infa.lt

ES kairieji nusitaikė į „Twitter” – esą riboja žodžio ir žiniasklaidos laisvę

23 gruodžio
06:30 2022

Elonas Muskas

Ketvirtadienį (gruodžio 22 d.) Vokietija kreipėsi į Europos Sąjungą, prašydama apsvarstyti galimybę reguliuoti „staigius” ir „savavališkus” „Twitter” sprendimus, priimamus po to, kai Elonas Muskas perėmė bendrovę.

Ketvirtadienį (gruodžio 22 d) Vokietijos Žaliųjų partijos Ekonomikos ministerijos valstybės sekretorius Svenas Giegoldas kreipėsi į ES Komisiją, nurodydamas, kad jam „didelį susirūpinimą kelia” politikos zigzagavimas „Twitter” socialinės žiniasklaidos platformoje po to, kai ją perėmė milijardierius Elonas Muskas, todėl reikėtų apsvarstyti galimybę reguliuoti „staigius” ir „savavališkus” „Twitter” sprendimus..

Laiške, kurį S. Giegoldas taip pat paskelbė socialiniame tinkle „Twitter”, jis teigė, kad Komisija turėtų kuo greičiau atlikti būtinus patikrinimus, kad „Twitter” būtų paskelbtas „vartų sargybiniu” pagal naująjį bloko Skaitmeninių rinkų įstatymą (Digital Markets Act).

Pagal šį priskyrimą dominuojančią padėtį rinkoje užimančioms bendrovėms taikoma ypatinga kontrolė.

Jis taip pat paragino papildomu Skaitmeninių paslaugų aktu (DSA), kuris įsigalios 2024 m. vasario mėn., užkirsti kelią „kaprizingam vartotojų deplatformavimui” (blokavimui).

DSA buvo sukurtas siekiant kovoti su neapykantos kalba internete, dezinformacija ir piratavimu Europoje tuo metu, kai didžiąją dalį interneto turinio, kurį mato ES piliečiai, kontroliuoja JAV įsikūrusios bendrovės.

S. Giegoldas laiške Komisijos vykdomajai vicepirmininkei Margrethe Vestager ir už vidaus rinką atsakingam Komisijos nariui Thierry Bretono nurodė savo „susirūpinimą dėl „Twitter” platformos taisyklių, jų staigių pakeitimų ir savavališko taikymo”.

„ES turėtų pasinaudoti visomis turimomis galimybėmis, kad apsaugotų konkurenciją ir žodžio laisvę skaitmeninėse platformose”, – sakė jis.

Per aštuonias savaites, kai E. Muskui oficialiai priklauso „Twitter”, kilo tam tikras pasikeitimų škvalas: buvo masiškai atleidžiami darbuotojai, grąžintos užblokuotos paskyros ir sustabdytas milijardieriaus atžvilgiu kritiškai nusiteikusių žurnalistų darbas, kuris pasireiškė ne kritika E.Musko darbu, o jo buvimo vietos realiu laiku skelbimų tiražavimu.

Elonas Muskas į tai sureagavo natūraliai: „Jūs galite mane kritikuoti kiek norite, ir tai bus gerai, tačiau bet mano buvimo vietos realiuoju laiku nurodymas ir pavojaus kėlimas mano šeimai – ne” – ir užblokavo juos porai dienų..

Tuo tarpu S. Giegoldas teigė, kad žurnalistų paskyrų draudimas ir nuorodų į konkurentus ribojimas „kelia grėsmę ne tik laisvai konkurencijai, bet ir pavojų demokratijai, taip pat žodžio, informacijos ir spaudos laisvei”.

Čia labai vietoje būtų prisiminti kaip esant ankstesnei „Twitter” vadovybei buvo blokuojama tikra informacija apie Joe Bideno sūnaus, Hunterio Bideno žygius Ukrainoje, jo ryšiai su Kinija, į ką buvo įsitraukęs ir pats „tėtė”. Hunterio Bideno veiklą dabar tiria JAV prokurorai, o po Naujųjų metų žada imtis ir respublikonai, pradėsiantys kontroliuoti Atstovų rūmus.

Reikėtų atsižvelgti ir į apklausos, kurios liudija, jog, jei ta informacija (iš Junterio Bideno nešiojamojo kompiuterio) būtų neblokuojamai paviešinta – rinkimus būtų laimėjęs Donaldas Trampas (Donald Trump).

Tačiau tada, kai visos amerikiečių valdomos platformos išsijuosusios cenzūravo savo konservatyvius naudotojus – tada šie Vokietijos „žalieji” palaimingai tylėjo, nes tai vyko saugant jų ideologines nuostatas, ir todėl buvo laikoma teisingu dalyku.

Tačiau, kai „Twitter” platformoje iš tiesų atsirado žodžio laisvė – jiems tapo baisu, mat dabar ten pasirodo vis naujų liudijimų ir apie Covid „pandemiją” ir apie „Twitter” cenzūrą pandemijos bei 2020-ųjų JAV prezidento rinkimų metu. Apie paties JAV prezidento, Donaldo Trampo blokavimą visam gyvenimui, kas tada kairiesiems visai neužkliuvo, mat tada žodžio laisvė buvo blokuojama jų ideologiniams priešininkams ir tai buvo pagirtina.

Pastebėtina dar ir tai, kad daugelį „blokavimų” užsakinėjo JAV specialiosios tarnybos, kurių pirmoji pareiga būtent saugoti pirmąją JAV konstitucijos pataisą – žodžio laisvę.

Panašu, kad švytuoklė grįžta į kitą pusę ir Elonas Muskas pradeda visa tai viešinti „Twotter” tinkle. Medžiaga taip ir vadinasi „Twitter Files”, kurią porcijomis skelbia žurnalistai.

Štai šito ir bijo kairieji „žalieji”, kad galiausiai visa jų parodomoji „kova už žodžio laisvę” pasirodys nauju veidu – kaip žodžio laisvės smaugimas ir kalbančių „ne taip” blokavimas.

Bet traukinys jau pajudėjo ir vargu ar jį pavyks sustabdyti net visomis ES pajėgomis, kurios taip pat sumažėjo, Italijoje ir Švedijoje nugalėjus dešiniosioms jėgoms.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 187

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. O galima    -  2022-12-23, 15:40

    koknkreciai – kuris ten „kairysis”?

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Ačiū už jūsų blaivų požiūrį į Igną Vėgėlę.:)...

susidomėjimas nulinei tiesai......

Jei gerai suprantu, tai už GPS Rusija nėra atsakinga, kiekžinau, tai JAV žaisliukas. Taigi GPS...

Būtent taip, todėl aš tartis neskubėčiau, nes šiandiena šiukšlė, rytoj gali būti pati brangiausia preke...

Ed

Tarp kito galėtų tartis su...Rusija, tai vienintelė šalis, kuri sukūrė technologijas ir panaudotą branduolinį kurą...

mes

gyvename suklastotame, užvaldytame propagandos pasaulyje... tiesa yra tai suprasti... tik tikros žinios veda į tiesą......

A5

Tegu nebijo amerikonai kaip ana syki vel prigazdins teisejus ir niekas jokio orderio neisduos. Demokratija...