infa.lt

Naivus irakietis nelegalas paprašė prieglobsčio Baltarusijoje. Jis buvo sumuštas ir deportuotas į Siriją

16 lapkričio
21:33 2021
Nelegalūs migrantai ardo spygliuotos vielos užtvaras Lenkijos pasienyje

Nelegalūs migrantai ardo spygliuotos vielos užtvaras Lenkijos pasienyje

Kol tūkstančiai nelegalių migrantų iš Artimųjų Rytų šalių šturmuoja Lenkijos sieną, bandydami patekti į Europos Sąjungą, vienas iš migrantų nusprendė eiti kitu keliu. Kas iš to išėjo – pasakoja baltarusių portalas „Zerkalo“.

Laikraščio žurnalistai susisiekė su 29 metų irakiečiu Rebinu Sirwanu, apie kurio, kaip ir kitų „pasienio“ nelegalių imigrantų varganą padėtį, neseniai pranešė „New York Times“.

Interviu su „Zerkalo” metu Sirwanas pažymėjo, kad į Baltarusiją atvyko pagal „paprastą turistinę schemą“. „Per kelionių agentūrą kreipiausi dėl Baltarusijos vizos, sumokėjęs jiems 4 tūkst. dolerių. Kiek žinau, ta įmonė priklauso Basharo al Assado šeimai – dabar ji iš jos užsidirba. Spalio pradžioje jau turėjau visus reikalingus dokumentus. Išvykau į Bagdadą, iš kur išskridau į Siriją, o iš Sirijos – į Baltarusiją“, – sakė jis ir pridūrė, kad negali likti Irake bijodamas dėl savo gyvybės.

Paklaustas, kodėl nepasirinko legalaus kelio, Sirwanas teigė, kad Irako piliečiui tai praktiškai neįmanoma: „Mums labai sunku gauti bent vienos iš Europos šalių vizą, todėl esame tiesiog priversti rinktis nelegalius kelius. “

Tuomet nelegalas prasitarė, jog supratęs, kad dėl maršruto sudėtingumo negalės išvykti iš Baltarusijos, nusprendė Minske kreiptis dėl prieglobsčio. Jis susisiekė su JT vyriausiojo pabėgėlių komisaro biuru Baltarusijoje, iš kur buvo išsiųstas į migracijos centrą.

„Bet kai tik aš atėjau pas juos ir pasakiau, kad noriu prašyti apsaugos, jie pranešė, kad mane deportuos. Niekas neklausė mano žodžių, kad esu žurnalistas ir galiu mirti Irake. Kai bandžiau ginčytis, jie mane iš karto trankė elektros šokeriu. Net neleido susikrauti daiktų, neatliko koronaviruso testo – tiesiog atvežė į oro uostą ir privertė sėsti į pirmą pasitaikiusį lėktuvą skrendantį į Damaską. Visa deportacijos procedūra truko apie dvi valandas“, pasakojo nelegalas.

Tokiu būdu Sirwanas vėl atsidūrė Sirijoje. Ten jis praleido vieną dieną – be maisto ir vandens. Po to jis buvo grąžintas į Erbilį, iš kurio bijodamas dėl savo gyvybės  iškart pabėgo pas draugus į kitą miestą. Dabar jis bando gauti legalią vizą išvykti iš šalies, kurioje jam gresia, kaip jis teigia, pavojus.

Vertindamas migracijos iš Irako per Baltarusiją mastą, Rebinas sako, kad tokias pat vizas kaip ir jis, jo duomenimis, jau gavo apie 15 tūkst. žmonių.

Tuo tarpu Lenkijos pasienyje nelegalūs migrantai pasirinko tvorų griovimo ir akmenų svaidymo į lenkų pasieniečius taktiką. Šalia stovi kontroliuodami situaciją Baltarusijos kariškiai:

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....