infa.lt

J. Olekas: „Pasirašyta sutartis dėl 88 pėstininkų kovos mašinų – tai ženklas, kad Lietuva rūpinasi savo saugumu ir investuoja į jį“

22 rugpjūčio
18:49 2016

PasirašymasVaizdo medžiaga (aut. vyr. srž.sp. Lukas Kalvaitis)

Rugpjūčio 22 d. Krašto apsaugos ministerijoje pasirašyta sutartis dėl pėstininkų kovos mašinų (PKM) pirkimo Lietuvos kariuomenei. Už 385,6 mln. eurų bus įsigytos 88 pėstininkų kovos mašinos, pagamintos pagal Lietuvos kariuomenės iškeltus reikalavimus.

Sutartį pasirašė Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, PKM „Boxer“ gaminančio ARTEC konsorciumo vykdantieji direktoriai Stefan Lischka ir Christoph Heumann ir tarptautinės ginkluotės pirkimo organizacijos (angl. OCCAR) direktorius Tim Rowntree.

Sutartimi patvirtinama, kad už vidutinę 4,38 mln. eurų kainą bus įsigytos bendros Vokietijos- Nyderlandų įmonės ARTEC gaminamos kovos mašinos su ant jų sumontuotais Izraelio gamybos bokšteliais, ginkluotais greitašaudėmis 30 mm. patrankomis ir prieštankinėmis raketomis „Spike LR“.

Bendru PKM gamintojo ARTEC ir Lietuvos sutarimu, pagal Lietuvos reikalavimus gaminamos mašinos, išlaikant sąsajas su Lietuvos istorija ir Lietuvos kariuomenės tradicijomis, bus vadinamos ne „Boxer“, o  pėstininkų kovos mašina „Vilkas“.

Planuojama, kad pirmosios iš sutartyje numatytų PKM „Vilkas“ į Lietuvą atkeliaus 2017 m. pabaigoje, o paskutinės – 2021 metais.

„Sutarties pasirašymas vainikuoja Krašto apsaugo Delegacijaministerijos pastangas Lietuvos kariuomenę  aprūpinti aukštos kokybės produktu, geriausiai atitinkančiu kainos ir kokybės santykį. Tai ilgalaikė investicija į šalies gynybą ir ženklas, kad Lietuva rūpinasi savo saugumu ir investuoja į jį,“ – sakė krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

„Šiandien pasirašyta sutartimi pažymime vieną iš kertinių projekto etapų, kurį įgyvendinus,  Lietuva turės modernų  ir ypač efektyvių šarvuotų mašinų pajėgumą. Per mažiau nei aštuonis mėnesius stipri jungtinė komanda,  sudaryta atstovų  iš Lietuvos, Vokietijos, Nyderlandų, „Boxer“ gamintojų ir OCCAR, sukūrė sąlygas, kad Lietuva už gerą kainos ir kokybės balansą būtų aprūpinta  pasaulinio lygmens pajėgumu, kuris bus naudojamas artimiausius kelis dešimtmečius. Aš ir mano komanda didžiuojamės, kad dalyvaujame šioje programoje,  stiprinančioje Lietuvos saugumą. Taip pat sveikinu Lietuvą tapus OCCAR bendruomenės dalimi,“ – po sutarties pasirašymo sakė OCCAR direktorius Tim Rowntree.

Naujosiomis pėstininkų kovos mašinomis bus aprūpinti Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotasis ir Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų batalionai.

„Šios kovos mašinos batalionams, o tuo pačiu ir visai brigadai, suteiks didesnį mobilumą, pajėgų apsaugą ir ugnies galią. Operaciniu požiūriu turėsime galimybes ne tik saugiai transportuoti karius iki mūšio lauko,  bet ir efektyviai dalyvauti mūšyje naikinant šarvuotus ir nešarvuotus taikinius iki 4 kilometrų atstumu. Techniniu požiūriu vienetai galės lengviau integruotis ir veikti lygiaverčiai su sąjungininkais“, – po sutarties pasirašymo sakė Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Jonas Vytautas Žukas.

Prieš pasirašant sutartį dėl PKM pirkimo, Krašto apsaugos ministerijoje taip pat buvo pasirašytas trišalis tarpinstitucinis  Lietuvos Respublikos krašto apsaugos ministerijos, Nyderlandų Karalystės gynybos ministerijos ir Vokietijos Federacinės Respublikos Federalinės gynybos ministerijos susitarimas dėl  bendradarbiavimo ir kiekvienos šalies indėlio dalyvaujant „Boxer“ programoje.

Dar viena sutartimi, kurią pasirašė OCCAR  ir Lietuvos  atstovai, buvo apibrėžtos Lietuvos ir OCCAR bendradarbiavimo apimtys, gairės ir įgaliojimai.

Įsigydama PKM „Vilkas“ ir prisijungdama prie OCCAR administruojamos šarvuočių „Boxer“ programos, Lietuva OCCAR organizacijai suteikė įgaliojimai prižiūrėti projekto vykdymą ir teikti ekspertinį vertinimą dėl perkamų šarvuočių kokybės. Dalyvaudama „Boxer“  programoje Lietuva naudosis visais šios programos teikiamais privalumais: mažesnėmis programos vystymo ir palaikymo sąnaudomis, dalijimusi technologijomis, geresne sąveika su programoje dalyvaujančiomis šalimis.

Vokietijos kompanijų „Krauss-Maffei Wegmann“ ir „Rheinmetall MAN Military Vehicles“ ir Nyderlandų kompanijos „Rheinmetall MAN Military Vehicles Nederland“ konsorciumo ARTEC gaminamos pėstininkų kovos mašinos „Boxer“ Lietuvos kariuomenės reikmėms pasirinktos, nes geriausiai atitiko kokybės ir kainos santykį ir papildomai iškeltus Lietuvos reikalavimus dėl maksimalios karių apsaugos ir pristatymo laiko.

Nuotraukos: Giedrė Maksimovicz ( KAM)

Sutartį dėl pėstininkų kovos mašinų pirkimo Lietuvos kariuomenei pasirašė Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, tarptautinės ginkluotės pirkimo organizacijos (angl. OCCAR) direktorius Tim Rowntree ir PKM „Boxer“ gaminančio ARTEC konsorciumo vykdantieji direktoriai Stefan Lischka ir Christoph Heumann.

Susitarimą dėl  Lietuvos Respublikos krašto apsaugos ministerijos, Nyderlandų Karalystės gynybos ministerijos ir Vokietijos Federacinės Respublikos Federalinės gynybos ministerijos bendradarbiavimo ir kiekvienos šalies indėlio dalyvaujant „Boxer“ programoje pasirašė krašto apsaugos minsitras J. Olekas ir Nyderlandų gynybos ministerijos atstovas komandoras Ludger H.I. Brummelaar.

Sutartį,  kuria  buvo apibrėžtos Lietuvos ir OCCAR bendradarbiavimo apimtys, gairės ir įgaliojimai pasirašė Krašto apsaugos ministerijos pajėgumų ir ginkluotės  generalinis direktorius pulkininkas Darius Užkuraitis ir Nyderlandų gynybos ministerijos atstovas komandoras Ludger H.I. Brummelaar .

kam.lt

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 131

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

apie ta "tvarka"! Jos ir nebuvo. Stipresnis visada dare ka nori ir niekada nebuvo smerkiamas,jei...

pasaulio matymas nusvinta per 72 lytis! Branduoliu skilimas menkniekis,su sia praregejimo bomba palyginus!...

Jie eina link totolaus fantastinio rytojaus kur žmogus renkantis atstova valdžioje tampa ju vergas, skaičius...

kad jis zino,kur ji yra! Nusispjauti - dar nereiskia neapykantos! Gal tiesiog "draugo" kauke jam...

jau ir moteru,skelbia Ukraina,o mums - musu "svietejai" meluoja,kad Rusija! Beje,noriu pasveikinti ukrainiecius Europoje! Naujasis...

Nuolat stiprina kontrole,o vogti milijonus - kasdien lengviau!...

kad paciu sukurtos peklos vengiama verslo nurodymu! Juk,Lietuvoje ir po Baltijos salis dirbantys vilkikai,autobusai,traktoriai -...