infa.lt

Covid apribojimai, įskaitant kaukių dėvėjimo, kaltinami dėl mažų vaikų vystymosi raidos 23% smukimo. Krito trijų pažintinių testų rodikliai

01 gruodžio
11:27 2021

Vaikai eina į mokyklą

Naujas Browno universiteto atliktas tyrimas parodė, kad veido kaukės ir kitos socialinio atsiribojimo priemonės iš tikrųjų gali trukdyti vaikų vystymuisi, rašo Daily Mail.

  • Tyrimo metu buvo analizuojami vaikų pažintinis vystymasis kūdikystėje, vaikystėje ir paauglystėje
  • Tyrimo metu mokslininkai pirmą kartą išanalizavo 1070 vertinimų, atliktų 605 vaikams iki 2020 m. kovo mėn., kai prasidėjo COVID izoliacijos ir kaukių dėvėjimas.
  • Papildomai buvo atlikti dar 118 vaikų 154 vertinimai iš tų, kurie buvo gydomi nuo 2020 m. kovo mėn. iki 2021 m. birželio mėn., pandemijos įkarštyje.
  • Per pandemiją, iki 2021 m., buvo išanalizuoti trisdešimt devynių vaikų, gimusių 2018 ir 2019 m. rodikliai.
  • Ataskaitoje nustatyta, kad nuo pandemijos pradžios vaikų intelekto koeficientas sumažėjo 23 proc.
  • Tyrimas taip pat nustatė panašius nuosmukius, susijusius su vaikų gebėjimais bendrauti tiek žodžiu, tiek subtiliais veido ženklais.
  • Remiantis nauju tyrimu, įtariama, kad dėl socialinio atsiribojimo priemonių, įskaitant veido kaukių reikalavimus, mažų vaikų vystymasis COVID pandemijos metu sumažėjo iki 23 proc.

Browno universiteto mokslininkai Seanas CL Deoni, Jennifer Beauchemin, Alexandra Volpe ir Viren D’Sa kartu su pasauline konsultacijų įmone „Resonance“ parengė apžvalgą, surinkę duomenis iš 1600 vaikų tarp 0 ir 5 metų amžiaus, ir jų globėjų, kurie buvo įtraukti į tyrimą.

Tyrimo metu buvo išanalizuotas vaikų pažintinis vystymasis kūdikystėje, vaikystėje bei paauglystėje ir ištirta, kaip COVID laikotarpis paveikė vidutinius vystymosi rodiklius trijose pagrindinėse pažinimo raidos srityse – rezultatai buvo šokiruojantys.

Ataskaitoje nurodoma, kad nuo pandemijos pradžios vaikų intelekto koeficientai nukrito 23 proc. Rezultatai parodė, kad ankstyvojo mokymosi bendras vidutinis rezultatas sumažėjo 23 procentais nuo aukščiausio lygio, kuris buvo šiek tiek mažesnis nei nei 100 balų 2019 m., iki 77 balų 2021 metais.

Tyrimo metu mokslininkai pirmiausiai išanalizavo 1 070 vertinimų, atliktų 605 vaikams iki 2020 m. kovo mėnesio, kai įsigaliojo COVID karantinas, izoliacija ir kaukių dėvėjimo reikalavimai.

Papildomai buvo atlikti dar vaikų 154 vertinimai iš tų 118, kurie buvo gydomi nuo 2020 m. kovo mėn. iki 2021 m. birželio mėnesio pandemijos įkarštyje.

[…]

Tada komanda patikrino tris plačiai pripažintas vaiko vystymosi raidos rodiklius – sudėtinį ankstyvojo mokymosi (ELC), verbalinio vystymosi koeficientą (VDQ) ir neverbalinio vystymosi koeficientą (NVDQ).

Suminis vaiko ankstyvojo mokymosi raidos rodiklis susideda iš jų smulkiosios motorikos, regos recepcijos, imlumo ir išraiškingos kalbos skalės, ir yra IQ rodiklio ankstyvojo mokymo raidos ekvivalentu.

Du raidos koeficientai parodo, kaip gerai vaikas bręsta kalbinių įgūdžių ir kitų įgūdžių, palyginti su jų amžiaus vaikų imtimi.

Tyrimo išvados gautos tuomet, kai tėvai visame pasaulyje grumiasi su mintimi, kad kaukių dėvėjimas gali trukdyti jų mažų vaikų natūraliai mokymosi patirčiai ir bendravimo įgūdžiams.

Rezultatai parodė, kad vidutinis ankstyvojo mokymosi rezultatų rodiklis sumažėjo milžiniškais 23 procentais, nuo 2019 m. rekordinio kiek mažiau nei 100 balų, iki maždaug 80 balų 2020 m., ir galiausiai 77 balais 2021 m.

Tuo tarpu verbalinio vystymosi koeficientas taip pat smarkiai sumažėjo – nuo ​​100 balų vidurkio 2018 m. iki 90 balų 2020 m., ir maždaug 70 balų 2021 metais.

Neverbalinio vystymosi koeficientas taip pat patyrė panašų nuosmukį – nuo ​​maždaug 105 balų 2019 m. iki 100 balų 2020 m. ir maždaug 80 balų 2021 metais.

Tyrimo metu padaryta išvada, kad „pandemijos metu gimusių vaikų žodinis, motorinis ir bendras pažinimo gebėjimas gerokai smuko, lyginant su vaikais, gimusiais prieš pandemiją“.

„Be to, – priduriama ataskaitoje, – kaukės, dėvimos viešose vietose ir mokyklose ar vaikų darželiuose, gali turėti įtakos įvairiems ankstyviems ugdymo įgūdžiams, tokiems kaip prisirišimas, veido mimikos apdorojimas ir socialinių emocinių signalų apdorojimas.

Taip pat buvo atlikti du testai, nustatantys vaikų raidos koeficientus, iliustruojantys ženklius nuo pandemijos pradžios smukimus, susijusius su vaikų kalbos įgūdžių ir kitų įgūdžių branda, lyginant su jų amžiaus vaikų imtimi.

Tyrimo autoriai teigė, kad berniukams iš skurdžių šeimų labiausiai gresia kognityvinių testų rezultatų smukimas, tuo tarpu kai pasiturintys tėvai gali labiau sušvelninti neigiamus pandemijos apribojimų padarinius.

Jie paaiškino: „Lyginant metinius balus nuo 2011 m., kontroliuojant amžių, lytį, demografinius ir socialinius ekonominius rodiklius, randame ryškių įrodymų, kad nuo 2020 m. iki 2021 m. mažėja bendras vaikų pažintinis funkcionalumas.

„Pastebėtina, kad vyriškos lyties vaikai yra daug labiau paveikti nei moteriškos, o aukštesnė socialinė ir ekonominė padėtis (SES, matuojama pagal motinos išsilavinimą) padeda labiau  apsisaugoti nuo šio neigiamo pandeminių ribojimų poveikio.

Viskonsino-Madisono universiteto Vaikų emocijų laboratorijos mokslininkė Ashley Ruba teigia, kad besivystantys vaikai turi matyti kitų žmonių subtilius žodines ar veido mimikos užuominas, kad tiksliai suprastų, kad kažką pajustų – tai įgūdis, kuris tampa itin svarbus ankstyvoje jaunystėje.

Be to, nematant kieno nors veido vaikui sunku suprasti, ar kažkoks žmogus ar situacija yra saugi ar pavojinga, – toliau tvirtino Ruba.

Atsižvelgiant į tai kas išdėstyta, teigiama tyrime, dėl drastiško vaikų pažintinių gebėjimų susilpnėjimo, negali būti kaltos vien kaukės, ir priduriama, kad dėl nuosmukio gali būti kalti įvairūs su pandemijos ribojimais susiję veiksniai – ypač socialinio bendravimo trūkumas vis dar besivystančių vaikų tarpe.

Tie, kurie nori, kad vaikai liktų kaukėti, sako, kad nėra jokio būdo žinoti, ar visiškai sveikas vaikas gali susirgti sunkia COVID infekcija. Jie taip pat pabrėžia, kad vaikai gali nesusirgti rimtai, bet vis tiek gali perduoti infekciją suaugusiems, pavyzdžiui, tėvams, seneliams ar mokytojams, kurie gali patirti rimtą ligą ar net mirti.

„COVID-19 pandemija iš esmės pakeitė vaikų sveikatos būklę, nes nėščios motinos ir asmenys bei vaikai gyvena stulbinamai kitokioje ekonominėje, psichosocialinėje ir švietimo aplinkoje nei buvo prieš 18 mėnesių.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 330

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

O kas suteikė teisę “seimui” spręsti už mane?...

Ar tai verta dėmesio naujiena? kad kairieji marksistai jau seniai pramušė dugną žinome, gal tik...

Tomai, negalima taip negražiai atsiliepti apie mūsų dabartinėje valdžioje esančius buvusius komunistus vei įslaptintus KGB...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...