infa.lt

Mokslininkai paaiškino, kodėl su amžiumi auga svoris ir ką su tuo daryti

15 rugsėjo
09:30 2019
Moteris važiuoja dviračiu

nuotr.: © Arvydas Daunys / infa.lt

Švedijos Karolinos instituto mokslininkai iškėlė sau klausimą, – kodėl su amžiumi žmonės pilnėja ir ar galima su tuo ką nors padaryti.

Jie išstudijavo 54 vyrų r moterų 13 metų duomenis, – tai yra, maitinimosi racioną, gyvenimo būdą ir kitas charakteristikas. Tyrimo rezultatai skelbiami žurnale Nature.

Paaiškėjo, jog pas visus bandomuosius, nepriklausomai nuo to, priaugo jie svorio ar jį numetė, viso šio periodo eigoje sulėtėjo lipidų (riebalinių medžiagų) apykaitos procesas.

Paprasčiau kalbant, senstant riebalai sunkiau skaidomi ir įsisavinami organizme, ir todėl kaupiasi, prisidėdami prie kūno masės augimo. Žmogui reikalinga paros riebalų norma – 70-80 gramų, tačiau mūsų laikais žmonės suvartoja kur kas didesnius jų kiekius.

Jaunystėje, kol lipidų apykaita veikia gerai, tai nėra taip baisu, nors irgi nėra labai gerai sveikatai, bet tada, kai šis procesas sulėtėja, ateina laikas rimtai susimąstyti apie gyvenimo būdą.

Kitaip tariant, remiantis mokslininkų išvadomis, su amžiumi mūsų svoris neišvengiamai padidės vidutiniškai 20%, jei mes valgysime tiek pat, kiek anksčiau, o sportu užsiimsime irgi tiek pat, kiek anksčiau. Tai yra, žmogus, kuris svėrė 80 kg., lipidų apykaitos sulėtėjimo proceso ir to paties nekintančio gyvenimo būdo pasekoje, pasieks 100 kg svorį.

Todėl tam, kad galėtume sėkmingai kovoti su svorio augimo senstant, yra du būdai.

Pirmas – valgyti mažau, nei anksčiau, ypač kalbant apie riebų maistą. Tokiu būdu į organizmą pateks mažiau riebalų, ir sulėtėjusi lipidų apykaita bus kompensuojama mažesnėmis lipidų apimtimis, parengtomis suskaidymui ir įsisavinimui organizme.

Antras būdas – intensyviau užsiimti fizine kultūra ir apskritai padidinti fizinį aktyvumą. Tai pagreitins lipidų apykaitą, ir atitinkamai, „riebalų nuosėdos“ augs ne taip greitai, kaip, nekeistino gyvenimo būdo atveju.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 841

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

>> Baltijos šalys pranešė, kad nedalyvaus, tačiau jos nebuvo kviestos. Dvarniaškės gali paskalyti ir namie...

A

Reikėjo Vakarams galvoti apie tai dar septyniasdešimtaisiais,kada gobšumo apakinti ir siekdami viršpelnių visą gamybą pervedė...

Pandoros skynia pamažu atsiveria... Pasekmės bus skaudžios visoms ekonomikoms... Tik gaila, kad priėmę tokius sprendimus...

Tai pindosai jau vakar pripažino......

tai su kuo kariaus gal su marsiečiais,nes kariniam pramoniniam kompleksui reikia užsakymų...

malonu kad ant pasaulio dar yra blaiviai mąstančių...