infa.lt

G.Nausėda: mūsų žmonių gyvenimo gerėjimui biudžetai ir ateityje turi būti ryžtingi

01 gruodžio
17:07 2022
G.Nausėda ir V.Č-Nielsen

Prezidento kanceliarijos lrp.lt nuotr.

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda pasirašė 2023 metų valstybės ir savivaldybių biudžeto finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymą ir su juo susijusius mokesčių įstatymus, taip pat socialinio ir sveikatos draudimų fondų biudžetus reglamentuojančius įstatymus.

„2023 metų biudžetas subalansuotas žmonių pajamų didinimo, pagalbos verslui bei fiskalinio tvarumo požiūriu. Prieš dešimtmetį mes matėme, kokią skausmingą kainą teko valstybei sumokėti už naštos perkėlimą žmonėms ir verslui globalios finansų krizės metu. Ir priešingai – prieš porą metų per pandemijos krizę įsitikinome, kad ekonominė pagalba žmonėms ir verslui sunkiais periodais valstybei atsiperka. Dėl to mano ankstyvos pastangos įtikinant biudžeto formuotojus per energetikos krizę irgi elgtis drąsiai tapo bendromis visų pastangomis ir kitais metais valstybė suteiks visuomenei didesnį finansinį stabilumą. Kitiems metams suplanuotos didesnės elektros, dujų kompensacijos gyventojams, sparčiau nei anksčiau didinamos žmonių pajamos, pensijos, numatyta adekvati parama verslui“, – teigė Prezidentas, pabrėždamas, kad politinis sutarimas dėl ekonominių grėsmių formavosi ne iš karto.

2023 m. biudžete dirbantiems asmenims numatytas neapmokestinamojo pajamų dydžio padidinimas nuo 540 iki 625 eurų (16 proc. padidėjimas). Minimali mėnesinė alga kitais metais pasieks 840 eurų arba 15 proc. daugiau nei šiemet.

Didės mokytojų, pedagogikos darbuotojų, dėstytojų, mokslininkų, kultūros ir meno darbuotojų, socialinės srities darbuotojų, valstybės tarnautojų, vidaus tarnybos sistemos pareigūnų, medikų ir rezidentų bei kitų darbuotojų atlyginimai.

Nuo 2020 m. ketvirti metai iš eilės pensijos bus indeksuojamos papildomai. Vidutinė senatvės pensija turint būtinąjį stažą didės 65 eurus ir pasieks 575 eurus, neturint būtinojo stažo vidutinė senatvės pensija padidės 60 eurų (pasieks 542 eurus). Dujų ir elektros kainų dalies kompensavimui gyventojams numatyta 714 mln. eurų.

Verslui numatytos dalinės elektros kompensacijos, galimybė atidėti mokesčių sumokėjimą ir kitos likvidumo ir investicijų priemonės.

„Esamoje geopolitinėje aplinkoje ir siekiant kuo sparčiau šalyje reguliariai turėti NATO sąjungininkų pajėgų kovinę brigadą, itin svarbu buvo numatyti galimybę skolintis valstybės vardu karinės infrastruktūros projektams pasiekiant bendrą gynybos finansavimo 3 proc. BVP lygį. Taip ir numatyta biudžete, suderinamai su deficito tikslais“, – pabrėžė šalies vadovas.

Prezidento vertinimu, 2023 metų biudžeto patvirtinimas yra ne procesų pabaiga, o tik pradžia. Ypač svarbus darbas laukia Krašto apsaugos ministerijos operatyviai įgyvendinti infrastruktūros projektus Vokietijos brigados priėmimui.

Būtina atidžiai vertinti energetikos kainų pokyčius, infliacijos poveikį ir atitinkamai Vyriausybei proaktyviai reaguoti, jeigu paramos gyventojams ar verslui reikėtų daugiau, nei numatyta.

Privalomojo sveikatos draudimo fondo prioritetas didinti sveikatos paslaugų, tokių kaip vaikų ankstyvoji reabilitacija ar slauga, prieinamumą turi būti įgyvendinamas kuo anksčiau, ir ne popieriuje, o žmonėms realiai pajaučiant paslaugų prieinamumo pagerėjimą.

Neužbaigtos reformos, tokios kaip mokesčių reforma ar ilgalaikės priežiūros (slaugos-globos) reforma, Prezidento nuomone, yra viešojo darbo kokybės trūkumas.

Įgyvendinant 2023 m. biudžetą reikalingi realūs rezultatai reformuojant greitąją medicinos pagalbą, sveikatos priežiūros paslaugų reformoje, žmonių su negalia teisių apsaugos pertvarkoje, užtikrinant lygaus starto ir ankstyvojo ugdymo galimybes kiekvienam šalies vaikui, nepriklausomai nuo jo gyvenamosios vietos, šeimos socialinės ir ekonominės padėties.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 174

Žymos:

Atsiliepimų 5

  1. Mantas    -  2022-12-01, 17:19

    Bla bla bla. Viskas bus atiduota Ukrainai. Lochai!

    Atsakyti į šį komentarą
  2. O kiek    -  2022-12-01, 17:52

    tu „jusu zmoniu”,ekselencija? Ar tik zmona ir dukros,ar visa gimine ir bankinius sebrus mes seriame?

    Atsakyti į šį komentarą
  3. VŽA    -  2022-12-02, 05:27

    Kaip išmintingai pasakyta: „Mūsų žmonių gyvenimo gerėjimui biudžetai ir ateityje turi būti ryžtingi”. Lygiai tą patį kartoja ir mano kaimynė – pensininkė…

    Atsakyti į šį komentarą
  4. Hmm    -  2022-12-02, 05:39

    Kodėl jis visą laiką nusisneka,tiesiog nesinori ir skaityti,nes jau iš anksto žinai,kad grybą pjauna jo pasisakymai

    Atsakyti į šį komentarą
  5. Šiaip    -  2022-12-02, 10:39

    Tegul tas klounaa pasako kas yra tie „jų” žmonės…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
A5

"Lietuva be miškų, be kelių, be mokyklų, be smulkaus verslo ir be ateities !" su...

Jei tikėti tik tuom ką matei, tai(nerandu žodžių, padėk)...

Gal paspringai bevardindamas kad iki Lietuvos nedasikasei......

Apie totalinę rusofobinę LT šizofreniją: lebionka.blogspot.com/2023/10/valdas-anelauskas-zombiu-lietuva.html...

Mes stojom i nato kad būtume apginti o db jau ir pulti norime)))...

Ginklų pramonė labai pelninga, kas turit pinigų ir galit - investuokit, daug uždirbsite. Tik nereikia...

Fu

Jei prievartauja nes neturi merginos tai sprendžiama labai paprastai, neturės kuo prievartauti tai ir merginu...