infa.lt

Seimas uždraudė diskriminaciją dėl sveikatos ir palengvino darbdaviams gyvenimą atleidžiant nėščiąsias, kai likviduojamas pats darbdavys

21 gegužės
11:43 2020

Dirba

Seimas priimtomis Darbo kodekso pataisomis (projektas Nr. XIIIP-4554(2) uždraudė diskriminaciją dėl sveikatos būklės (ne tik dėl negalios).

Priimtais pakeitimais taip pat nustatyta galimybė dirbti ne mažiau kaip penktadalį visos darbo laiko normos nuotoliniu būdu ir tada, kai to prašo darbuotojas, savo prašymą pagrįsdamas sveikatos priežiūros įstaigos išvada apie jo sveikatos būklę; nustatytas kasmetinių atostogų suteikimo privalomumą asmenims, kurių prašymas pagrįstas sveikatos priežiūros įstaigos išvada apie jų sveikatos būklę; reglamentuotas nemokamų atostogų suteikimas darbuotojui, pateikusiam sveikatos įstaigos išvadą apie jo sveikatos būklę.

„Pagaliau onkologinių ligonių, pacientų ir organizacijų balsas yra išgirstas ir nuo šiandien, jeigu priimsime šį įstatymą, žmonės, susidūrę su onkologinėmis ligomis, bus apsaugoti įstatymu prieš ne visuomet socialiai atsakingus darbdavius“, – sakė Seimo narys Justas Džiugelis.

Įstatymo projektas numato leisti nutraukti darbo sutartį su nėščia darbuotoja, kai pasibaigia darbdavys, ir su darbuotojais, auginančiais vaiką iki trejų metų, kai pasibaigia darbdavys arba kai darbuotojai nesutinka tęsti darbo santykių verslo ar jo dalies perdavimo atveju.

Pasibaigus darbdaviui (t. y. jo likvidavimo atveju), darbo santykiai yra negalimi, nes nelieka vienos iš šalių – darbdavio. Tuo tarpu dėl verslo ar jo dalies perdavimo pakeisti darbo sąlygas ar nutraukti darbo sutartį draudžiama (Darbo kodekso 51 straipsnio 3 dalis).

Todėl priėmus nuostatas, kai darbuotojai, auginantys vaiką iki trejų metų, nesutiks tęsti darbo santykių verslo ar jo dalies perdavimo atveju (nors jų darbo sąlygos nesikeičia), darbdavys galės tokius darbuotojus atleisti ir kartu pertvarkyti verslą.

Darbo kodekse patikslintas atrankos į pareigybes, dėl kurių turi būti rengiamas konkursas, reglamentavimas; darbo santykių nutraukimo reglamentavimas.

Priimtais pakeitimais Kodekse reglamentuoti laikinojo įdarbinimo įmonių kriterijai, kuriuos jos turi atitikti kaip darbdavės.

Darbo kodekso pataisos priimtos už vieningai balsavus 113 balsavime dalyvavusių Seimo narių. Jos įsigalios rugpjūčio 1 d.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 106

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
Hm

Tegu šitas išgama Tibetui suteikia bent jau autonomiją, o jau po to kitiems nurodinėja......

Tai kad jis ir gimė, ir užaugo Rusijoje...

turėjo būti "para", o ne kompo padarytas "parta".......

si vis pacem parta bellum...

Tikrai taip. Ko galima tiketis kai eini kartu su velniu obuoliauti....

A5

Tai, kad zydmasonai vadinama vakaru pasauli jau senai uzvalde. O musulmonu ir ypac kinieciu tikrai...

Tik vienas niuansas. Tie "vargšeliai Ukrainos žmonės" (beje, mokantys vienintelę kalbą - rusų) labai norėjo...