infa.lt

Vokietija atsilieka nuo dujų suvartojimo mažinimo planų

28 balandžio
07:29 2023

Dujotiekio mazgas

Dujų suvartojimo mažinimas Vokietijoje  atsilieka nuo grafiko

Nuolatinis dujų kainų mažėjimas ir palyginti šaltas pavasaris neleidžia Vokietijai, kuri kadaise buvo didžiausia rusiškos žaliavos vartotoja, išlaikyti norimo dujų vartojimo mažinimo tempo, rašo „Kommersant”.

Vokietijos reguliavimo institucijos duomenimis, praėjusią savaitę suvartojimas buvo tik 3,5% mažesnis už 2018-2021 m. vidurkį, nors tikslas yra sumažinti suvartojimą 20%. Laipsniškas vartojimo atsigavimas ir lūkesčiai, kad vasarą dujų kainos bus dar mažesnės, taip pat beveik sustabdė dujų saugyklų užpildymą.

Vokietijai jau keturias savaites iš eilės nepavyksta pasiekti užsibrėžto dujų suvartojimo mažinimo rodiklio. Nuo praėjusios vasaros šalies valdžios institucijos siekė 20% sumažinti dujų suvartojimą, lyginant su 2018-2021 m. vidurkiu, kad kompensuotų Rusijos dujų tiekimo praradimą.

Tačiau per savaitę, kuri baigėsi balandžio 23 d., suvartojimas buvo tik 3,5% mažesnis, o lyginant su 2022 m. ta pačia savaite – net didesnis. Ankstesnę, 15-ąją, metų savaitę suvartojimas buvo 13,7% mažesnis nei 2018-2021 m., 14-ąją – 10,3%, o 13-ąją – 17,2% mažesnis.

Vokietijos tinklo reguliavimo institucijos „Bundesnetzagentur” vadovas Klausas Miuleris (Klaus Müller) teigė, kad paklausos padidėjimą lėmė palyginti šalti orai, tačiau išreiškė įsitikinimą, kad „investicijos ir dujų taupymas padės mums pasirengti kitai žiemai”.

Be šaltų orų, kurie kol kas neleidžia namų ūkiams visiškai išjungti šildymo, prie paklausos didėjimo prisideda ir mažesnės dujų kainos.

TTF gegužės ateities sandoriuose dujos dabar parduodamos už maždaug 39 eurus už 1 MWh (apie 463 JAV dolerius už 1 000 m³), prieš metus dujos buvo beveik dvigubai brangesnės, o 2022 m. rugpjūtį, kai kainos buvo didžiausios, – 7,5 karto brangesnės.

Dabartinėmis kainomis, atsižvelgiant į didėjančius CO2 mokesčius, dujų gamyba kai kuriose šalyse jau gali konkuruoti su anglimi, o beveik visos pernai uždarytos chemijos, mašinų ir cemento gamyklos vėl tampa pelningos. Tačiau ne visos jos atnaujino gamybą, nes vis dar neaišku, kiek ilgai išsilaikys tokios dujų kainos ir ar iki rudens reikėtų tikėtis naujo šuolio.

Tačiau dujų prekybininkai, matyt, tokio šuolio nesitiki, nes dujų saugyklų pildymo tempai, nepaisant palyginti mažų kainų, išlieka labai vangūs. Tiesą sakant, praėjusį mėnesį užpildymo lygis Vokietijoje padidėjo tik 1,5 procentinio punkto ir sudarė 65,9%.

Tuo pat metu valdžios institucijos nustatė Vokietijos bendrovėms tikslą iki rugsėjo 1 d. išnaudoti 75%, o iki lapkričio 1 d. – 95% talpyklų apimčių. Nors šis tikslas atrodo techniškai visiškai įmanomas net ir be rusiškų dujų, Europos bendrovės neskuba pumpuoti dujų, matyt, tikėdamosi tolesnio kainų mažėjimo.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 97

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...