infa.lt

G.Nausėda: tolerancija man yra veiksmažodis

17 lapkričio
09:16 2023
Gitanas Nausėda, Diana Nausėdienė

asociatyvi nuotr. | lrp.lt

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda ir pirmoji ponia Diana Nausėdienė ketvirtadienį dalyvavo renginyje, skirtame Tarptautinei tolerancijos dienai paminėti.

Renginyje vyko diskusija apie toleranciją, kiekvieno žmogaus individualumo priėmimą bei dokumentinio filmo „Aš esu“ peržiūra. Pirmoji šalies pora drauge su kitais diskusijos dalyviais kalbėjosi apie toleranciją, kas tai yra ir kodėl svarbu apie ją šnekėtis, kiek toleranciją individualiems poreikiams ir psichosocialinę negalią turintiems asmenims lemia ugdymas mokykloje.

„Tolerancija – tai pagarba kiekvieno žmogaus teisei į kitą nuomonę arba tapatybę kasdien ir visur, – sakė Prezidentas, pabrėždamas, kad labai svarbu kažką dėl tos žmogaus teisės daryti ir būti pavyzdžiu. – Man tai yra veiksmažodis, veikla siekiant užtikrinti visiems lygias teises.

Džiaugiuosi kintančio požiūrio į žmones su negalia ženklais.“ Šalies vadovo nuomone, pastaraisiais metais dėl tolerancijos negalią turintiems žmonėms ir jų priėmimo visuomenės sąmonėje vyksta tektoniniai lūžiai. Tai lėmė ilgas darbas. Prezidentas išreiškė viltį, kad pokyčių rezultato, kai mes visi ne kalbėsime, o gyvensime tolerancija, ilgai laukti nereikės.

„Mes vienas kitam galime būti nuostabus atradimas ir taip suteiktume visų gyvenimui daugiaspalviškumo“, – dalydamasi asmeniniais pavyzdžiais kalbėjo ponia Diana Nausėdienė.

Diskusijos dalyviai diskutavo ir apie savivaldos lyderystę ugdant toleranciją mokyklose. Pasak šalies vadovo, viena pagrindinių problemų yra bendradarbiavimo trūkumas. Saugumas yra vienas pamatinių žmogaus ir visuomenės poreikių, jo užtikrinimas lemia žmonių saviraišką, leidžia atsiskleisti geriausioms savybėms.

Labai svarbus yra savivaldos vaidmuo: savivalda, laiku užtikrindama pagalbą tiek mokytojams, tiek tėvams, tiek vaikams, gali ir turi kurti saugią aplinką, o mokyklos bendruomenė, būdama pasirengusi ir turėdama tinkamų žmogiškųjų išteklių, bus atviresnė, tėvai ir vaikai susidurs su mažesniais iššūkiais, o tai lemia sklandesnį įtraukumo procesą ir didesnę toleranciją.

Diskusijoje dalyvavo filme „Aš esu“ savo istoriją papasakojęs, informacinių technologijų specialistas Povilas Staniulis, Dovilų pagrindinės mokyklos specialioji pedagogė Svaja Venckienė, aktorė, režisierė, dramaturgė Andra Kavaliauskaitė. Pokalbį moderavo radijo laidų vedėjas Liudas Ramanauskas.

Po diskusijos vyko režisierės Aurelijos Savickienės kurto filmo apie negalios priėmimą, individualumo priėmimą, tėvų kelią į susitaikymą „Aš esu“ peržiūra.

Pasibaigus diskusijai dainininkė Katažina Zvonkuvienė atliko lietuvišką lopšinę „Anoj pusėj ežero“, dainą papildė aktorės A. Kavaliauskaitės sakomi monologai apie kitokią ir iššūkių kupiną motinystę iš jos spektaklio „Tylėja“.

Renginyje dalyvavo švietimo, mokyklų tėvų bendruomenių atstovai, regioninės žiniasklaidos žurnalistai, nevyriausybinių organizacijų atstovai, žmonių su negalia teisių gynėjai.

infa.lt: Vakar, tolerancijos dieną, Seime buvo priimti du sprendimai: apie apkaltą Remigijui Žemaitaičiui ir teisinio imuniteto atėmimą  iš Petro Gražulio. Seimas nebuvo tolerantiškas jų pasisakymams.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 141

Žymos:

Atsiliepimų 8

  1. koks nekorektiškas    -  2023-11-17, 09:28

    Beraštis, kuriam daiktavardis yra veiksmažodis… Silpnas gramatikoje.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Teises    -  2023-11-17, 10:06

    uztikrina tik didziausi pinigai ir auksciausi postai,deja. Visi kiti – jokiu teisiu nebeturi jau 33 metus.

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Anonimas    -  2023-11-17, 10:15

    O dar dirbo ale analitiku. Durnas.

    Atsakyti į šį komentarą
  4. deja    -  2023-11-17, 11:11

    Tai tik patvirtina ,kad Lietuva yra kolonija,o tokios ir kitokios nuosėdos pastatytos prižiūrėti

    Atsakyti į šį komentarą
  5. VŽA    -  2023-11-17, 11:53

    Mūsų gerb. Prezidentas – šaunuolis, tolerancija baigia atsilaikyti prieš lyt-psich., polit-ekonom iškrypėlius, kitaip jis sulauktų R. Pakso likimo… Būsimų prezidento rinkimų antrajame ture rungsis su gerb. I. Vėgėle.
    R. Žemaitaitis ir P. Gražulis netoleruoja iškrypimų ir blogio, todėl netinka prie ŠIO atsitiktinių, laikinųjų Seimo…

    Atsakyti į šį komentarą
  6. Tarp    -  2023-11-17, 15:13

    tolerancijos ir tolerastijos – tik rasybos klaida!

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Koks skirtumas ar tai GPS ar Glonas, elektromagnetinis slopinimas veika ir tą ir kitą. Baltijos...

sisteminiai, tiek nesisteminiai mes visi kilę iš tos pačios sistemos, persmelktos sorošine, briuseline, landsbergine, amerikine...

G

Tai kaipo mažokai dar!Manau pačių tuščios garbės ir iššukių ištroškusių žmogeliukų liekanų bendra masė didesnė...

Manau Zigmai kad tai buvo nuomonė apie tamstos rašinį.....

Jie neužsiemė jokia teroristine veikla ir nieko blogo nepadarė,bet vienas gynėsi kai vietiniai cerberiai atėjo...

Kas grasina teismui, tas yra monstras, teisės ir teisingumo niekintojas....

Tai atviras reketas. Nemaniau kad savo gyvenime to sulauksiu, jog pagarbą teisei ir demokratijai deklaruojantys...