infa.lt

Malkos, Briketai ir Medžio granulės – tobulas pasirinkimas šiltiems namams

30 rugpjūčio
06:25 2022

Malkos, briketai

Reklama

Kietojo kuro rūšių yra tikrai nemažai – tai tokios organinės kilmės medžiagos, kaip akmens anglys, degieji skalūnai, durpės, medžio anglys, malkos, briketai, medžio granulės ir kt. Apie pastarąsias tris kietojo kuro rūšis pakalbėsime šiek tiek išsamiau.

Malkos – biokuras, Lietuvoje turintis gilias tradicijas

Malkos greičiausiai yra seniausiai Lietuvoje naudojama biokuro rūšis. Iš spygliuočių bei lapuočių medienos gaminamos malkos yra skirstomos į grupes pagal kaitrumo rodiklius. Beržinės malkos, taip pat malkos, pagamintos iš skroblo, ąžuolo, uosio bei klevo medienos, yra laikomos kaitriausiomis malkomis, todėl yra priskiriamos pirmajai malkų kaitrumo grupei. Šios grupės malkų išskirtinumas tas, kad jos dega tiek sausos, tiek būdamos žalios. Žinoma, dėl dervų ir suodžių, kurios išsiskiria, degant žaliai medienai, deginti tokių malkų nepatariama. Iš pušų bei juodalksnio medienos pagamintos malkos yra priskiriamos antrajai kaitrumo grupei, o gluosnių, baltalksnių, tuopos, liepos, eglės bei drebulės medienos malkos – trečiajai kaitrumo grupei.

Lietuvoje jau daugelį metų populiariausia malkų rūšimi yra beržinės malkos. Šios malkos ilgai dega, esant reikalui, jas galima lengvai užgesinti, jos, kaip jau minėta, yra labai kaitrios. Šios rūšies malkomis galima kūrenti įprastus kietojo kuro katilus, židinius, taip pat generacinius bei modernius katilus, pirtis ir, žinoma, šašlykines ir kitas lauko kepsnines, nes beržo malkos idealiai tinka ir maisto gamybai.

Briketai – biokuras, laikomas alternatyva malkoms

Briketai yra jau išpopuliarėti spėjusi biokuro rūšis, kuri labai dažnai yra įvardijama ir kaip alternatyva malkoms. Ši kietojo kuro rūšis yra gaminama iš įvairios medienos (beržo, uosio, ąžuolo ir t. t.) pjuvenų, taip pat šiaudų, saulėgrąžų lukštų ir t. t. Briketai, priklausomai nuo gamybos medžiagos, pasižymi skirtingais drėgnio, peleningumo bei kaloringumo rodikliais. Aukščiausiu kaloringumo rodikliu pasižymi ąžuolo pjuvenų briketai. Daugiau apie šiuos ąžuolo pjuvenų briketus sužinosite, sekdami šią nuorodą: https://www.akmenys.lt/azuolo-pjuvenu-briketai

Briketai, kaip alternatyva malkoms, pasirenkami ne vien dėl jų didesnio kaitrumo, bet ir dėl to, kad jie dega ženkliai ilgiau nei malkos, be to yra pigesni. Nedidelis briketų peleningumas bei minimalus sieros bei dervų kiekis, išskiriamas į aplinką, degant šiai biokuro rūšiai, sąlygoja tai, jog šildant namus briketais yra išvengiama kaminų užsikimšimo problemos.

Medžio granulės – išskirtine išvaizda bei efektyvumu pasižymintis biokuras

Medžio granulės savo išvaizda primena „tūbelę“, todėl šį biokurą sumaišyti su kažkuria kita biokuro rūšimi tiesiog neįmanoma. Granulės taip pat yra puikia alternatyva medienai. Jos sausesnės nei malkos, todėl namų šildymas jomis yra įvardijamas efektyvesniu. Jeigu palygintume medžio granulių ir, pavyzdžiui, briketų peleningumo rodiklius, matytume, kad medžio granulių rodikliai yra žemesni arba, kitaip sakant, sudeginus vienodą briketų bei medžio granulių kiekį iš pastarųjų bus gaunamas mažesnis pelenų kiekis. Jeigu palygintume medžio granulių bei, tarkim, medienos, priskiriamos pirmajai kaitrumo klasei, kaitrumo rodiklius, matytume, kad granulių kaitrumas yra kelis kartus didesnis. Pažymėtina, kad medžio granulėmis galima kūrenti granulinius katilus bei kietojo kuro katilus su integruotu granulių degikliu.

 

 

PAREMSIU? - ar infa.lt darbas reikalingas? Nuspręsti galite tik jūs.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 220

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Apklausa

Ar dalyvausite antrajame prezidento rinkimų ture?


  • Ne, nematau prasmės (56%, 35 balsavo)
  • Taip, būtinai (30%, 19 balsavo)
  • Nežinau, dar neapsisprendžiau (14%, 9 balsavo)

Viso balsavo: 63
Pradėta - 2024-05-15 @ 12:45
Pabaiga - 2024-05-19 @ 12:45

Leidžiama ... Leidžiama ...

fetišizmo apraiška...

Jūs apkaltinote autorę esant rusų agente, arba kaip minimum esant rusų įtakoje ir transliuojant rusų...

Jūs kliedite. Į klausimą neatsakėte, tačiau nepamiršote apkaltinti tuo kuo pati esate :) Kur ir...

Maidano scenarijus. Taip Gruzija atiduodama Rusijai…...

Dar dviejų spalvų apatinius…....

Sprendžiant iš to, kad tuos žmones, kurie nesutinka su visuotine antivertybine propaganda, vadinate esant rusų...

Tą ir norėjau pasakyti, kad Europos sąjunga turi būti apvalyta nuo iškreiptų eurovizinių antivertybių ir...