infa.lt

Liberalas teikė prezidentui prašymą vetuoti miškų įstatymą, esą negalima drausti žmonėms įsigyti miško kiek jie nori

25 liepos
13:16 2019
Žmonės pamiškėje

redakcijos archyvo nuotr.

Seimo narys, liberalas Simonas Gentvilas šiandien kreipėsi į Respublikos Prezidentą Gitaną Nausėdą su prašymu vetuoti liepos 23 d., antradienį, Seimo priimtus miškų įstatymo pakeitimus, ribojančius miškų ūkio paskirties žemės sklypų įsigijimo plotus.

„Miškai yra vertybė, kurią reikia saugoti, tačiau ne tokiais būdais. Sąžiningi miškų savininkai, kurie laikosi nustatytų valstybės aplinkosaugininkų reglamentavimų, užsiimdami ūkine veikla neturi patirti ribojimų įsigyjant miškų ūkio paskirties žemės sklypų plotus. Šie įstatymo pakeitimai – populistiniai, iškreipiantys sąžiningos konkurencijos sąlygas.

Aplinkos apsaugos komitetas jau buvo atmetęs šį įstatymo projektą kaip netinkamą ir žalingą valstybei – jis buvo grąžintas iniciatoriams tobulinti; valstybės vadovas turėtų atkreipti dėmesį į netinkamą įstatymo projektą ir užkirsti kelią jo įsigaliojimui“, – esamą situaciją argumentavo Seimo narys.

S. Gentvilas taip pat pabrėžia, kad įstatymo projektą kritikavo Seimo kanceliarijos Teisės departamentas, Europos teisės departamentas prie Teisingumo ministerijos, Konkurencijos taryba, Specialiųjų tyrimų tarnyba bei pati Vyriausybė.

Savo neigiamą požiūrį papildomai išreiškė ir Lietuvos miško ir žemės savininkų asociacija, advokatų profesinė bendrija „Greenlex“ bei Lietuvos laisvosios rinkos institutas.

„Tokia gausybė neigiamų išvadų miškų įstatymo pakeitimo atžvilgiu rodo, kad įstatymo projektas yra paruoštas netinkamai ir negali įsigalioti.

Įstatymo projektas Seimo Aplinkos apsaugos komiteto sprendimu buvo atmestas ir grąžintas tobulinti. Seimo sprendimu įstatymo projektui svarstyti buvo paskirtas naujas –  Kaimo reikalų komitetas.

Šio komiteto siūlymu, be jokios argumentacijos atmesti visi pateikti valstybės institucijų ar organizacijų pateikti pasiūlymai, pakeitimai ar nuomonės.

Labanoras | © Arvydas Daunys / infa.lt

Labanoras | © Arvydas Daunys / infa.lt

Tai rodo, kad Kaimo reikalų komitetas tinkamų argumentų šiam įstatymo projektui neturi ir vadovaujasi tik populistiniais ir emociniais argumentais, o jo nariai nesigilina į pačią situaciją ir galimas žalingas pasekmes valstybei po įstatymo projekto įsigaliojimo“, – apie įstatymo pakeitimus kalbėjo politikas.

2017 liepos mėnesį vykdytos miškų urėdijų reformos metu Aplinkos ministerija teigė, kad 42 urėdijos, kurių vidutinis plotas svyruoja nuo 22000–25000 ha, yra per mažos pelningai ir efektyviai vykdyti miškų ūkininkavimą. Antradienį priimtais miškų įstatymo pakeitimais privačių savininkų maksimalų nuosavybės plotą siekiama dar labiau riboti ir sumažinti iki 1500 ha.

„Šis įstatymo projektas sukurs išskirtines konkurencines sąlygas tam tikriems asmenims, varžys laisvo kapitalo judėjimą bei nesudarys tinkamų sąlygų privatiems miškų savininkams vykdyti ūkinės veiklos. Turime saugoti miškus ir tai daryti tinkamais būdais, nuosavybės ploto ribojimas nėra tinkamas, todėl prašau Prezidentą Gitaną Nausėdą vetuoti šio įstatymo pakeitimus“, – sako parlamentaras.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 51

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...