infa.lt

Rusų kalba ir literatūra pašalinti iš Ukrainos mokyklų mokymo programos

17 rugpjūčio
08:30 2022

Ukrainos švietimo ministerija pareiškė, kad rusų kalba ir literatūra bus išbraukti iš mokyklų mokymo programos. Be to, naujosios mokymo programos sustiprins karinį-patriotinį ugdymą ir įtrauks pakeitimus į istorijos kursą. Švietimo ministerija teigia, kad mokyklų mokymo programos atnaujinimas yra atsakas į iššūkius, kurie iškilo prasidėjus Rusijos karinei invazijai į Ukrainą, apie ką praneša Kommersant.

Ministerijos teigimu, rusų kalba ir rusų bei baltarusių autorių kūriniai buvo išbraukti iš mokymo programos. Kartu buvo išplėstas užsienio literatūros kursas. Atnaujintoje „užsienio literatūros” temos programoje bus skaitomi O. Henrio, Jeano de La Fontaine’o, Anne Gawaldos, Ulfo Starko ir kitų autorių kūriniai.

„Mokykliniame kurse „užsienio literatūra” bus studijuojami rusų kalba rašiusių rašytojų, kurių gyvenimas ir kūryba glaudžiai susiję su Ukraina, – Nikolajaus Gogolio, Vladimiro Korolenkos ir Michailo Bulgakovo – kūriniai”, – pranešė Švietimo ministerija.

Pakeitimai taip pat turės įtakos Ukrainos istorijos ir pasaulio istorijos kursams. Ataskaitoje teigiama, kad siūlomi papildymai padės „pabrėžti praeities sąsajas, kurios padeda paaiškinti šiuolaikinius įvykius. Programoje daugiausia dėmesio bus skiriama smurto prieš Ukrainos tautą priemonių tyrimams, Ukrainos istorijos kontekstų plėtojimui, praeities ir dabarties įvykių analogijoms ir palyginimams.

Ypatingas dėmesys, pasak ministerijos, bus skiriamas Ukrainos ir Rusijos konfliktui nuo 2014 m. nagrinėti. Atsižvelgiant į tai, bus sustiprinta karinė-patriotinė programos dalis, aprašant Ukrainos karių karinę patirtį.

Anksčiau Ukrainos švietimo ministerija pranešė, kad planuoja išbraukti iš mokyklinės programos rusų autorių kūrinius, kuriuose šlovinami Rusijos kariai.

Sprendimai dėl laipsniško rusų kalbos atsisakymo Ukrainos švietimo įstaigose priimami nuo 2017 m. Tuo metu buvo priimta nauja Švietimo įstatymo redakcija, pagal kurią mokyklos ir aukštosios mokyklos turėjo palaipsniui atsisakyti rusų kalbos.

2020 m. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pasirašė įstatymą „Dėl pilno bendrojo vidurinio išsilavinimo”. Pagal įstatymo nuostaatas, švietimo įstaigos turėtų palaipsniui atsisakyti mokymo užsienio kalbomis, įskaitant rusų kalbą. Tik mokiniai, kurie pradėjo mokytis rusų kalba iki 2018 m., galės tęsti mokslus rusų kalba.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 334

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Dipsis    -  2022-08-17, 09:13

    Taip istorija tampa mokslų prostitute.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....