infa.lt

Kaip sėti ir auginti grybus?

17 balandžio
10:38 2016

Daugelis mėgsta grybus, tačiau ne visi moka juos surasti ar turi laiko vaikščioti po miškus juos renkant. Tačiau yra galimybė grybus išsiauginti patiems, arba bent jau pasėti juos ten, kur visada galėsite surasti. Ir taip, žemiau pateikta grybų sėklų paruošimo technologija, kuri gan nesudėtinga, kaip ir jų auginimo sąlygos.

Ruošiamos grybų „sėklos“ – paprastai. Imama jau peraugusio grybo galvutė (baravyko ar paberžio). Permalama paprasta rankine mėsos malimo mašinėle. Gautas turinys dedamas į butelį su vandeniu. Toliau seka būdas, kuriuo „sužadinamos“ grybų sporos.

Kad spora prabustų, gamtoje jai reikia pereiti per zuikio ar ežiuko žarnyną. Kokį poveikį spora patiria ten, toje žarnyno aplinkoje?

Labai agresyvų maisto požiūriu – ji, ta aplinka, tą maistą skaido. Kad sukurtume tokią aplinką namų sąlygomis į litrinį indą dedame pora arbatinių šaukštelių prancūziškų mielių.

Laikome tokį bio mišinį stovi apie mėnesį. Butelio apačioje nusėda grybienos minkštimas. Jį reikia pašalinti. O viską, kas viršuje – nupilti į atskirą indą.

Baigta – grybų sėjimo mišinys paruoštas. Reikia turėti omenyje koncentraciją – viename grybe – ne milijonas, ir net ne milijardas sporų. O milijardai.

Ir todėl nereikia pilti tokios koncentracijos tirpalo. Imama proporcija – stiklinė paruošto mišinio su sporomis iš butelio, statinei vandens.

Plastikinei, dviejų šimtų litrų talpos statinei. Ir laistoma iš paprasto sodo laistytuvo, pageidautina šalia TŲ medžių rūšių, prie kurių grybas buvo surastas.

Jeigu paberžis buvo rastas šalia beržo, tai ir laistyti būtų geriausia prie beržo. Jeigu baravykas – prie ąžuolo (ir taip būna) – tai ir laistyti šalia ąžuolo.

Čia reikalas tame, jog ir paberžis, ir baravykas visada glaudžiai susiję su medžių šaknimis.

Ir sporos „atsimena“ ir „moka“ konstruoti santykius su tomis medžių rūšimis, šalia kurių augo jų „mama“. Ir galima „sėti“. Nors – sode, nors artimiausiame miške, kur tik pageidaujate.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 126 806

Žymos:

Atsiliepimų 38

  1. Marazma    -  2016-04-17, 11:47

    Sveiki! Tai gal jus paruostumet ta mase uz sutarta kaina???

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Langelis    -  2016-04-17, 13:26

    O kuo prancūziškos mielės skiriasi nuo paprastų.

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Ra    -  2016-04-17, 13:44

    Galime paruošt, tačiau bet kuriuo atveju teks palaukti iki rudens.

    Atsakyti į šį komentarą
  4. Ra    -  2016-04-17, 13:49

    Galime paruošt, tačiau bet kuriuo atveju teks palaukti iki rudens.
    Prancūziškos mielės, jei neklystu yra sausos.

    Atsakyti į šį komentarą
  5. As    -  2016-04-17, 15:26

    O laistyti reikia su nusedusia grybiena ar su skystimu kai jy nupili?

    Atsakyti į šį komentarą
  6. ežiukas    -  2016-04-17, 15:48

    antra nuotrauka tai matos 4x Photoshopu sudaiginta 🙂

    Atsakyti į šį komentarą
  7. vėjas    -  2016-04-17, 17:04

    o kodėl jūs Baravyką vadinate „baltu grybu”? verčiat iš rusų ar tiesiog nelabai pažįstat grybus?

    Atsakyti į šį komentarą
  8. Daiva D.    -  2016-04-17, 18:20

    Esu mačiusi šitą straipsnį rusų kalba. Tikriausiai vertėjui lietuvių kalba nėra gimtoji, todėl tekste palikta tiek rusiškų konstrukcijų. Bala nematė, svarbu, kad žmogus stengėsi, na bet nors tą „baltą grybą” ištaisykit, nes baisu žiūrėt. Negi buvo taip sunku pagooglint? Kelios sekundės – susirandat vikipedijoje rusišką straipsnį apie „baltą grybą” ir žiūrit kaip tas grybas pavadintas lietuviškame straipsnyje.
    Kalbant apie patį straipsnio turinį, tai pravers sveikas skepticizmas 🙂 Nėra taip lengva išauginti miško grybus, kaip ten pasakoja.

    Atsakyti į šį komentarą
  9. algis    -  2016-04-17, 20:33

    Kas nori tas supranta,Lietuviu kalba yra darkoma daugiau anglosaksiskais zodziais negu rusiskais

    Atsakyti į šį komentarą
  10. Ra    -  2016-04-17, 20:33

    Daivai >> sveikas skepticizmas niekam netrukdo, – tas tiesa, o štai dėl jūsų teiginio apie: „nėra taip lengva išauginti miško grybus” – jūs bandėte tą?

    Atsakyti į šį komentarą
  11. Specas    -  2016-04-17, 20:42

    Jei taip butu kaip cia rasoma, ar nemanot kad tokie grybai kaip baravykai butu auginami pramoniniu budu, bet kazkodel niekas to nedaro, nes yra neimanoma 🙂

    Atsakyti į šį komentarą
  12. Bukliukė    -  2016-04-17, 21:38

    Dėl to balto grybo: turėjom svečių iš Novosibirsko.Jie ten prigrybauja statines be didelių laiko ir pastangų sąnaudų.Klausiau,ar tas belyj grib nėra baravykas.Sakė,kad tai visiškai kita rūšis.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...