infa.lt

ES imasi rimtų žingsnių prieš korupciją šalyse narėse ir pasaulyje

03 gegužės
18:14 2023

Europos Komisija (EK) pristatė kovos su korupcija Europos Sąjungoje priemonių rinkinį, taip pat sankcijų prieš korupciją visame pasaulyje mechanizmą, kurį pasiūlė ES diplomatijos vadovas Josepas Borrellas. Apie tai praneša EK spaudos tarnyba.

Nurodoma, kad kova su „rimtais korupciniais veiksmais” visame pasaulyje bus vykdoma taikant sankcijas pagal ES bendrąją užsienio ir saugumo politiką (BUSP).

„Siunčiame aiškią žinią: ES nepasirengusi turėti verslo reikalų su tais, kurie įsitraukia į korupciją, kad ir kur ji vyktų”, – EK spaudos tarnyba cituoja J. Borrello žodžius.

ES Bendroji užsienio ir vidaus saugumo politika (BUVSP) – tai mechanizmas, kuriuo ES šalys vykdo bendrą organizuotą užsienio politiką, visų pirma susijusią su sąjungos prekybos ir komercijos politika, taip pat su trečiųjų šalių finansavimu.

EK taip pat paskelbė kovos su korupcija ES viduje priemonių projektą. Tarp jų, be kita ko, numatyta sukurti ES tinklą, kuris apjungtų teisėsaugos institucijų, valdžios institucijų ir kitų suinteresuotųjų subjektų darbą.

Šis tinklas parengs praktines kovos su korupcija gaires ir sudarys ES sričių, kuriose yra didelė korupcijos rizika, žemėlapį.

Siekdama modernizuoti esamą kovos su korupcija teisinę sistemą, Europos Komisija taip pat pateikė Kovos su korupcija direktyvą. Dokumente, be kita ko, siūloma per švietimo kampanijas didinti informuotumą apie korupciją, užtikrinti ES šalių viešojo sektoriaus atskaitomybę ir sukurti specializuotas kovos su korupcija įstaigas.

Direktyvoje taip pat siūloma suderinti visas baudžiamąsias veikas dėl kyšininkavimo ir į kovos su korupcija teisės aktus įtraukti straipsnius dėl turto pasisavinimo, prekybos poveikiu, piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, trukdymo vykdyti teisingumą ir neteisėto praturtėjimo.

Dokumente taip pat siūloma sugriežtinti bausmes už korupcinius nusikaltimus.

Direktyva siekiama įpareigoti valstybes nares suteikti teisėsaugos institucijoms priemones, kurių joms reikia kovai su korupcija. ES šalys turės užtikrinti, kad kovos su korupcija bylose dalyvaujantiems asmenims būtų netrukdomai atimta neliečiamybė, taip pat nustatyti minimalias taisykles dėl korupcinių nusikaltimų senaties terminų.

Prieš įtvirtinant siūlomą ES vidaus kovos su korupcija priemonių rinkinį teisės aktuose, jį turi priimti Europos Parlamentas ir ES Taryba.

Tuo tarpu sankcijų prieš korupciją, pagal BUVSP, režimo priėmimui pakaktų ES Tarybos pritarimo.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 166

Žymos:

Atsiliepimų 3

  1. Nebejuokinkite!    -  2023-05-03, 19:04

    Tokios korupcijos kaip dabar – nera buve! Korumpuotos net pasaulines organizacijos!!! O apie ES – pavargciau berasydamas…

    Atsakyti į šį komentarą
  2. VŽA    -  2023-05-04, 06:55

    Lietuvoje reikia įkurti Korupcijos ministeriją, taip būsime vėl pirmieji ES…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Taikliai.aciu....

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...

BRICS padarys savo darbą...

Del

tolesnio vogimo,o ne pagalbos! Saliai reikia taikos,o ne tolesnio susinaikinimo!...