infa.lt

Vytautas Juozapaitis: „Kodėl vis dar ignoruojamos piliečių iniciatyvos?“

21 vasario
18:11 2017

VytisŠiandien Seime įvyko Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nario prof. Vytauto Juozapaičio spaudos konferencija tema: „Kodėl piliečiams draudžiama teikti dovanas valstybės jubiliejui?“, kurioje aptarta visuomenininkų iniciatyva padovanoti Lietuvos šimtmečiui sukurtą skulptūrą „Vytis“ ir keistas sostinės politikų priešinimasis tokiai piliečių valiai.

Spaudos konferencijoje dalyvavęs Vyčio paramos fondo vadovas Vilius Kavaliauskas teigė, jog kitais metais Lietuvai švenčiant šimtąjį jubiliejų kilo idėja valstybei ir visai lietuvių tautai sukurti ir padovanoti bendrą, vienijantį simbolį.

„Įkūrėme šį fondą norėdami Lietuvos gimtadienį atšvęsti tinkamai ir padovanoti visiems piliečiams bendrą lietuvybės simbolį – Vytį. Todėl patys subūrėme autoritetingą 15 asmenų komisiją: kvietėme architektus, meno kūrėjus, jaunimo atstovus ir nuomonės lyderius, paskelbėme konkursą kviesdami geriausius šalies skulptorius sukurti didingą skulptūrą. Labai džiaugėmės, kai tiek komisijos, tiek piliečių apklausos nuomonės sutapo, tad nugalėtoju paskelbėme Nacionalinės premijos laureato Arūno Sakalausko darbą. Negana to, skulptūrą Lietuvai norime padovanoti ne iš šalies biudžeto lėšų, kaip tai daroma su kitais projektais, bet patys aukodami ir kviesdami kitus, kad šis paminklas priklausytų ne vienai verslo grupei ar keliems politikams, bet visai lietuvių tautai“, – sakė V. Kavaliauskas.

Spaudos konferencijoje dalyvavęs Sausio 13-osios brolijos pirmininkas Kasparas Genzbigelis teigė, jog labiausiai stebina įvairių politikų išreikštos neigiamos nuomonės ir netgi žeminantys komentarai.

„Stebina, jog keičiantis valdantiesiems, šalies politikai išreiškia skirtingas nuomones dėl tokios skulptūros reikalingumo, nors ši diskusija vyksta jau ne vienerius metus. Nepaprastai liūdina kultūros ministrės matymas, jog Vyčio skulptūra yra gerokai militarizuota ir jos nereikėtų atidengti naujai rekonstruotoje Lukiškių aikštėje, o tuo pat metu svarstoma kaip grąžinti sovietines Žaliojo tilto skulptūras. Tokia situacija yra absoliučiai neteisinga mūsų istorijos ir už Lietuvos laisvę kovojusių asmenų atžvilgiu“, – kalbėjo K. Genzbigelis.

Seimo narys prof. V. Juozapaitis, komentuodamas situacijos absurdiškumą, teigė negalintis pateisinti sostinės mero ir institucijų vadovų pozicijos atsisakyti tokios dovanos.

„Vilniaus vadovybė, sužinojusi apie tokį kilnų projektą, jo priimti nenori ir taip prieštarauja piliečių valiai. Kyla klausimas, kokioje visuomenėje gyvename: ar demokratinėje, kur piliečiai gali laisvai išreikšti savo valią, ar kelių politikų valdomoje bendruomenėje? Maža to, kyla klausimų ir dėl valstybinių konkursų rengimo. Ar tik nėra taip, kad vykdant valstybinius konkursus, dalis lėšų nubyra į privačias kišenes, o akceptuoti piliečių iniciatyvos nenorima, nes iš to jokios naudos nebus? Viešai kreipiuosi į Ministrą Pirmininką Saulių Skvernelį prašydamas pareikšti vieningą nuomonę ir išsklaidyti šį nesusipratimą“, – teigė V. Juozapaitis.

Seimo narys taip pat atkreipia dėmesį, jog prie šios piliečių iniciatyvos įgyvendinimo kviečiami prisijungti visi norintys, kadangi paminklas statomas siekiant pagerbti Lietuvos istoriją ir laisvę.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 143

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. smurtui ne    -  2017-02-25, 13:02

    Juozapaitis lai savo namuose ir statosi, o žmonems, ypac vaikams, neidomus paminklas su kardu, kuris pasiruošęs kažką nugalabyt, Vytis turi savo vietą ir nebūtina dubliuoti

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...

Išpuoselėtas šunsknukis, už jo interesus mėsai tinka bet kokio amžiaus....

Ateis laikas ir mes turėsime kompensuoti Rusijai tuos mažvaikių sprendimus. Tik jų pėdsakai bus ataušę....

Apie kiekvieną žymų žmogų internete pilna "teisybės" ir jos skleidėjų. Kam tas apskritai daroma? Kokia...

A5

"Lietuva be miškų, be kelių, be mokyklų, be smulkaus verslo ir be ateities !" su...

Jei tikėti tik tuom ką matei, tai(nerandu žodžių, padėk)...

Gal paspringai bevardindamas kad iki Lietuvos nedasikasei......