infa.lt

Šimtai tūkstančių Varšuvoje dalyvavo eitynėse prieš Lenkijos valdančiąją partiją

05 birželio
17:58 2023
mitingas Lenkijoje

foto: The Associated Press

Masinį mitingą sušaukė Donaldas Tuskas, kurio partija „Pilietinė platforma” siekia išstumti valdančiąją partiją „Įstatymas ir teisingumas”.

Apytikriai 500 000 žmonių (taip skelbia organizatoriai) sekmadienio popietę, birželio 4 d, Varšuvos centre surengė didžiulį mitingą prieš valdančiąją partiją „Teisė ir teisingumas” (PiS), kuris buvo surengtas minint 34-ąsias persilaužimo rinkimų, faktiškai užbaigusių komunistų valdymą Lenkijoje, metines, praneša amerikiečių „Politico” leidinys.

Eitynes sušaukė buvęs Lenkijos ministras pirmininkas ir buvęs Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas, kuris dabar vadovauja savo partijai „Pilietinė platforma” (PO), siekiančiai nugalėti PiS per vėliau šiais metais vyksiančius rinkimus.

„Jūs visi esate čia, nes tiesiog patikėjote, kad mes galime laimėti”, – sakė D. Tuskas miniai, kuri užpildė Varšuvos Pilies aikštę. Žmonės minioje laikė baltai raudonas vėliavas ir antivyriausybinius plakatus, tarp kurių buvo ir vietinių išgarsinti plakatai su žodžių raides užmaskuotomis žvaigždutėmis, reiškiančiomis lenkiškai „f*** PiS”.

„Štai mano šiandienos pasižadėjimas jums: Mes ketiname laimėti šiuos rinkimus ir pareikalauti PiS atsakomybės”, – pareiškė D. Tuskas.

Mitingas, kuris atrodė kaip didžiausia politinė demonstracija Lenkijoje per pastaruosius dešimtmečius, įvyko praėjus vos kelioms dienoms po to, kai PiS palankus prezidentas Andrzejus Duda pasirašė prieštaringai vertinamą teisės aktą, kuriuo įsteigiama speciali komisija Rusijos įtakai Lenkijos saugumui tirti.

Komisija turės didelius įgaliojimus, įskaitant draudimą 10 metų eiti pareigas valstybės tarnyboje tiems, kurie, kaip nustatyta, priima politinius sprendimus Rusijai įtakojans.

Lenkijos opozicija teigia, kad specialiosios komisijos siūlomos sankcijos gali būti panaudotos siekiant pašalinti D. Tuską iš politikos pagal išgalvotus kaltinimus.

Po kritikos Lenkijoje, taip pat iš JAV bei ES, A. Duda ėmėsi veiksmų, kad susilpnintų komisijos įgaliojimus. Tačiau tam reikėtų dar vieno balsavimo parlamente.

Lenkija rengiasi rudenį vyksiantiems rinkimams. POLITICO apklausos duomenimis, D. Tusko Pilietinė platforma šiuo metu atsilieka nuo PiS. Tačiau valdančioji partija neturi pakankamos paramos, kuri garantuotų jai daugumą kitame parlamente.

PiS pozicijos apklausose susilpnėjo 2023 m. dėl dviženklės infliacijos ir ekonomikos sulėtėjimo. Tikimasi, kad vėliau šiais metais abu šie rodikliai sumažės, todėl valdančioji partija galbūt turės šiek tiek galimybių aplenkti opoziciją ir užsitikrinti beprecedentę trečią kadenciją iš eilės.

infa.lt: visoje šioje situacijoje klausimų kelia tai, kad viešai kalbėdamos prieš Rusijos vykdomą dezinformaciją ir įtaką, – ir ES, ir JAV, sutartinai nesutinka su tai įtakai tirti skirtos komisijos įsteigimu Lenkijoje. Apkaltins politikus? – Tai jei jie darė Rusijai naudingus sprendimus – kodėl gi ne?

Tuo labiau, kad tokie politikai yra pažeidžiami ir galimai šantažuojami  užsienio specialiųjų tarnybų, priimti nenaudingus savo šaliai sprendimus ir ateityje. Šioje vietoje galima daryti prielaidą, kad ES su JAV nenori prarasti savo politikos stūmimui naudingų agentų Lenkijoje, kurie nueitų į politinį užribį paaiškėjus jų santykiams su Rusija.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 237

Žymos:

Atsiliepimų 5

  1. Akivaizdu    -  2023-06-05, 11:48

    Leftistai kyla kovon. Bando stumti į valdžią Tuską. O tada Lenkijai pareis pypiec.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Ne ant platformos    -  2023-06-05, 12:06

    Kaip viskas trapu. Pagal II termodinamikos dėsnį, jei nieko nedarai, tai viskas savaime blogėja. Na o jei varai pagal Sorošą, tai blogėja dar greičiau.

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Mitingai    -  2023-06-05, 13:52

    ne streikai! Niekam nerupi,ka jus sukaujate laisvalaikiu.

    Atsakyti į šį komentarą
  4. VŽA    -  2023-06-06, 06:07

    Gerb. G. Landsbergis galėtų parekomenduoti ir Lenkijai: Valdančiuosius – lauk, pirmalaikiai rinkimai…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...

Čia Jums ne Okeanidės bučinys Antanui......