infa.lt

Nyderlandai pasakė „ne“ Ukrainos asociacijai su ES

07 balandžio
10:36 2016
paveikslėlis

nuotrauka AFP

Nyderlandų kanalas NOS pranešė, jog paskaičiavus referendumo balsavimo rezultatus, 61.1% rinkimo teisę turinčių piliečių Nyderlanduose pasisakė prieš susitarimą dėl Ukrainos asociacijos su ES.

Tuo tarpo, 38,1% rinkėjų balsavo už asociaciją su Ukraina. 0,8 procento balsavimo biuletenių pripažinti negaliojančiais.

Kad referendumas būtų pripažintas įvykusiu aktyvumas turi būti ne mažesnis, nei 30 procentų. Kadangi aktyvumas siekė virš 30% – 32,1% – referendumas laikomas įvykusiu.

Nyderlandų valdžia jau pareiškė, kad įsiklausys į referendumo rezultatus, o Ukrainos URM išreiškė viltį, kad referendumo vaidmuo – tik patariamasis.

Bet kuriuo atveju, referendumas tėra tik patariamojo pobūdžio. Abeji Nyderlandų parlamento rūmai jau buvo ratifikavę susitarimą tarp ES ir Ukrainos.

Šalies vyriausybei tenka rinktis – arba ignoruoti referendumo rezultatus, kas nėra taip paprasta, arba tartis su kitomis ES šalimis, kad, mažiausiai, kai kurie susitarimo aspektai nebūtų taikomi Nyderlandams.

Primename, jog referendumas įvyko todėl, kad olandai euro-skeptikai surinko apie 450 tūkstančių parašų peticijai dėl referendumo organizavimo.

Ukrainos narystės priešininkai

nuotrauka Getty

Referendumas jau priimto įstatymo peržiūrėjimo atžvilgiu tapo pirmuoju Nyderlanduose, po specialaus 2015 metų liepos 1 dieną priimto įstatymo įsigaliojimo, kuris įteisino tokį mechanizmą.

Pasisakantis prieš Olandijos narystę ES, „Laisvės partijos“ lyderis Geert Wilders, neužilgo iki balsavimo pabaigos pasakė žurnalistams, jog šio referendumo rezultatai turi pasiųsti aiškų signalą Europos elitui.

Susistarimo šalininkai

Susitarimo su Ukraina šalininkai kvietė neklausyti „prorusiškos propagandos” | nuotrauka AP

Būtent to ir bijojo susitarimo su Ukraina šalininkai. Jų plakatuose buvo pavaizduoti apsikabinę Geert Wilders ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas. Iš jų požiūrio taško, pabalsavę “ne” olandai suteiktų Putinui propagandinę pergalę.

Susitarimo priešininkai, savo ruožtu, pareiškė, jog toks faktas, kad referendumas įvyko, liudija apie tiesioginės demokratijos pergalę, kas, jų požiūriu, griauna ES.

 

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 121

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Iš tiesų, paskaičius galima taip pamanyti. Kita vertus, greta yra Kuolio tekstas apie tai, kas...

Manau, kad Vaitkaus komanda šitokiu būdu patys sau kuriasi piarą? Klounai...

nacistui putinui.......

Hm

Maskvoje sutelkta daugiausiai oro gynybos, bet yra daug visiškai nesaugomų ir vertingų taikinių, tai ten...

ble su sibiru kariaus xoxlai kuria vis kuria o iki maskvos nedatraukia...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...