskimo, kuris trunka kone visą mėnesį, kol vaiko teisių apsaugos tarnyba aiškinasi, iš kur tas įbrėžimas atsirado – kieme, mokykloje, namie ar kitur.

Išsiaiškinimo trukmės turi būti tobulinamos, trumpinamos, daromos efektyvesnės. Dažnai girdžiu, kad vaiko teisių apsaugos specialistai už padarytą klaidą turi prisiimti atsakomybę, taip kaip mokykloje atsakomybę prisiima mokytojas, darbuotojas savo darbe ar politikas.

Klausimas, kodėl čia nėra įteisinta tokia atsakomybė?

Būta daug karštų diskusijų, kai buvo ruošiamas Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymas, tačiau, kelią užkirto projekto rengėjai, tokie kaip tuometinė Socialinė apsaugos ministerija su socialdemokrate Seimo nare Dovile Šakaliene.

Nevyriausybinės organizacijos, kurios gina vaikų paėmimus, apie tai tada garsiai kalbėjo ir prieštaravo, tačiau nebuvo išgirstos, buvo nuspręsta, kad specialistai neturi būti atsakingi už žaibišką vaiko paėmimą nepavojingais atvejais.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 110

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Vadinkime daiktus jų vardais    -  2024-02-09, 11:52

    Ne vaiko paėmimas, o pagrobimas, išplėšimas, atėmimas iš tėvų.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Ačiū už jūsų blaivų požiūrį į Igną Vėgėlę.:)...

susidomėjimas nulinei tiesai......

Jei gerai suprantu, tai už GPS Rusija nėra atsakinga, kiekžinau, tai JAV žaisliukas. Taigi GPS...

Būtent taip, todėl aš tartis neskubėčiau, nes šiandiena šiukšlė, rytoj gali būti pati brangiausia preke...

Ed

Tarp kito galėtų tartis su...Rusija, tai vienintelė šalis, kuri sukūrė technologijas ir panaudotą branduolinį kurą...

mes

gyvename suklastotame, užvaldytame propagandos pasaulyje... tiesa yra tai suprasti... tik tikros žinios veda į tiesą......

A5

Tegu nebijo amerikonai kaip ana syki vel prigazdins teisejus ir niekas jokio orderio neisduos. Demokratija...