infa.lt

Lietuvos Prezidentas energetinė nepriklausomybė nuo Rusijos turi tapti visos ES strateginiu tikslu

02 birželio
16:17 2022

lrp.lt nuotr.

Lietuvos Prezidentas Gitanas Nausėda antradienį dalyvavo Europos Vadovų Tarybos (EVT) neeiliniame susitikime Briuselyje. Antradienio EVT sesija skirta energetikos, maisto saugumo ir ES gynybos politikos klausimams aptarti.

Šalies vadovas, kreipdamasis į ES lyderius, akcentavo, kad pilna energetinė nepriklausomybė nuo Rusijos turi būti ilgalaikis strateginis ES tikslas, kurį pasiekti galima išnaudojant energetinio efektyvumo potencialą, pasitelkiant atsinaujinančią energetiką, šalinant infrastruktūros ir vidaus rinkos trikdžius, spartinant Baltijos valstybių elektros sistemų sinchronizaciją su kontinentinės Europos tinklais.

Visa tai, pasak Prezidento, padės užtikrinti ES atsparumą ir nepriklausomybę energetikos srityje. Šalies vadovas pažymėjo, kad Lietuva savo pavyzdžiu parodė, kad yra įmanoma visiškai atsisakyti rusiškos energijos importo – dujų, naftos ir elektros.

Prezidentas EVT sesijoje taip pat pabrėžė, kad reikia kuo greičiau ieškoti sprendimų siekiant išvengti globalios maisto krizės dėl Rusijos veiksmų blokuojant Ukrainos grūdų eksportą.

Pasak Lietuvos vadovo, Odesos uosto atblokavimas yra prioritetas, tačiau kaip alternatyva grūdų eksportui galėtų būti naudojamas sausumos kelias iš Ukrainos per Lenkiją į Lietuvą, taip pat – per Rumunijos ir Bulgarijos jūros uostus.

„Keli bandomieji traukiniai, gabenantys grūdus iš Ukrainos, jau pasiekė Lietuvą per Lenkiją. Tai užtruko kelias savaites, o tai yra per ilgas laiko tarpas. Koordinuodami veiksmus europiniu lygmeniu galėtume šį laiką ženkliai sutrumpinti“, – sakė Prezidentas.

Diskusijoje ES gynybos politikos tema šalies vadovas ragino didinti gynybos finansavimą, akcentavo, kad transatlantinis ryšys yra neatsiejama ES saugumo sudedamoji, o NATO yra ES kolektyvinio saugumo pamatas.

Prezidentas taip pat ragino ES didinti finansavimą karinio mobilumo projektams, paprastinti viešųjų pirkimų gynybos srityje procedūras bei didinti prieigą įmonėms, ypač smulkiosioms ir vidutinėms, prie Europos gynybos fondo.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 132

Žymos:

Atsiliepimų 4

  1. Dabar    -  2022-06-02, 17:04

    madinga nusisneketi… Dziugu,kad LR vadovas – ne senamadiskas! 😀

    Atsakyti į šį komentarą
  2. PASAKOS IŠ RŪSIO    -  2022-06-02, 17:57

    Ar nenusibodo populistiniai šūkiai? Kas dieną tas pats per tą patį šnekama. Tik sakiniai tai trumpesni, tai ilgesni, tai žodžiai vietomis sukeičiami, bet esmė ta pati. Ukrainai padėkim, Rusiją žlugdykim, ir žinoma patys kartu žlukim. Na, ponai tai išsimaitins , o ką daryti biednam?Ai, tiesa gi sako kad dėl laisvės reikia pakentėti ir net galimai badauti. Tik vienas toks klausimas-ar ponai irgi prisidės prie badavimo, o gal ELERTĖ kuri labai smerkia tuos kurie bando protestuoti susimažins savo išlaidas, o ten gaunantys diiiiiidžiuuules algas susimažins iki minimumo
    ?A? Pabandykit, ponai pataupyti valstybei, juk tai dėl bendro gėrio. A?

    Atsakyti į šį komentarą
  3. VŽA    -  2022-06-02, 19:52

    Mūsų išrinktas Prezidentas – Šaunuolis. Jis morališkai palaiko ir LŠS, tik dėl iškrypusių antpuolių negali viešai reklamuotis. Bet tėvynės išdaviko paleckiuko dar laisvėje pasilikusi šobla „Teisingumo aušra iš Rytų”, kiekvienu atveju stengiasi pilti šiukšles ant gerb. Prezidento.

    Atsakyti į šį komentarą
  4. Panasu,    -  2022-06-02, 20:13

    kad prezidentas pamirso priesaika sakyti tiesa! UA genprokuratura iskele byla ZT ombutsmenei L.Denisovai,issigalvojusiai ir melavusiai pasauliui,apie simtus rusu kariu atliktu prievartavimu Ukrainoje! Nenustatyta ne vieno atvejo,ka pareske UA genprokuratura!!! Ar prezidentas atsiprasys zmoniu uz mela,skleista ir jo institucijos,atkartojant anos damos kliedesius!??

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...