infa.lt

„Seimo Ateities komitetas svarstys, ar Rusiją pervadinti Maskovija“

19 gegužės
16:13 2023
Raimundas Lopata

Seimo kanceliarijos nuotrauka (aut. Džoja Gunda Barysaitė)

Seimo Ateities komitetas pradeda diskusiją, ar vadovaujantis istoriniais faktais būtų prasminga lietuvių kalba vartojamą vietovardį „Rusija“ pakeisti į „Maskoviją“.

Politikai sprendimo ieškos vadovaudamiesi istoriko prof. Alfredo Bumblausko įžvalgomis, kurias jis pateiks Seime savo pranešimu „Rosija ir Maskovija: 5 melai ir nutylėjimai“.

Pasak Ateities komiteto pirmininko, Liberalų sąjūdžio frakcijos nario prof. Raimundo Lopatos, Rusijos prezidentas savo pradėtą karą Ukrainoje paremia iškraipyta ir melaginga istorija, todėl Lietuvoje verta kelti klausimą, ar Vakarų savimonėje nėra iškreiptai suvokiamas Rusijos istorinis vaidmuo – kaip ir pats visos šalies pavadinimas.

„Mes Rusiją vadiname Rusija, nes taip save pirmiausia vadina pati Rusija. Žvelgdami iš Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės istorinio rakurso, Lietuvai ir Vakarams ieškosime priimtinesnio ir tikslesnio šios šalies istorinio vaidmens vertinimo negu vakariečių savimonėje įsigalėjęs didžiarusiškasis naratyvas.

Atitinkamai aiškinsimės, kaip geriausia būtų vadinti šalį, kurią tradiciškai vadiname Rusija: ar Rosija, ar Maskovija, ar dar kitaip“, – sako Raimundas Lopata.

A. Bumblausko analizė apims platų Rusijos istorijos vertinimą, pabrėžiant iš Sovietų Sąjungos paveldėtą Rosijos sampratą, iš kurios ištrinti kertiniai LDK – Kijevo ir Vilniaus – matmenys.

Profesorius atskleis Rusios vardo nusavinimą ir pavertimo Rosija aplinkybes ir kokiais kitais istoriniai melais dangstydamasi Maskovija pasiglemžė Rusios ir rusų vardus.

Profesorius pranešimą skaitys Ateities komiteto suburtame neformaliame forume „Intelektualinis Lietuvos savarankiškumas“ birželio 7 dieną, kuriame dalyvaus šalies istorikai, filosofai, kalbininkai, politikai.

infa.lt komentaras:
Puiki idėja, bet gal pradžioj kai kuriems politikams reikėtų pradėti nuo savo pavardžių sulietuvinimo. Ar negražiai skambės? Vis tik, panašu, kad pagal savo veiklos rezultatus šis „Ateities” komitetas kitoje Seimo kadencijoje taps tiesiog praeitimi.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 223

Žymos:

Atsiliepimų 5

  1. Regis    -  2023-05-19, 16:32

    Na taip, Kastuvas skambėtų lietuviškai išdidžiai, lyginant su rusišku Lopata.

    „Ateities komitetas” tikrai užsiima niekais, Nausėda skelbia apie recesiją, ekonomikos smukimą, o Lopata apie tai, kaip pervadint Rusiją į Moskoviją. Lyg nuo to mūsų gyvenime kažkas pasikeistų.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. VŽA    -  2023-05-19, 19:11

    ŠIUO METU – AKTUALIAUSIA PROBLEMA…
    Teisingai pastebi infa.lt, gal reikėtų pradėti nuo savo lietuviškų pavadinimų, kad LIETUVIŲ kalboje neliktų svetimšalių W, Q, jų raidžių, kad vardai neskambėtų zvonkė, šponkė… Maskvą gali vadinti Rosija, Maskovija, Putinovija, bet pirmiausiai, – privalu rusų armiją sutriuškinti Ukrainos žemėje, kad neprireiktų Lietuvos vadinti Litva…

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Reiketu    -  2023-05-19, 21:05

    seima pervadinti durnanamiu,kur interesu klanai deleguoja savo visiskus atstovus,su neblogu biuleteniu uz ju liga.

    Atsakyti į šį komentarą
  4. Myndė    -  2023-05-19, 21:25

    Kai po eilinio valdžiukės šedevro pagalvoju, kad debiliškiau jau neįmanoma, jie tik šast ir įrodo, kad klydau 🙂
    Nors seniai pastebėta – kiekvienam kaime savas durnius, o kai kurie jų net su iniciatyva 🙂

    Atsakyti į šį komentarą
  5. Manau,    -  2023-05-20, 14:20

    Kad žodį “durnius” pakeitus žodžiu “kvailys”, niekas iš esmės nepasikeistų. Kalbu apie “profesorių”… vieną ir kitą… tskant tas pats b…, tik kitoje saujoje.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Iš tiesų, paskaičius galima taip pamanyti. Kita vertus, greta yra Kuolio tekstas apie tai, kas...

Manau, kad Vaitkaus komanda šitokiu būdu patys sau kuriasi piarą? Klounai...

nacistui putinui.......

Hm

Maskvoje sutelkta daugiausiai oro gynybos, bet yra daug visiškai nesaugomų ir vertingų taikinių, tai ten...

ble su sibiru kariaus xoxlai kuria vis kuria o iki maskvos nedatraukia...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...