infa.lt

Seimo liberalai aptars kaip „trolinti” Rusiją – ar kaip „Moskoviją”, ar rašant iš mažosios raidės

07 birželio
19:05 2023
Raimundas Lopata

Seimo kanceliarijos archyvo nuotrauka

Panašu, kad Seimo Ateities komiteto nariai realiai neturi kuo užsiimti, nors spręstinų tikrų problemų Lietuvoje begalė.

Vietoj to, kad ieškotų dabarties, pereisiančios ir į ateitį, problemų priežasčių ir jų sprendimų būdų, ar realiai pagerinsiančių valstybės būklę sprendimų – jie svarsto iš kokios raidės rašyti „Rusija” pavadinimą, ir ar nevertėtų to pavadinimo pakeisti į „Moskoviją”.

Skaitant šio komiteto pirmininko, liberalo Raimundo Lopatos paskelbtą pranešimą, galima susidaryti įspūdi, jog šio Ateities komiteto ateitį jo pirmininkas mato kaip informacinio karo fronto priešakyje stovinčio, valstybės lygmens trolio vaidmenyje.

Kadangi tai jau ne pirmas posėdis tokiais klausimais, gal vertėtų persivadint Propagandos ir Rusijos (ar rusijos, o gal Moskovijos) trolinimo komitetu, kuris vėliau galėtų pasipildyti ir Kinijos (ar kinijos) pavadinimu.

Kodėl Kinijos? – Nes dar vakar Raimundas Lopata džiaugėsi, kad prie Lietuvos, Latvijos ir Estijos, „pažeminusių” Kiniją išeinant iš bendradarbiavimo tarp valstybių su Kinija formato 17+1 , žodžiais jungiasi ir ES liberalų ir demokratų aljansas (ALDE), raginantis išeiti iš šio formato ir kitas Europos valstybes.

Reikia pastebėti, kad prie Lietuvos, pasitraukusios iš 17+i formato, nuo 2021 m. neprisijungė nė viena šalis be aukščiau paminėtų Latvijos ir Estijos. Ir, tikėtina, artimiausioje ateityje neprisijungs. Nes Europoje atbunda suvokimas, kad jau dabar už viską tenka mokėti daugiau, nei anksčiau. Santykių su Kinija pabloginimas gali šį „daugiau” padidinti dar kelis kartus.

Tą puikiai įrodo G.Landsbergio paskelbtas pergalingas karas prieš Kiniją, kuris jau davė apčiuopiamų vaisių – prarastus verslo ir mokesčių milijardus, besitraukiantį iš Lietuvos verslą, negalintį eksportuoti produkcijos į Kiniją minint kaip kilmės šalį Lietuvą, nužemintą iki „reikalų patikėtinio” diplomatinį statusą ir daug kitų pergalių bei privalumų, kuriais pasižymi ši vyriausybė.

Seimo ateities komitetas toliau tęsia g.Landsbergio pradėtą kovą, kurios būdai dar neišsemti – pilnas pranešimas:

Šiandien Seimo Ateities komiteto rengiamoje diskusijoje mokslininkai tarsis, ar verta lietuvių kalbos vietovardį „Rusija“ pakeisti į „Maskoviją“.

Propagandos tyrinėtojo filosofo prof. Gintauto Mažeikio manymu, Rusijos pervadinimas kitu istoriniu pavadinimu turi prasmę kaip informacinio karo dalis. „Tai būtų Rusijos trolinimas, priešo pažeminimas. Tačiau toks sprendimas tarptautinės ir administracinės reikšmės neturėtų“, – sako komiteto diskusijos dalyvis.

Ateities komiteto pirmininko, liberalo prof. Raimundo Lopatos pastebėjimu, dėl Rusijos karo Ukrainoje iš esmės pasikeitus geopolitikos struktūrai, kinta ir vertybiniai, ideologiniai, istoriniai, kultūriniai akcentai – taip pat ir kalbiniai. „Daugelio kalbos vartotojų vertybėms nepriimtinas rusijos įvardijimas didžiąja raide, nors to reikalauja vietovardžių rašybos principai. Todėl diskusijoje permąstysime ne tik rusijos istorinę, kultūrinę sampratą, bet ir filologinę“, – sako R. Lopata.

Renginio įvadinį pranešimą „Rosija ir Maskovija: melai ir nutylėjimai“ pateiks istorijos profesorius Alfredas Bumblauskas. Jis atskleis Maskovijos melus pasiglemžiant Rusios ir rusų vardus, taip pat iš Sovietų Sąjungos paveldėtą Rosijos sampratą, iš kurios buvo ištrinti kertiniai Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės – Kijevo ir Vilniaus – matmenys.

Diskusijoje dalyvaus politologijos profesorius Alvydas Jokubaitis, istorijos ir filosofijos docentai Viktoras Bachmetjevas, Pavelas Lavrinecas, Grigorijus Potašenko, taip pat Valstybinės lietuvių kalbos komisijos pirmininkė Violeta Meiliūnaitė.

Diskusiją kartu su R. Lopata moderuos Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Strateginio prognozavimo skyriaus vadovas prof. Lauras Bielinis.

infa.lt komentaras: Raimundas Lopata ir Co dar galėtų apsvarstyti variantą „Moskovija” rašyti iš mažosios raidės „moskovija” – tai būtų dar didesnis „Rusijos, rusijos, Moskovijos” trolinimo lygis, deja, parodantis tik paties Seimo mentaliteto ir intelektinių gebėjimų lygį ir Seimo narių sprendžiamų problemų, valstybės gerovės atžvilgiu, atitikimą jų gaunamam atlyginimui. Kuris tikrai neadekvačiai didelis lyginant su pasiektu rezultatu.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 292

Žymos:

Atsiliepimų 9

  1. Liberalams    -  2023-06-07, 11:23

    labiau prie veido butu zodziu „kysis”,”vagyste”,”privatizacija” linksniavimas. Gal net pervadintu kaip nors isradingiau?

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Geležinė taisyklė    -  2023-06-07, 11:29

    Kuo didesnis agentas, tuo aršiau reiškiasi.

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Anonimas    -  2023-06-07, 13:18

    Kiekvienas asmuo gyvenime gan anksti išmoksta, kad žeminti agresyvų subjektą yra prašytis didesnės agresijos. Tokie siūlymai ne Lietuvai gero linkint teikiami.

    Atsakyti į šį komentarą
  4. Anonimas    -  2023-06-07, 13:19

    Vietovardžių rašymas didžiąja raide yra ne politinio apsisprendimo, o Lietuvių kalbos taisyklių reikalas.

    Atsakyti į šį komentarą
  5. Koks skirtumas,    -  2023-06-07, 13:44

    kaip vadinai ta,uz ka gavai i spranda!?

    Atsakyti į šį komentarą
  6. Lino    -  2023-06-07, 17:43

    Jie visų pirma turėtų pamąstyti kaip save pavadinti: Debilai ar debilai

    Atsakyti į šį komentarą
  7. VŽA    -  2023-06-07, 18:08

    Taip idiotiškai gali sugalvoti, tik lyt-psich, polit-ekonom iškrypėliai…

    Atsakyti į šį komentarą
  8. Myndė    -  2023-06-07, 20:19

    Aš tai lopatoms ir Co siūlyčiau surengti plikų užpakalių akciją prie Rusijos ambasados 🙂 Stipriai pažemintų niekadėjus 🙂

    Atsakyti į šį komentarą
  9. katalikas    -  2023-06-08, 04:30

    Lopata visada buvo parsidavėlis ir lietuvių tautos išmata. Kuo senesnis šūdas darosi, gamtoje – mažiau smirda. Bet Lietuvoje – daugiau. Lopata… Lietuva…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
A5

"Lietuva be miškų, be kelių, be mokyklų, be smulkaus verslo ir be ateities !" su...

Jei tikėti tik tuom ką matei, tai(nerandu žodžių, padėk)...

Gal paspringai bevardindamas kad iki Lietuvos nedasikasei......

Apie totalinę rusofobinę LT šizofreniją: lebionka.blogspot.com/2023/10/valdas-anelauskas-zombiu-lietuva.html...

Mes stojom i nato kad būtume apginti o db jau ir pulti norime)))...

Ginklų pramonė labai pelninga, kas turit pinigų ir galit - investuokit, daug uždirbsite. Tik nereikia...

Fu

Jei prievartauja nes neturi merginos tai sprendžiama labai paprastai, neturės kuo prievartauti tai ir merginu...