infa.lt

Pavyzdys, kaip imituoti kovą su paauglių narkomanija, patiems palaikant narkotikų dekriminalizavimą

27 balandžio
06:20 2023
Agnė Bilotaitė

VRM nuotr.

Originalus straipsnio pavadinimas:

„Ministrė A. Bilotaitė: nepilnamečių narkotikų vartojimo problemą būtina spręsti bendromis pastangomis”

Reikėtų suprasti taip: „Mes įstatymu palengvinsime narkotikų vartojimą, o atsakomybe už pasekmes dalinsimės visi”. Kaip žinia, valdančioji koalicija jau ne pirmą kartą stumia narkotikų dekriminalizavimo įstatymo projektą, esą už nedidelius kiekius, skirtus savam naudojimui nederėtų bausti kalėjimo bausme.

Na taip, juk pagauto narkotikų pardavėjo giesmė – „vartoju pats, viena dozė, niekam nepardavinėju”. Kam jiems su savimi nešiotis visą maišą? Mastančiam žmogui tai daugiau nei akivaizdu, bet valdantieji apsimeta „naivuoliais” ir toliau varo nuo pradžių – „už mažą kiekį nebauskime”.

Tačiau tuo pačiu skundžiasi, kad auga narkotinių medžiagų vartojimas ir tiekimo tinklas ir maža to, sako, kad visi turime būti už tai atsakingi.

Pala, o tai kas leidimus-indulgencijas išduoda? Tėvai, policija ar mokyklos? – Ne, padėtį valstybėje narkomanijos klausimais, tame tarpe ir paauglių tarpe, pilnai kontroliuoja valdančiųjų priimami sprendimai. Ir šie sprendimai visiškai nerodo, kad jie norėtų suvaldyti narkomaniją, greičiau visiškai atvirkščiai. Paskaitykime ką rašo VRM ministrė Agnė Bilotaitė:

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė su Sveikatos apsaugos, Socialinės apsaugos ir darbo, Švietimo, mokslo ir sporto ministerijų bei policijos, muitinės ir Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento atstovais aptarė nepilnamečių narkotinių medžiagų vartojimo paplitimo ir prevencijos klausimus. Susitikime aptarta, jog Lietuvoje net 45 institucijos atlieka prevencinius veiksmus šioje srityje, tad būtina mažinti fragmentaciją, stiprinti institucijų bendradarbiavimą ir veikti koordinuotai.

„Narkotinių medžiagų vartojimas ir platinimas šiandien yra itin aktuali ir neraminanti problema, ypač kalbant apie nepilnamečius. Tačiau tai negali ir neturi būti vien policijos atsakomybė. Teisėsaugos institucijos nuosekliai mažina narkotinių ir psichotropinių medžiagų prieinamumą ir pasiūlą, kovoja prieš organizuotą nusikalstamumą. Tačiau būtinas aktyvesnis ir kitų atsakingų institucijų, savivaldybių, mokyklų, tėvų, bendruomenių įsitraukimas bei bendradarbiavimas stiprinant prevenciją ir šalinant vartojimo priežastis“, – teigia ministrė A. Bilotaitė.

Lietuvoje stebima nusikalstamų veikų, susijusių su neteisėtu disponavimu narkotinėmis medžiagomis, augimo tendencija. Vien neteisėto disponavimo narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti veikų skaičius 2023 m. pirmąjį ketvirtį siekė 790, kai 2022 m. tuo pačiu laikotarpiu – 544, o 2021 m. – 621. Ministrė pabrėžė, kad registruotų nusikalstamų veikų statistika dažnai neparodo realios narkotinių medžiagų vartojimo situacijos, tačiau gerai iliustruoja su šia problema efektyviai dirbančių teisėsaugos institucijų darbą.

Praėjusiais metais Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai atliko 91 tarptautinę operaciją bendradarbiaudami su 25 šalių pareigūnais, o šių operacijų metu iš neteisėtos apyvartos išimta daugiau nei 10 tonų įvairių rūšių narkotinių ar psichotropinių medžiagų, kurių kontrabandos organizavime ir vykdyme dalyvavo Lietuvos piliečiai.

Policija darbo su nepilnamečiais srityje vykdo teisinį švietimą mokymo įstaigose, kuriose skaitomos paskaitos tema „Nepilnamečių teisinė atsakomybė“. 2022 m. paskaitas išklausė 2 399 klasės visoje Lietuvoje. Taip pat policijos pareigūnai iš mokyklos bendruomenės narių aktyviai renka informaciją, susijusią su grėsmėmis švietimo įstaigos saugumui, įskaitant ir disponavimą draudžiamomis medžiagomis.

Vidaus reikalų ministerija parengė nusikaltimų ir kitų teisės pažeidimų prevencijos modelį, kurį patvirtinus narkotikų medžiagų paplitimo problemą būtų galima identifikuoti ir tikslingomis priemonėmis spręsti savivaldybės lygmeniu.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 191

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. VŽA    -  2023-04-27, 07:10

    Jeigu RINKĖJAI į būsimą Seimą išrinks normaliai išsivysčiusius, tai reikės keisti daugumą lyt-polit-iškrypusiųjų įstatymus…

    Atsakyti į šį komentarą
  2. T0mas J.    -  2023-05-03, 15:50

    Konservatoriai. Veidmainystės pavyzdys.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....

Žygizmundai Ukraina uber alles. Ar ne laikas tamstai Maldeikienei ir dar keletui proto žaibu psichiatrinėje...

psichas jabanas...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....