infa.lt

Nepasiturintys pirmieji bus išstumiami iš kelių, neatlaikę transporto taršos reikalavimų

07 birželio
19:07 2023

Taksi "Moskvičius"

Žiaurus pavadinimas, bet jis atitinka esmę to, kas skelbiama žemiau. Automobilių taršą nuo šiol tikrins dar viena kontrolierių grupė, sudaryta iš Aplinkos apsaugos departamento ir Lietuvos transporto saugos administracijos pareigūnų, kuriems bus suteikti papildomi įgaliojimai riboti taršos reikalavimų neatitinkančių lengvųjų automobilių, autobusų, krovininių automobilių dalyvavimą eisme.

Neatitinkančių reikalavimų automobilių, privalomos techninės apžiūros dokumento galiojimas bus naikinamas.

Labiausiai tai palies nepasiturinčių gyventojų sluoksnį, kuris negali sau leisti nusipirkti naujesnio automobilio, o senesnis dažnai jau nebegali atitikti reikalavimų dėl variklio degimo ar kuro padavimo sistemos susidėvėjimo.

Visa tai daroma esą švaresnio oro ir rūpesčio žmonių sveikata vardan. Labai gražu, bet kodėl tai turi būti daroma labiausiai nepasiturinčių sąskaita, dalis iš kurių praradę automobilį neteks galimybės pasiekti darbą? Kodėl tada neuždraudžiami visureigiai miestų gatvėse, kur pagal funkcionalumą jie visai nereikalingi, tačiau dūmija tikrai gerokai daugiau nei koks senas pasatas?

Vyriausybės pranešimas:

Trečiadienį Vyriausybė pritarė Saugaus eismo automobilių keliais ir Aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės įstatymų pakeitimams, kurie padės sustiprinti transporto priemonių taršos kontrolę kelyje, sumažinti neigiamą kelių transporto poveikį aplinkai ir sveikatai. Numatoma, kad minėti pakeitimai įsigalios 2024 m. sausio 1 d.

Įstatymų projektus Aplinkos ministerija parengė bendradarbiaujant su Susisiekimo ministerija, Lietuvos transporto saugos administracija ir policija.

Įsigaliojus minėtų įstatymų pakeitimams Aplinkos apsaugos departamento ir Lietuvos transporto saugos administracijos pareigūnams bus suteikti papildomi įgaliojimai riboti taršos reikalavimų neatitinkančių lengvųjų automobilių, autobusų, krovininių automobilių (M1, M2, M3, N1, N2, N3 klasių) dalyvavimą eisme.

Pakeitus Saugaus eismo automobilių keliais įstatymą, bus sudarytos teisinės sąlygos Lietuvos transporto saugos administracijai į sąrašą trūkumų, kuriuos nustačius panaikinamas privalomosios techninės apžiūros dokumentų galiojimas, įrašyti ir transporto priemonių taršos reikalavimų pažeidimus.

Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai turės teisę savarankiškai, nedalyvaujant Aplinkos apsaugos agentūros specialistams ir policijos pareigūnams,  stabdyti keliuose nurodytų klasių transporto priemones ir tikrinti, ar į aplinką išmetamų teršalų kiekiai ir kiti taršos parametrai atitinka reikalavimus, o, kai neatitinka, panaikinti privalomosios techninės apžiūros dokumentų galiojimą dabar galiojančia Lietuvos transporto saugos administracijos nustatyta tvarka.

Lietuvos transporto saugos administracijos pareigūnai galės papildomai stabdyti M1 ir N1 klasių (lengvąsias keleivines ir lengvąsias krovinines) transporto priemones, tikrinti jų į aplinką išmetamų teršalų atitiktį reikalavimams ir, kai neatitinka, panaikinti privalomosios techninės apžiūros dokumentų galiojimą.

Lietuvos techninės apžiūros įmonių asociacijos „Transeksta“ duomenimis, 2022 m. apie 50 proc. kelių transporto priemonių iš pirmo karto nepraėjo privalomosios techninės apžiūros. Apie 10 proc. iš apžiūrai pateiktų 777,3 tūkst M1 ir N1 klasių transporto priemonių nepraėjo techninės apžiūros iš pirmo karto dėl taršos reikalavimų neatitikimo – nustatytas per didelis dūmingumas ar anglies monoksido kiekis, ekploatacinių skysčių nuotėkis. Tai reiškia, kad 2022 m. galimai viešajame eisme dalyvavo apie 78 tūkst. taršos reikalavimų neatitinkančių transporto priemonių.

Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo ir Aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės įstatymo pakeitimams dar turės pritarti Seimas.

Tai pirmiausiai bus eliminuoti iš kelių tie 78 000 senų automobilių. Galima manyti, kad jų yra gerokai daugiau, tiesiog ne visi buvo aptikti patikrinimų metu. Padaugėjus kontrolierių – patikrinimai taps masiškesni, bus daugiau atrandama ir pašalinama iš eismo.

Keliuose kažkiek sumažės spūsčių, sumažės kuro pardavimas, aptarnaujantys servisai praras dalį darbo, juk dažniau remontuojami būtent senesni automobiliai, padaugės kyšių reikalavimų rizikos keliuose, kažkas praras darbą neturėdamas su kuo į jį nuvykti ir vienu milimetru priartėsime prie savo tikslo – gryno oro, kuris, kaip tikslas, randasi už 100 šviesmečių (arčiausiai), nes Lietuva neturi nuosavo oro – jis nuolat maišosi su viso pasaulio oro srautais. Pasaulio, kuris daugumoje atvejų gyvena kaip gyvenęs, net nežinodamas apie Lietuvoje sprendžiamas pasaulines oro gryninimo problemas.

Tačiau čia gyvenantiems žmonėms nuo to taps blogiau. Bet, žinant šios vyriausybės intelektualinį lygį ir mentalitetą – ar reikėtų stebėtis, kad jai tie žmonės tiesiog nerūpi? Kaip pasakė vieno garsaus anūko „senelis”: „šunauja”.

Neturėsite nieko ir būsite laimingi!

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 3 265

Atsiliepimų 5

  1. Jeigu    -  2023-06-07, 21:22

    yra planas atimti is zmoniu judejimo laisve,aisku,kad prades nuo silpniausiuju! Ubagai gi nepasipriesins,tyliai sliaus pesti ir viskas atrodys,kaip reikia! Bagotiems gi pateiks elektromobilius,kaip „geri”. Ir tie gi griebs! Juk mandra gi! O atejus laikui – teliks isjungti kirtikli ir visi stop.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. J.    -  2023-06-09, 20:48

    Remiantis kilniais tikslais,didinama socialinė atskirtis, stiprinama policinė valstybės funkcija.

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Tomas    -  2023-06-09, 21:21

    Pabaigoje gryna tiesa

    Atsakyti į šį komentarą
  4. Aidas    -  2023-06-10, 19:50

    Greit ir kunigas gales anuliuot tech apziura

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
A5

"Lietuva be miškų, be kelių, be mokyklų, be smulkaus verslo ir be ateities !" su...

Jei tikėti tik tuom ką matei, tai(nerandu žodžių, padėk)...

Gal paspringai bevardindamas kad iki Lietuvos nedasikasei......

Apie totalinę rusofobinę LT šizofreniją: lebionka.blogspot.com/2023/10/valdas-anelauskas-zombiu-lietuva.html...

Mes stojom i nato kad būtume apginti o db jau ir pulti norime)))...

Ginklų pramonė labai pelninga, kas turit pinigų ir galit - investuokit, daug uždirbsite. Tik nereikia...

Fu

Jei prievartauja nes neturi merginos tai sprendžiama labai paprastai, neturės kuo prievartauti tai ir merginu...