infa.lt

Roma Paukštienė. Galimybių pasas išėjo, Negalimybės – liko

13 vasario
06:30 2022

Jau esu rašiusi, kad beveik 2 metus žmonės neįleidžiami į ligonines lankyti artimųjų. Sulaukiau daug skambučių, žinučių ir komentarų FB. Išgirdau ir šiurpių istorijų, patvirtinančių aprašytus faktus: kaip pro žaizdas net stuburo slanksteliai matosi; ar kaip parsiveža namo laidoti išsekusius, sudžiūvusius, normaliai nemaitintus ar net badavusius tėvus.

Prie mirštančio ligonio įleidžiamas 15 min. tik vienas šeimos narys atsisveikinimui. O jei yra keli vaikai – tai kuris eis atsisveikinti ir kaip jausis motina ar tėvas, nesulaukęs kitų vaikų? Baisiausia tai, kad dalis pagyvenusių net nesupranta – kodėl juos apleido vaikai, jie miršta neviltyje. O kaip jaustis vaikams likusį gyvenimą?

Nežinau ar tiesa, tačiau kai kurie teigė, kad už pinigus leidžiama ir pasimatyti, ir maistą perduoti bet kada (nors įprastai lauknešėliai perduodami tik 3 kartus savaitėje). Net nežinau, ar reik smerkti pasiryžusius bet kokia kaina pasimatyti su savo artimaisiais, galbūt, paskutinį kartą?

Dar iki kovido, man teko ilgą laiką praleisti prie motinos ligoninėje. Buvau bebaigianti doktorantūrą, tačiau turėjau atsisakyti stažuotės Kanadoje, kad neleisčiau mamai gyvai supūti Lietuvos ligoninėje, nes jau pirmą savaitę po operacijos atsirado pragulos, kurios virto žaizdomis nuo nekokybiškos priežiūros (nors kasdien buvo lankoma ir artimųjų).

Gydytojai sakė, kad nieko nebus – tropinės opos, galbūt net amputacija. Bet mes nepasidavėme. Kasdien budėdavome prie jos ligoninėje, vartėme, kilnojome, statėme ant kojų, vedžiojome, veždavome į lauką, deginome žaizdas saulėje, gydėme aparatų pagalba, pirkome įvairiausius tepalus. Ir mums pavyko!!!

Tik po kelių mėnesių parsivežėme ją namo, kur galiausiai užgydėme paskutines paviršines žaizdas. Tiesa, dar ligoninėje atėjęs chirurgas, išprašydavo mus už durų – kol apkarpydavo žaizdas, pro kurias matėsi kaulai. Apkarpydavo ne tik jai, bet ir palatos kaimynėms. Už durų girdėdavome jų dejones ir verkdavome kartu…

Apie naminio maisto svarbą ligoninėje – jau nekalbėsiu. Tik atkreipsiu dėmesį, kad silpnas senolis stiklinę vandens gali gerti 20 min., o pietus (sutrintus) valgyti iki pusantros valandos. Įmanoma personalui visus kokybiškai pamaitinti ar pagirdyti? Vargu…

Kodėl taip viską pasakoju? Ogi tam, – kad suprastume, kokia yra reikalinga artimųjų pagalba ir globa ligoninėse esantiems senoliams, silpniems ligoniams ar po operacijų. Profesionalios medikų pagalbos, artimųjų meilės ir rūpesčio dėka pavyksta įveikti neįveikiamus dalykus.

Juk ligonių artimieji yra pagelbėjimas ir medicinos personalui, kuris, deja, nespėja. Mačiau kaip 2 slaugytojos aptarnaudavo 35 ligonius – be šansų padaryti viską ir padaryti kokybiškai. Todėl, budėdami prie motinos ligoninėje, – padėdavome ir kitiems ligoniams, naminiu maistu pasidalindavome, pamaitindavome, gerą žodį pasakydavome. Ir taip elgdavosi dauguma lankytojų – nes tai yra normalu, tai yra žmogiška.

Net kariai mūšio lauke nepalieka sužeistųjų, rizikuodami savo gyvybe. Mes gi – jau 2 metai kaip palikome artimuosius mirti vienus fizinėse ir dvasinėse kančiose. Skaudžiausia yra tai, kad dalį jų buvo galima išgelbėti, dalį dar galima išgelbėti su artimųjų pagalba. Kada nors šį laikotarpį įvardysime, kaip didžiausią mūsų šalies žmonių genocidą, juolab, kad šalyje dominuoja mirtys ne nuo kovido, o nuo kitų ligų.

Jei pandemijos pradžioje, kuomet viruso bijojo kaip maro, – buvo suprantama rizika nelankyti visų ligonių, tai jau seniai yra nesuvokiama – kodėl negalima buvo lankyti ligonių vėliau ar DABAR? Pvz. kodėl žmogus pasiskiepijęs 2-3 dozėmis ir/ar persirgęs kovidu, negali lankyti ligonio nesergančio kovidu? LOGIKA – KUR? Galiausiai, kodėl negali lankyti nesirgęs kovidu? Juk jau seniai visiems (net ir sveikatos ministrui) aišku, kad platina tiek skiepyti, tiek neskiepyti.

Dar šiek tiek apie „tvarką“ nusinešančią gyvybes ir perpildančią ligonines.

Sostinėje ar didžiuosiuose miestuose buvo (ar bent jau turėjo būti) atskiri įėjimai į poliklinikas karščiuojantiems, o rajonai tokios galimybės galėjo ir neturėti. Jei su temperatūra poliklinika nepriimdavo – tai kraujo analizei nepriduosi, plaučių irgi niekas nepaklausys ir neperšvies. Į ligoninę juolab niekas neguldys su +37, ar su lengvais simptomais.

Gerai, jei žmogus pasveikdavo nuo arbatėlių. O jei ne, tai belikdavo laukti savaitę ar ilgiau, kol temperatūra pakils iki +39, prasidės plaučių uždegimas – va tada, tikrai ligoninė priims, bet jau su komplikacijomis. Jei tokį ligonį būtų apžiūrėję iš pradžių ir pritaikę tinkamą gydymą – sunkių atvejų ir mirčių būtų mažiau. Ir ligoninės būtų neužkimštos – nes dalis gydytųsi namuose.

Žinau, kad ne medikai sugalvojo šią „tvarką“, nuo kurios jie patys dūsta po astronautinėmis aprangomis, Žinau, kad medikų tarpe yra ir daktarų nuo Dievo, ir slaugytojų. Bet pasitaiko ir kitaip… Neseniai palaidojau motiną, kuri galėjo dar pagyventi kelerius metus.

Ji mirė nuo naujosios „tvarkos“, nes gydytojai vykdė ne Hipokrato priesaiką, o kažkieno nurodymus. Dalis atsiliepę į mano rašinį, patvirtino panašius faktus, jog negauna savalaikės pagalbos.

Kada pagaliau „atsakingieji“ suvoks, jog ligonių lankytojai yra ir kai kurių medicinos darbuotojų darbo kokybės savotiškas garantas, nors kai kam ir geriau, kai jų nemato. Lankytojai padeda susikalbėti su neįgaliais artimaisiais, žino kokių vaistų pastariesiems negalima, žino jų ligas ir pan. Kada ligoninių durys atsivers jų artimiesiems?

Nenustebsiu, jei daugelis politikų ar valdininkų net nežino apie minėtą „tvarką“ (juolab, kad ji skirtinga įvairiose ligoninėse) ir ją lydinčias problemas bei pasekmes.
Tikiu, kad bendromis jėgomis mes įveiksime ir šią negalimybę, juolab, kad ji aktuali visiems.

NETYLĖKIME IR NELIKIME ABEJINGI!

Pirmą kartą šis tekstas paskelbtas Facebook, „Už sveiką Lietuvą” grupėje.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 512

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...