infa.lt

Vilkas, papjovęs Ursulos von der Leyen arklį, nusipelnė būti nušautas

11 gruodžio
06:30 2022
Vilkai

Vilkai žmonių paliktoje Černobylio zonoje | Foto: Klaus Feichtenberger

Vokietijos Hanoverio regionas išdavė oficialų leidimą nušauti vilką, kuris papjovė vieną iš Europos Komisijos pirmininkės Ursulos von der Leyen ponių, praneša Euractiv.

Ponis, pavadintas Dolly, žuvo užpultas vilko rugsėjo pradžioje, kai ganėsi kartu su kitu U. von der Leyen šeimai priklausančiu poniu netoli Hanoverio, Šiaurės Vokietijoje.

„Visa šeima labai sunerimusi dėl šios žinios”, – tuomet sakė Komisijos pirmininko atstovas spaudai.

Dabar kompetentingos institucijos leido minėtą vilką likviduoti.

„Buvo prašoma taikyti apsaugos teisės aktų išimtį, kuri buvo apsvarstyta laikantis teisinių reikalavimų. Jų buvo laikomasi”, – penktadienį (gruodžio 9 d.) Vokietijos dienraščiui TAZ sakė atitinkamos savivaldybės administracijos atstovas spaudai.

Vilkas, t.y. taip vadinamas probleminis vilkas – Vokietijos gamtosaugos teisės aktuose vartojama sąvoka, kuri taikoma, kai vilkas pakartotinai puola gyvulius arba kitaip įrodo, kad nėra tinkamas draugiškai sugyventi su žmonėmis, ir dėl kurios lengviau gauti leidimą šaudyti išimties tvarka.

Pasak atstovo spaudai, be ponio, gyvūnas iš viso papjovė 12 avių ir karvių.

Tačiau ji nenorėjo komentuoti, ar būtent „Dolly” mirtis galiausiai paskatino priimti sprendimą išduoti leidimą nušauti gyvūną.

Keršto jausmas: Ursula  Von der Leyen nori iš naujo įvertinti vilkų apsaugos statusą

Po to, kai netrukus po įvykio vietoje dirbę ekspertai jau buvo padarę išvadą, kad ponį greičiausiai papjovė vilkas, trečiadienį (gruodžio 7 d.) paskelbti DNR analizės rezultatai tai patvirtino ir padėjo nustatyti konkretų vilką.

Tuo tarpu U. von der Leyen praėjusią savaitę laiške Vokietijos konservatorių (EPP) įstatymų leidėjams pareiškė, kad Komisija persvarstys vilkų apsaugos statusą.

Nors laiške, kurį citavo Vokietijos naujienų agentūra dpa, ji aiškiai nepaminėjo savo ponio, ji teigė, kad Komisija „pripažįsta, jog vilkų sugrįžimas ir augantis jų skaičius sukelia konfliktus”.

„Vis daugiau pranešimų apie vilkų išpuolius prieš naminius gyvulius ir padidėjusį pavojų žmonėms nukentėjusiuose regionuose”, – pridūrė ji.

Prieštaringai vertinamas klausimas

Šiuo metu vilkai ir kiti dideli plėšrūnai griežtai saugomi pagal ES buveinių direktyvą, o tai reiškia, kad bet koks tyčinis vilkų gaudymas ar žudymas laisvėje yra draudžiamas.

Tačiau ūkininkai ir šalių bei regionų, kuriuose gyvena dideli plėšrūnai, atstovai įspėjo, kad didėjanti populiacija kelia grėsmę ūkininkavimui ir vietos bendruomenėms.

Europos liaudies partijos (EPP), kuriai priklauso ir pati U. von der Leyen, įstatymų leidėjai aktyviai ragino persvarstyti vilkų ir kitų stambiųjų plėšrūnų, tokių kaip lokiai ar lūšys, saugomų gyvūnų statusą, o pastaruoju metu tai buvo daroma per prieštaringai vertinamą „Twitter” kampaniją Raudonkepuraitės tema.

Lapkričio pabaigoje Europos Parlamentas taip pat priėmė neįpareigojančią rezoliuciją, kurioje raginama sumažinti vilkų apsaugos statusą, siekiant padėti gyvulininkystės sektoriui.

Tuo tarpu U. von der Leyen, siekdama persvarstyti vilkų apsaugos statusą, gali susidurti su Komisijos narių kolegijos pasipriešinimu: Už aplinką atsakingas Komisijos narys Virginijus Sinkevičius yra didžiųjų plėšrūnų apsaugos šalininkas ir neseniai gynė šiuo metu galiojančius ES teisės aktus šiuo klausimu nuo daugelio valstybių narių kritikos.

infa.lt: Vilkas gyvena taip, kaip jam duota gamtos – jis nėra nei žmonių draugas, nei jų priešas. Jis plėšrūnas ir prasimaitina pjaudamas kitus gyvūnus. Šį kartą po jo dantimis pasitaikė Ursulos ponis. Ar jis dėl to kaltas ar tie, kurie turėjo tą arklį prižiūrėti? O ir šiaip, ar tai tokios svarbos klausimas, kad jį reikėtų svarstyti europiniu lygiu?

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 122

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Tomai, negalima taip negražiai atsiliepti apie mūsų dabartinėje valdžioje esančius buvusius komunistus vei įslaptintus KGB...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....