infa.lt

I.Šimonytės planuose – kasmet po 50 tūkst. pilietinio pasipriešinimo žinių įgijusių Lietuvos gyventojų

19 gegužės
20:58 2023

Gintarė Skaistė ir Ingrida Šimonytė

Neginkluoto pasipriešinimo srityje pagrindinis prioritetas turi būti teikiamas piliečių mokymams. Numatoma, kad per artimiausius trejus metus bus pasiektas proveržis šviečiant visuomenę ir rengiant ją neginkluotam pilietiniam pasipriešinimui, apie savo planus pasakoja I.Šimontė.

Planuojama atnaujinti pilietinio pasipriešinimo kursų turinį, o rengimą pilietiniam pasipriešinimui padaryti privalomu valstybės tarnautojams, rekomenduojamu viešajam sektoriui bei prieinamu visiems pilietinio pasipriešinimo žinių gauti norintiems žmonėms.

„Labai svarbu, kad šiandien ne tik širdimi ir visa įmanoma pagalba būtume Ukrainoje, bet ir išnaudotume šį laiką valstybės nacionaliniam saugumui ir pilietiniam pasipriešinimui stiprinti.

Tai reiškia, kad turime stiprinti pilietinę valią priešintis ir turėti visus įrankius bei planą, ką, atėjus išbandymo metui, kiekvienas turime daryti. Tikiu, kad bendromis jėgomis užtikrinsime būtiniausią nacionalinio saugumo sąlygą – sąmoningų piliečių indėlį į šalies saugumo ir gerovės kūrimą, pasirengimą kritiniu atveju prisidėti prie valstybės gynybos“, – sakė vriausbės premjerė Ingrida Šimonytė.

„Šiandien iš visuomenės labiausiai girdime poreikį įgyti praktinių žinių ir įgūdžių įgyvendinti pilietinį pasipriešinimą. Netrukus startuosime su piliečių rengimo programa, kuri užtikrins sistemingus ir visiems prieinamus įrankius pasirengti neginkluotam pilietiniam pasipriešinimui.

Pasirengimas pilietiniam pasipriešinimui yra procesas, kur reikalingas abipusis indėlis. Esame suinteresuoti gynybai pasitelkti visą gyventojų pilietinės galios potencialą, todėl kuriame sąlygas ir įrankius piliečiams įgyti reikiamų žinių“, – sakė krašto apsaugos viceministras Žilvinas Tomkus.

Jau šiemet startuos nuotolinė mokymų platforma. Ji sudarys galimybę susipažinti, kas yra pilietinis pasipriešinimas, kokie galimi piliečių vaidmenys valstybės gynyboje bei kaip pasirengti pačiam ar parengti savo šeimą pilietiniam pasipriešinimui. Išklausiusiems bazinius mokymus bus suteikiami sertifikatai.

Planuojama, kad tokius bazinius pilietinio pasipriešinimo mokymus internetinėje platformoje per 2024 metus galės išklausyti 50 tūkst. žmonių: valstybės tarnautojai, ginklų turėtojai, norą išreiškę šalies gyventojai. 2025 ­­metais bazinių žinių įgijusių žmonių skaičius turėtų pasiekti 100 tūkst.

Numatomi mokymai ir potencialiems pilietinio pasipriešinimo organizatoriams ir vadovams, specializuoti kursai, skirti svarbias kompetencijas turintiems žmonėms, pavyzdžiui, inžinieriams, IT specialistams.

Planuojama, kad neginkluoto pilietinio pasipriešinimo mokymų rengimą koordinuos Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamentas prie Krašto apsaugos ministerijos. Į rengimą pilietiniam pasipriešinimui bus įtraukiama Lietuvos šaulių sąjunga, tikimasi pasitelkti ir savivaldą, kitas susijusias organizacijas.

Visuomenė jau šiandien apie pilietinį pasipriešinimą ir savo vaidmenį valstybės gynyboje gali sužinoti Krašto apsaugos ministerijos interneto svetainėje: pasipriesinimas.kam.lt

infa.lt: Nepasakytas svarbiausias dalykas – prieš ką priešintis? Ir vardan ko? Ir šiaip, ji turbūt juokauja – G.Landsbergis šiandien kalbėjo apie Vyriausybės perkrovimą (sistemos) ir, kad bus svarstomi išankstiniai rinkimai. Visa ši vyriausybė su savo planais taps istorija. Tiesą sakant, dėl vieno ji teisi – pilietinis pasipriešinimas vyksta – prieš šią valdančiąją daugumą. Bet to visuomenė mokosi praktiškai, o ne kažkokiuose kursuose.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 178

Žymos:

Atsiliepimų 4

  1. Rita    -  2023-05-19, 21:44

    Geras Infa.lt komentaras. Super. Gal durnaropių abu iš vieno dubenio užvalgė. Jau grynai pabludo tiek vienas, tiek kitas.
    O visuomenei priešintis prieš juos tiesiog atimtos visos galimybės. Todėl jiems px ką nori tą kalba, ką nori tą daro. Virš jų tik dangus.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. vištgaidžio gaujos valdymo rezultatai    -  2023-05-19, 22:46

    gražių paveiksliukų galerija:

    liaudiesmenas.livejournal.com

    P.S.ankstesnius postus galima pamatyti,apačioje paspaudus “Previous 10”

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Priesintis    -  2023-05-20, 00:00

    reikia ponaujai ir jos deleguotoms valdzioms! Kitu priesu – tiesiog nera!

    Atsakyti į šį komentarą
  4. VŽA    -  2023-05-20, 12:18

    PUIKUS infa.lt komentaras.
    Mokymas – pelninga verslo rūšis. Pliurps tą patį, bet už didelius įkainius. Valanda gali kainuoti 100-700 Eurų, nes dėstys isi-savintojai…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....