infa.lt

Silicio slėnio banko SVB žlugimas sukėlė šoką JAV finansų ir technologijų rinkose

12 kovo
17:45 2023
SVB - Silicon Valley Bank

foto: AFP

Vienas didžiausių JAV bankų, susijusių su aukštųjų technologijų pramone, – „Silicon Valley Bank” (SVB) – žaibiškai bankrutavo ir sukrėtė ne tik investuotojus, bet ir JAV reguliavimo institucijas, praneša „Kommersant”.

Dabar JAV valdžios institucijų prašoma skubiai įsikišti, gelbėti banko klientų lėšas ir imtis neatidėliotinų priemonių krizei, prie kurios privedė SVB žlugimas, suvaldyti, kad dėl jo problemų nenukentėtų ir šalies finansų, ir technologijų sektoriai.

Praėjusį penktadienį Kalifornijos Silicio slėnio bankas, kuris dar prieš savaitę buvo vienas didžiausių ir seniausių JAV bankų, dirbančių su pradedančiosiomis technologijų įmonėmis, paskelbė bankrotą.

Situacija klostėsi žaibiškai – trečiadienį SVB išleido 1,75 mlrd. dolerių vertės papildomą akcijų emisiją, „kad sustiprintų savo balansą”.

Prospekte investuotojams bankas paaiškino, kad jam reikia kompensuoti 1,8 mlrd. dolerių nuostolį, kurį patyrė pardavęs dalį savo turto portfelio.

Problemos sukėlė nerimą investuotojams – jie įtarė, kad SVB bėdos yra kur kas didesnės, todėl pradėjo išparduoti jo akcijas.

Ketvirtadienį banko akcijų kaina griuvo 60%, o penktadienį Kalifornijos priežiūros institucijos paskelbė banko bankrotą ir priskyrė jam išorinį administravimą.

1983 m. įkurtas Silicio slėnio bankas išgyveno 2000-ųjų pradžioje išsipūtusį aukštųjų technologijų burbulą ir 2008 m. finansų krizę. Bankas specializavosi aptarnauti įmones, gavusias rizikos kapitalo investicijų, taip pat su šiomis įmonėmis susijusius asmenis ir investuotojus į tas įmones.

Banko įkūrėjai Billas Biggerstaffas ir Robertas Medearis iš esmės nenorėjo eiti į platesnę mažmeninės bankininkystės rinką, o daugiausia dėmesio skyrė darbui su Silicio slėnio technologijų startuoliais, kurių vardu ir buvo pavadintas bankas.

SVB bankrotas buvo didžiausias JAV nuo 2008 m. krizės, o pats SVB tapo antru pagal dydį bankrotu JAV istorijoje po „Washington Mutual Bank”. 2022 m. pabaigoje visas SVB turtas buvo įvertintas 212 mlrd. dolerių ir jis buvo 16-as pagal dydį JAV bankas. Jo indėlių suma siekė apie 175 mlrd. dolerių.

Pagrindinė paties SVB problema yra ta, kad didžioji dauguma jos klientų yra įmonės ir turtingi asmenys, kurių indėliai viršija 250 000 JAV dolerių. Šiai sumai JAV taikomas federalinis indėlių draudimas. O tokią sumą viršijantys indėliai sudaro 95% visų SVB indėlių.

Ekspertai baiminasi, kad SVB klientų problemos gali pakirsti pasitikėjimą visu bankų sektoriumi. O nuostoliai, kuriuos patyrė SVB aptarnaujami startuoliai, gali lemti jų bankrotą, kuris savo ruožtu smogtų aukštųjų technologijų rinkos plėtrai.

Tarp įmonių, kurias SVB finansavo arba aptarnavo, yra Kanados internetinės prekybos programinės įrangos kūrėja „Shopify”, didžiausia pasaulyje augalinių mėsos pakaitalų gamintoja „Beyond Meat”, „Stablecoin” emitentė USDC, kriptovaliutų bendrovė „American Circle” ir kitos.

Bendrovė „American Circle” jau paskelbė, kad nutraukia USDC susiejimą su doleriu, teigdama, kad 8% jos rezervų iš 40 mlrd. dolerių (3,3 mlrd) yra susiję su SVB. .

Investuotojai ir rinkos dalyviai dabar ne tik klausia, kur buvo priežiūros institucijos ir kodėl jos leido žlugti tokiam dideliam bankui, bet ir ragina valdžios institucijas skubiai įsikišti.

„Kur yra Powell? Kur yra Jellen? – CNBC citavo žinomą rizikos kapitalo investuotoją Davidą Sachsą, kuris kreipėsi į Federalinę rezervų sistemą:

„Sustabdykite šią krizę dabar pat. Pasakykite mums, kad visi indėliai yra saugūs. Padarykite tai iki pirmadienio prekybos pradžios – kitaip krizė sparčiai paaštrės”.

Kai kurios žiniasklaidos priemonės spėja, kad Federalinė indėlių draudimo korporacija jau pirmadienį gali pradėti mokėti pirmąsias išmokas už apdraustus indėlius iki 250 000 JAV dolerių.

Įtakingas investuotojas, milijardierius Billas Ackmanas pareiškė, kad JAV vyriausybė turi 48 valandas imtis veiksmų – priešingu atveju situacija gali tapti negrįžtama.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 523

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. Vytis    -  2023-03-12, 19:16

    Tai čia jų planas sužlugdyti sukelti haosa ir įgrūsti cbdc !!!!!!!

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Centrinio banko skaitmeninė valiuta    -  2023-03-13, 00:45

    Šou prasideda!

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Taikliai.aciu....

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...

BRICS padarys savo darbą...

Del

tolesnio vogimo,o ne pagalbos! Saliai reikia taikos,o ne tolesnio susinaikinimo!...