infa.lt

Konservatoriai ragina valstiečius atsisakyti tų priemonių kovoje su alkoholizmu, kurias anksčiau siūlė patys

19 gegužės
21:06 2017
Gabrielius Landsbergis

Facebook nuotrauka

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcija nepritaria Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos pateiktiems neracionaliems Alkoholio draudimo įstatymo pakeitimams, tokiems kaip draudimas prekiauti alkoholiu lauko kavinėse ir masiniuose renginiuose bei teikia alternatyvius savo pasiūlymus.

infa.lt komentaras: 2016 metų kovo 24 dieną Gabrielius Landsbergis savo Facebook paskyroje užrašė:

Nuo 2018 metų siūloma alkoholį parduoti tik specializuotose parduotuvėse, kurios negalės veikti daugiabučiuose namuose ar šalia jų, į jas nebus įleidžiami nepilnamečiai asmenys.

Frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis pažymi, kad valdančioji dauguma, užuot siūliusi priimti realias ir efektyvias alkoholizmo mažinimo priemones, visą dėmesį sutelkė į neracionalius arba nelogiškus siūlymus, kurie iš esmės pakeitė alkoholio kontrolės priemonių paketo balansą.

„Pasaulio sveikatos organizacija teigia, kad norint mažinti alkoholio vartojimo lygį yra būtina riboti alkoholio prieinamumą, drausti reklamą ir mažinti alkoholio įperkamumą. Tačiau Seime įregistruotoje atnaujintoje įstatymo projekto versijoje didžiąją dalį pasiūlymų sudaro neracionalūs ir visiškai ne į tą visuomenės segmentą orientuoti siūlymai. Esame įsitikinę, jog alkoholio vartojimo masiniuose renginiuose ir lauko kavinėse ribojimas bei draudimas alkoholį gabenti ir laikyti viešose vietose, alkoholinius produktus laikyti viešai matomoje pakuotėje yra perteklinės priemonės, kurių kontrolė būtų sudėtingesnė nei jų teikiama reali nauda. Todėl raginame valstiečius ir žaliuosius šias pataisas, sulaukusias ir neigiamo visuomenės vertinimo, atsiimti“, – teigė G. Landsbergis.

TS-LKD frakcija pateikė pasiūlymus valdančiųjų pateiktiems įstatymų projektams, kuriuose raginama atsisakyti perteklinio reguliavimo priemonių, kurios nepagrįstai ribotų prekybą alkoholiu lauko kavinėse (nestacionariose įstaigose ir paviljonuose) bei masinių renginių metu. Šių klausimų reglamentavimą, kaip ir iki šiol, siūloma palikti savivaldybėms. Taip pat siūloma atsisakyti nepagrįsto ir akivaizdžiai perteklinio draudimo gabenti ir laikyti viešose vietose alkoholinius produktus viešai matomoje pakuotėje.

infa.lt komentaras: Po Saviečių tragedijos – 2016 metų sausio 8 dieną – TS-LKD savo tinklapyje kalbėjo (http://tsajunga.lt/g-landsbergis-kviecia-partijas-prisideti-prie-saugios-socialines-aplinkos-sprendimu/) :

„Siūloma visiškai uždrausti alkoholio reklamą taip kaip yra draudžiama tabako gaminių reklama; didinti alkoholio akcizus, sieti jų augimą su darbo užmokesčio augimu šalyje; griežtinti baudas už nelegalią prekybą alkoholiu ar prekybą draudžiamose vietose; nustatyti, kad alkoholiu būtų galima prekiauti tik specializuotose alkoholinių gėrimų parduotuvėse, kavinėse, restoranuose ir baruose [..]”.

TS-LKD siūlo amžių, nuo kurio parduodamas alkoholis, koreguoti nustatant, jog silpnas alkoholis (iki 15 laipsnių – į šią kategoriją patenka natūralios fermentacijos alus, vynas, sidras ir kiti gėrimai) būtų parduodamas nuo 18 metų, o stipresnis – tik nuo 20 metų. (į klausimą ar tikrai stipresnis alkoholis mažiau kenkia vyresniems, nei 20 metų, G. Landsbergis – neatsakė – red past)

infa.lt komentaras: 2016 metų kovo 24 dieną Gabrielius Landsbergis savo Facebook paskyroje užrašė:

„Siūlome alkoholį leisti įsigyti asmenims nuo 20 metų, o nuo 2017 metų kasmet po 20 proc. didinti akcizą. […]”

Siekiant efektyvios bei subalansuotos alkoholio reklamos ribojimo politikos, TS-LKD siūlo visiškai uždrausti reklamą visuomenės informavimo priemonėse, paliekant galimybę masiniuose renginiuose (ir informacijoje apie tokius renginius) pateikti renginį remiančios ir alkoholinius gėrimus gaminančios arba ja prekiaujančios įmonės pavadinimą ir prekės ženklą. Taip pat siūloma palikti galimybę alkoholio gamintojų prekės ženklus ir kitą informaciją naudoti viešojo maitinimo ir prekybos įmonėse, turinčiose licenciją prekiauti alkoholiu.

infa.lt komentaras: 2016 metų kovo 24 dieną Gabrielius Landsbergis savo Facebook paskyroje užrašė:

„- Siūlome nuo kitų metų visiškai uždrausti alkoholio reklamą, o negautas pajamas žiniasklaidai kompensuoti per socialinę reklamą, skatinančią sveiką gyvenseną, iš Sveikatingumo fondo (analogiškai kaip nuo tabako akcizo pajamų), į kurį patektų dalis alkoholio akcizo. (apie jokias kitas alkoholio, jį gaminančių ar juo prekiaujančių įmonių prekės ženklus kalbos net nėra – red past.)
– Siūlome darbo dienomis ir šeštadieniais pardavinėti alkoholį nuo 10 val. iki 20 val., o sekmadieniais – nuo 10 val. iki 15 val.”

Pasak G. Landsbergio, daugelis Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimo įstatymo projekto pirminių nuostatų buvo išbalansuotos nepagrįstai atsisakant specializuotų alkoholio parduotuvių idėjos. Konservatoriai neatsisako minties ateityje remti tokių parduotuvių atsiradimo idėją, nes tuomet atsirastų reali galimybė stipriai sumažinti alkoholio prieinamumą.

„Siekdami efektyvaus alkoholio prieinamumo mažinimo bei suprasdami, kad tvarius ir ilgalaikius sprendimus Seime galima priimti tik konsensuso tarp politinių partijų būdu ir matydami, jog Vyriausybė niekaip neapsisprendžia dėl  specializuotų parduotuvių likimo, artimiausiu metu teiksime švelnesnę, tačiau panašų kontrolės efektą turėsiančią alternatyvą specializuotų parduotuvių idėjai. Siūlysime gerokai griežtinti alkoholio prekybos vietų licencijavimą, pačios licencijų išdavimo tvarkos keitimą, naudojant licencijavimą kaip kontrolės įrankį. Šiuo tikslu siūlysime didinti licencijų minimalią kainą, nustatyti jų kiekio savivaldybėse ribojamą, skirtingo stiprumo alkoholiui taikyti skirtingų licencijų kainą, o paties licencijų pirkimo vykdymą organizuoti aukciono būdu“, – tolesnius žingsnius kovoje su alkoholizmu įvardino TS-LKD frakcijos seniūnas G. Landsbergis.

infa.lt : Tai kuris Gabrielius Landsbergis tikrasis? Ar tas, kuris savo Facebok paskyroje rašė 2016 metų kovo 24 dieną (žemiau), ar tas, kurio pozicija užrašyta šiandien (aukščiau)?

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 142

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....