infa.lt

Zondas „Parker“ jau ketvirtą kartą didžiuliu greičiu priartėjo prie Saulės

07 vasario
10:57 2020
Saulės zondas Parker

Foto: NASA/Johns Hopkins APL/Steve Gribben

Saulės zondas „Parker“ ketvirtą kartą priartėjo prie Saulės maksimaliai įmanomu atstumu, sumušęs savo paties, kaip žmonių rankomis sukurto aparato judėjimo greičio rekordą. Apie tai pranešama misijos svetainėje.

Eilinį suartėjimą su žvaigžde „Parker“ pradėjo sausio 23 d., o jau sausio 29 d. praskrido 18,6 mln. kilometrų atstumu nuo mūsų šviesulio, kas taip pat yra rekordiškai arti Saulės kosminiams aparatams. Tuo pačiu, zondas judėjo 393,044 kilometrų per valandą greičiu.

Suartėjimo metu „Parker“ šilumos skydo išorinis paviršius įšilo iki 612 C laipsnių šilumos, tačiau įrangos temperatūra neviršijo 30 laipsnių. Vasario 1 d. zondas susisiekė su Žeme ir pranešė, kad visos sistemos veikia tinkamai. Gautų duomenų perdavimas numatytas kovo mėnesiui.

Saulės zondas „Parker“ yra NASA automatinis aparatas, skirtas išorinei Saulės karūnai tirti. Jis buvo paleistas į kosmosą 2018 m. rugpjūčio mėnesį.

Amerikos astronomo Eugene Parkerio, numačiusio Saulės vėjo egzistavimą, vardu pavadinto zondo plėtra vykdoma nuo 2008 metų. Misijos, numatytos beveik septyneriems metams metu, zondas priartės prie Saulės 24 kartus.

Zondas jau perdavė daug unikalių duomenų į Žemę, pavyzdžiui, jis parodė Saulės vėjo judėjimą, pamatė neįžiūrimą asteroido Phaeton dulkių pėdsaką ir padėjo suprasti dalelių pagreitį šalia Saulės, o taip pat karūnos struktūrą. Kitas zondo suartėjimas su Saulę prasidės 2020 m. birželio mėnesį.

Astronomai anksčiau jau skelbė išsamiausius per visą stebėjimų istoriją Saulės atvaizdus. Nuotraukos darytos naudojant DKIST saulės teleskopą, esantį Havajuose.

Ateityje mokslininkai ketina sudaryti tikslų Saulės paviršiaus žemėlapį, tam turėtų būti naudojami Parkerio ir Europos misijos „Solar Orbiter“, kurios startas turėtų įvykti artimiausiomis dienomis, stebėjimai .

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 164

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Zmones balsuokime uz Vaitku ,jis vienintelis nori laisves ir nepriklausomybes Lietuvai!!...

Taip kliedėti nereikia daug proto turėti. Tokie patys ir valdžioje trinasi....

Orbanas yra tikras savo tautos ir blaivaus proto vyras. Šalin leftistus!...

Kad tik mokesciu uztektu apmoketi skolintu pinigu palukanas...

Lietuva ,megdziojanti vertybes tiesiog privalo isgerti karcia genderizmo taure...

MIŠKŲ ĮSTATYMO NR. I-671 2, 4, 5, 7, 8, 13, 18 IR 19 STRAIPSNIŲ PAKEITIMO...

„ewelina dobrowolska“ skaitoma kaip „ehuielina dobrohuiolska“. Ar kažkaip kitaip nežinomi simboliai lietuviškame tekste skaitomi?...