infa.lt

Independent: Vakarų MIP šališkumas ateityje taps būsimų kandidatinių disertacijų tema

29 spalio
01:01 2016
paveikslėlis

AFP nuotrauka

2011 -ųjų pradžioje MIP aktyviai aptarinėjo „masinius protestus“, „užplūdusius“ Iraną ir vykusius vos ne kas savaitę. Vakarų analitikai net ėmė daryti prielaidas, jog „arabų pavasarių“ banga pasiekė Iraną, rašo The Independent žurnalistas Patrikas Kokbernas (Patrick Cockburn).

Tačiau, kai straipsnio autorius nuvyko į Iraną pats, tai jokių masinių protestų jis ten nepamatė. Jo kolegos paaiškino, jog nežiūrint į užsienyje esančios opozicijos pareiškimus, protestai pasibaigė dar vasario pradžioje ir apie jokias kiekvieną savaitę vykstančias akcijas nėra net kalbos. Vaizdo medžiagą, kurią pateikia opozicija, – ne kas kita, kaip anksčiau vykusių demonstracijų vaizdo įrašai.

Vienas iš žurnalistų dirbusių Irane paaiškino, jog šioje šalyje vykstančių įvykių paveikslas Vakaruose susidėlioja iš iraniečių, kurie išvyko iš ten, pranešimų, ir jie dažnai pateikia norimą už tikrai esamą arba tiesiog užsiima atvira propaganda. Iš dalies dėl to kalta Irano valdžia, neduodanti akreditacijos daugeliui užsienio žurnalistų. Tačiau nepriklausomi žurnalistai pastebėjo, jog redaktoriai Vakaruose jais vis tiek nepatikėtų, jeigu jų informacija skirtųsi savo turiniu nuo to, ką kalba opozicija apie masinius protestus: „Jeigu mes tą neigsime, mūsų viršininkai tiesiog pagalvos, jog mus įbaugino arba tiesiog papirko Irano valdžia“. ,

Autorius pabrėžia, jog šis pavyzdys aiškiai demonstruoja situaciją, kuri privedė prie dabartinės padėties Libijoje ir Sirijoje. Tais pačiais 2011-aisiais šių šalių opozicija sugebėjo įgauti kontrolę to, kaip buvo aprašomi minėtų šalių režimai Vakarų masinėse informacijos priemonėse (MIP). Ko pasekoje Libijos lyderis Muamaras Kaddafis buvo nuverstas ir nužudytas „kovotojų už laisvę“ , kurie atėję į valdžią būtų atnešę šaliai „demokratiją“. Kaip visiškai prognozuojamas viso to rezultatas – vietoje demokratijos ten prasidėjo anarchija, ir vargu ar situacija šalyje normalizuosis artimiausiu metu.

Sirijoje dabar viskas vyksta taip pat. Kokbernas pabrėžia, jog ypač aiškiai MIP įtaka matoma lyginant situaciją Sirijos Alepe ir Irako Mosule. Abu miestai stambūs ir gyvena ten pagrindinai sunitai. Abu miestai yra apgulti šalies provyriausybinių pajėgų ir prie viso to juos bombarduoja užsienio aviacija.

Alepe randasi 250 tūkstančių taikių gyventojų ir apie 8 000 sukilėlių, o Sirijos kariuomenė palaikant Rusijos aviacijai atakuoja miestą. Alepo bombardavimai iššaukė pasaulio bendruomenės pasipiktinimą.

Tačiau Mosule situacija labai panaši. Ten yra apie milijoną gyventojų ir apie 5 000 Islamo valstybės smogikų. Miestas apsuptas Irako kariuomenės ir kurdu Peshmerga sukarintų grupuočių, kurias aviacijos smūgiais palaiko palaiko eilė šalių su JAV priešakyje.

Bet Mosule, skirtingai nuo Alepo, kaltais dėl situacijos tapo smogikai, kadangi jie „pasinaudoja taikiais gyventojais kaip gyvu skydu“. Apie jokius „gyvus skydus“ Alepe kalba neina, nežiūrint į tai, jog pagal JTO informaciją, pusė ten esančių gyventojų nori išvykti iš miesto. Visi jie, esą, yra „nekaltos Rusijos žvėriškumo aukos“.

Prie viso to, Alepo sugriovimas Rusijos aviacijos bombardavimu yra sulyginamas MIP su Grozno sugriovimu prieš 16 metų. Kartu su visu tuo pastebėtina, jog Mosulas nėra lyginamas su niekuo, tuomet, kai 2015 metais Ramadi miestas buvo 80% sunaikintas amerikiečių karo aviacijos. Autorius pastebi, jog, jeigu ISIL pabandys išlaikyti miestą, tai gali pasikartoti situacija su gyvenamuoju punktu Al-Khaldiya, kur po mūšių išliko tik keturi nesugriauti namai.

Autorius primena, jog kardinaliai niekas nepasikeitė nuo pat 2003 metų, kai Irako opozicija įtikino užsienio vyriausybes ir masinės informacijos priemones tuo, jog amerikiečių ir britų kariškius liaudis Irake sutiks išskėstomis rankomis. O jau po metų įsiveržusi amerikiečių ir britų kariuomenė kovojo už savo gyvybes. „Suklaidintos opozicinių propagandistų užsienio vyriausybės ir žurnalistai nutarė pateikti norimą už esamą ir iš pagrindų neteisingai įvertino politinę padėtį. Ir šiandien iš esmės viskas vyksta taip pat“, – įsitikinęs Kokbernas.

Jis įsitikinęs, kad „kraštutinai šališka MIP pozicija nušviečiant panašius įvykius Irake ir Sirijoje taps dėkinga tema kandidatinių disertacijų darbams, tiriant propagandos įvairiais laiko periodais naudojimo ir piktnaudžiavimo atvejus“.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 95

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Taikliai.aciu....

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...

BRICS padarys savo darbą...

Del

tolesnio vogimo,o ne pagalbos! Saliai reikia taikos,o ne tolesnio susinaikinimo!...