infa.lt

Smegenis ėdanti ameba: kaip apsisaugoti nuo mirtinos infekcijos?

04 kovo
07:10 2023

Floridos gyventojas mirė nuo retos amebos sukeltos ligos, kuri pažeidžia smegenis ir sutrikdo nervų sistemos veiklą. Šarlotės apygardos, esančios pietvakarinėje valstijos dalyje, medikai teigia, kad pacientas infekcija užsikrėtė plaudamas nosį vandentiekio vandeniu, praneša BBC.

Patekęs į nosį, parazitas Naegleria fowleri per uoslės nervą pasiekia smegenis ir paveikia smegenų audinį. Tačiau, kaip pažymi medikai, gerti bakterija užkrėstą vandenį nėra pavojinga. Svarbiausia, kad ji nepatektų į nosį.

Jei taip atsitinka, dėl sąlyčio su nosies gleivine išsivysto infekcija, kuri, JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC) duomenimis, beveik visada baigiasi mirtimi.

Mirusio paciento vardo ir pavardės valstijos valdžios institucijos kol kas neskelbia, tačiau žinoma, kad infekcija pasireiškė mažiausiai savaitę prieš mirtį.

Floridos sveikatos departamentas apie infekciją pranešė dar praėjusį ketvirtadienį, vasario 23 d. – patikslino, kad ji greičiausiai kilo „dėl nosies sinusų drėkinimo” vandentiekio vandeniu. Po septynių dienų, kovo 2 d., departamento atstovas spaudai Džėjus Viljamsas (Jay Williams) patvirtino, kad pacientas mirė.

Jis taip pat sakė, kad kelios JAV vyriausybinės agentūros „toliau tiria užteršimo aplinkybes”, t. y. „bendradarbiauja su vietos komunalinių paslaugų teikėjais, kad nustatytų bet kokias galimas sąsajas ir imtųsi atitinkamų veiksmų”.

Naegleria fowleri (neoficialiai vadinama „smegenis ėdančia ameba”) gyvena šiltame gėlame vandenyje – baseinuose, ežeruose ir tvenkiniuose.

Bakterija kelia pavojų būtent tada, kai patenka į organizmą per nosį, kontaktuodama su gleivine, kurią dengia uoslės receptoriai. Tačiau jei ameba patenka į burną, infekcija neįvyksta, nes ją neutralizuoja skrandžio rūgštis.

Oficialus šio vienaląsčio mikroorganizmo sukeltos ligos pavadinimas – pirminis amebinis meningoencefalitas.

Jo simptomai gali būti galvos skausmas, staigus karščiavimas, pykinimas, vėmimas, dezorientacija, pakaušio raumenų spazmai, traukuliai ir (arba) haliucinacijos.

Ligų kontrolės ir prevencijos centro duomenimis, kasmet Jungtinėse Amerikos Valstijose pirminis amebinis meningoencefalitas diagnozuojamas vidutiniškai trims pacientams. Didžioji dauguma atvejų baigiasi mirtimi.

Nuo 1962 m. iki 2021 m. iš 154 JAV diagnozuotų žmonių išgyveno tik keturi.

Statistika rodo, kad žiemos mėnesiais užsikrečiama itin retai. Kas suprantama, atsižvelgiant į tai, kad bakterija gyvena šiltame, gėlame vandenyje.

Pagrindinė atsargumo priemonė, kurią rekomenduoja medikai, – niekada neskalauti nosies vandentiekio vandeniu. Tai dažniausias būdas užsikrėsti.

Nosies sinusams skalauti tinka tik sterilizuotas arba distiliuotas vanduo.

Vandentiekio vandenį šiam tikslui galima naudoti tik tuo atveju, jei prieš tai jis buvo virintas bent vieną minutę ir prieš naudojimą atvėsintas.

Saugumo sumetimais taip pat rekomenduojama vengti vandens patekimo į nosį plaukiojant ir maudantis vonioje ar duše.

Kaip prevencinę priemonę specialistai pataria karštu oru nesimaudyti gėlame vandenyje, o maudantis baseinuose ir vandens parkuose naudoti specialius nosies spaustukus.

Naegleria fowleri yra šilumą mėgstantis organizmas. Bakterija geriausiai jaučiasi maždaug 27 laipsnių Celsijaus temperatūroje, tačiau apskritai ji toleruoja temperatūrą iki 46 laipsnių Celsijaus. Tačiau šalto klimato šalyse ji praktiškai nepasitaiko.

PAREMSIU? - ar infa.lt darbas reikalingas? Nuspręsti galite tik jūs.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 517

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. a.š.    -  2023-03-04, 17:16

    Tai reiškia logika paprasta: JAV nechloruoja vandens.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Apklausa

Ar dalyvausite antrajame prezidento rinkimų ture?


  • Ne, nematau prasmės (56%, 35 balsavo)
  • Taip, būtinai (30%, 19 balsavo)
  • Nežinau, dar neapsisprendžiau (14%, 9 balsavo)

Viso balsavo: 63
Pradėta - 2024-05-15 @ 12:45
Pabaiga - 2024-05-19 @ 12:45

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kadaise viešumas pas mus buvo vertybė....

jis

Nenoreciau as rizikuoti ,nes pas mane tulzyje turiu dideli akmeneli. Jei sis akmenelis pradetu tirpti...

Tai kad kažkokia kruvino šūdo krūvelė iš Kremliaus kažko nepripažįsta reiškia tik tiek kad ta...

Visos valstybės Putiną pripažino, tik tokie sorošiniai-landsberginiai loja....

Kad nusiurbtų balsus prieš Šimonytę pirmame ture ir dabar nei vienas Vaitkaus šalininkas neatėjo balsuoti...

lai tas pe..da..ra...sas nacistas by..bi nučiulpia savo bobai su bi..biu transgenderis ne boba...