infa.lt

ES saugyklose dujų užteks iki 2023 m. vasario

14 rugsėjo
11:15 2022

Šildymas ir maisto gamyba

Europos Sąjungos dujų saugyklos šiuo metu yra užpildytos beveik 83 procentais, tačiau jų užteks padengti tik 21 proc. metinio ES šalių suvartojimo, praneša Ispanijos leidinys „La Vanguardia”. Pasak leidinio, ES saugyklose dujų užteks iki 2023 m. vasario.

Dokumente remiamasi nepriklausomo energijos rinkos konsultanto ICIS vertinimu. Iš viso 18 Europos šalių yra 160 dujų saugyklų. Jos būtų tuščios, jei ES ir jos kaimynės, su kuriomis ES turi bendrą tiekimo tinklą, visų pirma Jungtinė Karalystė, Šveicarija ir Balkanų šalys, nesugebėtų bent 10 proc. sumažinti savo paklausos.

Be to, saugyklų pajėgumai su „didele įtampa” neištuštės iki 2023 m. kovo tuo atveju, jei Rusija atnaujins dujų tiekimą, teigia ekspertai.

ICIS energetikos analizės skyriaus vadovas Andreas Schroederis paaiškino, kad Rusijai apribojus tiekimą, vienintelė alternatyva ES yra vartojimo mažinimas. 10 proc. sumažinimas leistų Europai išgyventi žiemą, tačiau dujų saugyklų talpa būtų užpildyta iki „rekordiškai žemo lygio”. Be to, tai „perkeltų paklausą į vasaros mėnesius ir padidintų struktūrinio rinkos disbalanso riziką iki sekančios žiemos”, – sakė jis.

Optimistiškiausias scenarijus Europai, pasak G. Schroederio, yra iki 15 proc. mažesnis dujų suvartojimas. Tokiu atveju žiemos pabaigoje saugyklos būtų užpildytos maždaug iki 45 % savo pajėgumų, o tai yra „šiek tiek daugiau nei pastaraisiais metais”.

Šis lygis „tarnautų kaip rezervas” tuo atveju, jei Rusija neatnaujintų dujų tiekimo, ir leistų kaupimo sezoną pradėti be padidėjusios paklausos. „Šis scenarijus neišvengtų recesijos, nes kainos ir toliau didėtų, tačiau sumažintų energetikos krizės poveikį”, – mano ICIS ekspertas.

Liepos mėnesį ES patvirtino planą, pagal kurį ateinančią žiemą dujų poreikį ketinama sumažinti 15 proc. Pirmąjį pusmetį Suomija jau perpus sumažino dujų suvartojimą ir pirmauja ES.

Europos Komisija (EK) taip pat nusprendė imtis neatidėliotinų priemonių elektros kainoms sumažinti. Europos šalims nepavyko susitarti dėl rusiškų dujų kainų viršutinės ribos nustatymo, tačiau EK pasiūlė apmokestinti perteklinį dujų gamybos įmonių pelną.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 179

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Myndė    -  2022-09-14, 14:38

    Sako, jei varlę įmestume į lėtai šildomą vandenį, ji išvirtų ir net nepastebėtų.
    Tai gal personažai su varlės smegenim, lėtai šaldomi, irgi sušaltų to nepastebėję.
    Kaip būtų faina – ateina pavasaris, o visi debilai iššalę 🙂

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...