infa.lt

„Google“ apkaltinta manipuliavimu paieškos rezultatais, „PriceRunner“ pateikė ieškinį dėl 2,40 mlrd.

08 vasario
14:33 2022
Google

youtube kadras

Švedijos kainų palyginimo bendrovė „PriceRunner“ Stokholmo Patentų ir rinkos teismui pateikė 2,4 mlrd. dolerių (2,1 mlrd eurų) ieškinį prieš „Google“.

„PriceRunner“ vasario 7 d. pareiškime citavo Europos Bendrojo Teismo sprendimą, kad „Alphabet“ priklausanti „Google“ pažeidė ES antimonopolinius įstatymus, manipuliuodama paieškos rezultatais, naudingais palyginamajam apsipirkimo apsprendimui. Taigi „Google“ atėmė pajamas iš lyginamųjų apsipirkimo paslaugų, tokių kaip „PriceRunner“, ir pakenkė Europos klientų, kurie pirkdami internetu permokėjo, interesams.

„Tai taip pat yra daugelio Europos verslumo įmonių išlikimo ir darbo galimybių technologijų srityje klausimas. Jei Amerikos technologijų milžinams, kurių padėtis rinkoje beveik prilygsta monopolijai, bus leista daryti taip, kaip jiems patinka, ir manipuliuoti rinkomis, mes beveik neabejotinai galime tikėtis, kad daugelis technologijų įmonių Europoje bus paveiktos toli už lyginamosios prekybos rinkos ribų“, – pranešime teigė „PriceRunner“ generalinis direktorius Mikaelis Lindahlis.

Lindahl teigė, kad ieškinys taip pat yra kova už vartotojų teises, kurie „nepaprastai nukentėjo“ dėl „Google“ konkurencijos įstatymo pažeidimų pastaruosius 14 metų.

Pareiškime „PriceRunner“ pažymėjo, kad „Google“ paieškos sistemos rinkos dalis daugumoje Europos šalių sudaro 90 procentų, todėl technologijų milžinui suteikiama „monopolinė“ padėtis.

2017 m. Europos Komisija nustatė, kad dėl nesąžiningo pranašumo, kurį naudojo Google palyginamojo apsipirkimo paslaugų atžvilgiu kompanijos paieškos sistemoje, Europos įmonėms buvo atimta galimybė konkuruoti vienodais pagrindais. Todėl „Google“ buvo įpareigota sumokėti 2,4 milijardo eurų (2,74 milijardo dolerių) teismo sprendimu, kurį ES Bendrasis Teismas patvirtino 2021 m. lapkritį.

„Bendrasis Teismas nustatė, kad suteikdama pirmenybę savo pačios apsipirkimo palyginimo paslaugai savo bendruosiuose paieškos puslapių rezultatuose, taikydama palankesnį pateikimą ir pozicionavimą, o konkuruojančių palyginimo paslaugų šiuose puslapiuose rezultatus iš  reitingavimo išbraukdama savo algoritmais, „Google“ iš esmės nukrypo nuo konkurencijos. “, – nurodė teismas (PDF).

„PriceRunner“ kaltina „Google“ nesilaikant Europos Komisijos nurodymo. Dėl to interneto srautas nukreipiamas nuo PriceRunner ir kitų lyginamųjų apsipirkimo paslaugų puslapių.

Bendrovė citavo apskaitos įmonės „Grant Thornton“ atliktą tyrimą, teigdama, kad „Google“ palyginamojoje apsipirkimo paslaugoje nurodytos kainos yra 12–14 procentų didesnės, lyginant su kitomis panašiomis paslaugomis. Kalbant apie tokias prekes kaip drabužiai ir avalynė, kainų svyravimas siekia 37 procentus. Remiantis tyrimu, Europos vartotojai per metus sumoka papildomai milijardus dolerių.

Ieškiniu siekiama priversti „Google“ sumokėti už pelną, kurį „PriceRunner“ prarado JK rinkoje nuo 2008 m., o nuo 2013 m. – Danijos ir Švedijos rinkose. Skaičiuojama, kad iki 2020 m. tokia žala sieks 2,1 mlrd. eurų.

Bylinėjimosi teisme metu ieškinyje nurodytas žalos dydis „bus gerokai padidintas“, nes „Google“ pažeidimas tebesitęsia, nurodė „PriceRunner“.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 153

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...