infa.lt

ES Komisijos vadovė sukėlė skandalą, pareiškusi, jog kare žuvo 100 000 karių ukrainiečių (video)

02 gruodžio
06:30 2022
Ursula von der Leyen

Vaizdo įrašo kadras

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen trečiadienį (lapkričio 30 d.) pateko į skandalą dėl to, kad paskelbė, o vėliau ištrynė vaizdo įrašą, kuriame pateikti labai dideli žuvusių Ukrainos kariškių skaičiai.

Skandalas kilo EK pirmininkei pareiškus vaizdo pranešime, jog per Rusijos pradėtą Ukrainoje karą jau žuvo apie 120 000 ukrainiečių.

„Apskaičiuota, kad iki šiol žuvo 20 000 civilių ir daugiau kaip 100 000 Ukrainos kariškių”, – teigė Ursula von der Leyen originalioje vaizdo įrašo versijoje, kuria vėliau iš naujo pasidalijo „Twitter” ir kitų tinklų naudotojai.

Pastebėtina – ji nenurodė, iš kur šie duomenys gauti.

PodoliakVėliau jos nurodymu šio pasisakymo vaizdo įrašas buvo perskelbtas naujai, bet jau su iškirpta dalimi, kurioje buvo skelbiami skaičiai, o taip pat pataisyta pasisakymo stenograma, skelbta EK puslapyje.

Po kelių valandų Ursulos von der Leyen atstovas spaudai „Twitter” tinkle paskelbė pataisymą, kuriame teigė, kad pirminis vaizdo įrašas buvo paredaguotas, nes 100 000 skaičius buvo susijęs su visų aukų, įskaitant ne tik žuvusiuosius, bet ir sužeistuosius, skaičiavimais.

Nors atstovė spaudai pabrėžė, kad šie duomenys iš pradžių buvo gauti „iš išorės šaltinių”, ji nepatikslino, ar jie buvo sutikrinti su Ukrainos puse.

Kariniai nuostoliai paprastai skirstomi į negrįžtamus (žūtys) arba medicininius atvejus ir retai skaičiuojami kartu.

Šis incidentas sukėlė nuostabą Kijeve, kuris nuo vasario 24 d., kai Rusija pradėjo invaziją, tokius duomenis laiko nacionalinio saugumo dalyku, kuriam taikoma karo cenzūra.

Ukrainos valdžios institucijos kol kas susilaikė nuo Komisijos pirmininkės minimo skaičiaus patvirtinimo.

„Negalime patvirtinti šio skaičiaus, pabrėžiame, kad Ukrainos kariuomenės nuostoliai yra įslaptinta informacija ir jiems taikomi skelbimo apribojimai”, – Ukrainos leidiniui „Ukrainska pravda” sakė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų atstovas spaudai Bohdanas Senykas.

Ketvirtadienį (gruodžio 1 d.) per eilinį brifingą žurnalistams spaudžiant, Europos Komisija bandė paaiškinti šį incidentą.

„Iš tiesų, pirminiame komunikato variante buvo paminėti kai kurie skaičiai, susiję su aukomis, o tikslas iš tiesų buvo parodyti Rusijos invazijos į Ukrainą brutalumą, kuris visiems žinomas ir kurį svarbu atskleisti”, – sakė Europos Komisijos atstovo spaudai pavaduotoja Dana Spinant.

„Vėlesnėje komunikato versijoje nusprendėme neįtraukti jokių skaičių, kad būtų išvengta dėmesio skaičiams, o tik labai svarbiai užduočiai, kurią turėjome kartu su savo partneriais ir kartu su Ukrainos valdžios institucijomis, t. y. patraukti Rusiją atsakomybėn”, – pridūrė ji.

D. Spinant atsisakė komentuoti, ar dėl skaičių buvo konsultuotasi su Ukrainos puse.

Tuo pat metu Rusijos valstybinė žiniasklaida pasinaudojo šiuo teiginiu, kad pateiktų Maskvos naratyvą apie didelius Ukrainos nuostolius, lyginant su jų pačių praradimais.

Kaip sakoma – norėjo kaip geriau, o gavosi kaip visada. Kas pastaruoju metu tampa norma kalbant apie Europos Komisijos iniciatyvas ir siūlomus sprendimus. Gruodžio 5 dieną įsigalioja rusiškos naftos embargas, o rinkos iki šiol nežino rusiškos naftos viršutinės kainos, nes ES nesugeba dėl jos susitarti.

Atnaujinta (2022-12-02 08:13):

Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Michailas Podoliakas teigia, kad nuo vasario žuvo nuo 10 000 iki 13 000 Ukrainos kariškių. Jis taip pat pavadino Europos Komisijos vadovės Ursulos von der Leyen pareiškimą apie 100 000 žuvusiųjų – neteisingu.

Originalus Ursulos von der Leyen pasisakymo vaizdo įrašas, liudijantis, kad tai, kas pateko į internetą bent minutei – niekada iš jo nedings:

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 249

Žymos:

Atsiliepimų 3

  1. katalikas    -  2022-12-02, 08:38

    Net ir per neatsargumą pasakyta tiesa satanistų melo karalystėje sukelia skandalą.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. T0mas J.    -  2022-12-02, 09:51

    Melo žmogus tiesos pasakyti negali.

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Šiaip    -  2022-12-02, 10:42

    Netyčia tiesą pasakė…
    Taip jau būna kai klounai valdyti pastatyti, iš lapelio ką šeimininkai parašė skaityti reikėjo.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...

Išpuoselėtas šunsknukis, už jo interesus mėsai tinka bet kokio amžiaus....

Ateis laikas ir mes turėsime kompensuoti Rusijai tuos mažvaikių sprendimus. Tik jų pėdsakai bus ataušę....

Apie kiekvieną žymų žmogų internete pilna "teisybės" ir jos skleidėjų. Kam tas apskritai daroma? Kokia...

A5

"Lietuva be miškų, be kelių, be mokyklų, be smulkaus verslo ir be ateities !" su...

Jei tikėti tik tuom ką matei, tai(nerandu žodžių, padėk)...

Gal paspringai bevardindamas kad iki Lietuvos nedasikasei......