infa.lt

Kodėl politizuotas mokslas yra pavojingas

12 balandžio
06:40 2023

Šį pavadinimą pasiskolinau iš vėlyvojo Michaelo Crichtono esė, pridėtos prie jo 2004 m. romano „Baimės būsena”. Be to, ketinu gana plačiai pasiskolinti ir iš esė, ir iš paties romano, nes abejoju, ar dauguma iš jūsų jį skaitė arba ketina skaityti, nors turėtų. Pabandysiu pateikti trumpą santrauką, susijusią tiek su jo, tiek su mano nuomone, per daug neišduodamas (žinote, tam atvejui, jei norėsite jį perskaityti), rašo Rob JenkinsBrownstone Institute” leidinyje.

Mokslo politizavimas ir komercializavimas – tai daugelyje žinomiausių Crichtono romanų, tokių kaip „Kongas”, „Laiko juosta”, „Grobis” ir, žinoma, „Juros periodo parkas”, pasikartojanti tema.

Harvardo medicinos mokslų daktaras Crichtonas nuolat naudojo savo dramatiškus siužetus tam, kad įrodytų, jog žmonija turi priimti mokslą kaip įrankį, bet neleisti jam tapti mūsų šeimininku.

Kaip rašytojas, jis specializavosi demonstruodamas šiurpą keliančias pastarojo reiškinio pasekmes, dažniausiai gana dramatiškai, kai žmones suėda dinozaurai, gorilos, nanorobotai ar dar kas nors.

Minėtoje esė Crichtonas rašo apie mokslinę teoriją, atsiradusią praėjusio amžiaus pradžioje. Ją plačiai ir entuziastingai palaikė „progresyvistai” vyriausybėje – nuo Vudro Vilsono (Woodrow Wilson) iki Oliverio Vendelo Holmso (Oliver Wendell Holmes) ir Luiso Brandeiso (Louis Brandeis).

Ją neužilgo palaikė ir žinomi kitų visuomenės sluoksnių žmonės – tai, ką šiandien vadiname „elitu”: Aleksandras Grehemas Bellas, Lelandas Stanfordas, H. G. Velsas, Džordžas Bernardas Šo.

Taip pat ir akademinė bendruomenė, nes dideli korporacijų pinigai per tokias „labdaros organizacijas” kaip Karnegio ir Rokfelerio fondai plaukė į „mokslinius tyrimus”, skirtus šiai teorijai propaguoti.

Šie tyrimai buvo atliekami Harvardo, Jeilio, Prinstono, Stanfordo, Džono Hopkinso ir kituose geriausiuose universitetuose. Šiems tyrimams, kuriuos visapusiškai rėmė Nacionalinė mokslų akademija, Amerikos medikų asociacija ir Nacionalinė mokslinių tyrimų taryba, buvo įkurtas nacionalinis centras – „Cold Springs Harbor” institutas.

Galbūt jau numanote, kad kalbama apie eugenikos teoriją, kuri skelbė „genofondo krizę, lemiančią žmonių rasės nykimą”. Kaip dabar visi žinome – na, galbūt ne visi – paaiškėjo, kad eugenika buvo ne mokslas, o groteskiškas pseudomokslas. „Jos istorija tokia baisi, – pažymi Crichtonas, – o tiems, kurie į ją įsitraukė, tokia gėdinga, kad dabar apie ją retai kalbama.”

Žinoma, Browstone’o skaitytojai, be abejo, pripažįsta, kad ši visiškai apgailėtina ir visiškai diskredituota teorija vis dar gyva ir klesti bent vienoje Amerikos institucijoje. Viena pirmųjų ir garsiausių jos šalininkių buvo Margaret Sanger, kuri „Planuotos tėvystės organizaciją” (Planned Parenthood) įkūrė būtent tam, kad įgyvendintų eugenikos judėjimo tikslą.

Ji kartu su kitais pseudomokslo skleidėjais tikėjo, kad vienintelis būdas išgelbėti žmoniją – atsikratyti „žmogiškųjų piktžolių”, kaip ji jas vadino, įskaitant psichiškai neįgalius žmones ir juodaodžius. Planuotos tėvystės organizacija tęsia šią misiją, nepaisant to, kad neseniai organizacija bandė atsiriboti nuo savo įkūrėjos.

Bet aš nukrypau nuo temos. Nors tai svarbus dalykas, tačiau tai nėra nei šio rašinio, nei Crichtono romano dėmesio centre.

„Baimės būsenos” siužetas sukasi apie aplinkosaugos judėjimą, ypač susijusį su „visuotiniu atšilimu” arba „klimato kaita” – priklausomai nuo to, kokia etiketė šiuo metu naudojama. Aš negaliu sekti.

Tiesą sakant, manau, kad tai priklauso nuo metų laiko: vasarą – „visuotinis atšilimas”, o įpusėjus šaltai žiemai, iškritus vėlyvo pavasario sniegui ar per rudens uraganų sezoną – „klimato kaita”.

Vis dėlto Crichtono romanas nėra nukreiptas prieš atšilimą. Greičiau jį galima pavadinti skeptišku, sveikiausia moksline šio termino prasme. Kaip rodo esė pavadinimas, Crichtonas nesutinka su tuo, kad „mokslas”, susijęs su visuotiniu atšilimu, yra taip smarkiai politizuotas, panašiai kaip buvo politizuotas „mokslas”, susijęs su eugenika.

Jis pastebi, kad šiandienos judėjimas vyksta pagal tą patį modelį, kaip ir ankstesnis judėjimas: už jo stovi tie patys žmonės, vyriausybės, universitetai ir korporacijos, jį skatina tie patys dideli pinigai.

Viso to priežastis, teigia Crichtonas per romano veikėją (bet tai vienas iš gerųjų vaikinų, todėl žinome, kad kalba Crichtonas), – išlaikyti gyventojus nuolatinėje baimės būsenoje, kad jais būtų galima lengviau manipuliuoti.

„Kiekviena suvereni valstybė, – tvirtina veikėjas, – turi kontroliuoti savo piliečių elgesį, kad jie būtų tvarkingi ir pakankamai paklusnūs.”…. Ir, žinoma, mes žinome, kad socialinė kontrolė geriausiai valdoma per baimę.

” XX a. pradžioje šiam tikslui pasitarnavo eugenika, XX a. viduryje – „raudonoji baimė” (kuri buvo pakankamai reali, bet vis tiek naudinga), o amžiaus pabaigoje ir XXI a. – visuotinis atšilimas.

Šio pastebėjimo reikšmė dabartinei mūsų padėčiai yra labai didelė. Akivaizdu, kad klimato panika tebėra aktuali ir tebetarnauja tam pačiam tikslui, tačiau per pastaruosius kelerius metus ji užleido vietą dar artimesnei ir neatidėliotinai „krizei” – COVID-19 pandemijai.

Tai nereiškia, kad pandemija nebuvo tikra – nors tikriausiai niekada nesužinosime visos tiesos apie ją, – bet noriu pasakyti, kad viso pasaulio vyriausybės neabejotinai pasinaudojo ja, kad toliau mus kontroliuotų, kaip prieš 19 metų pranašavo Crichtonas.

Tiesą sakant, jei perskaitytumėte „Baimės būseną” ir vietoj „pasaulinio atšilimo” įrašytumėte „koronavirusą”, gautumėte labai šiuolaikišką istoriją – iki pat to, kaip knygoje elgiamasi su skeptikais. (Spoileris: „Big Enviro” pirmiausia bando juos sukompromituoti, o galiausiai pašalinti. Laikas parodys.)

Galiausiai Crichtonas pabrėžia, kaip svarbu atmesti politizuotą mokslą ir reikalauti, kad vyriausybės ir tyrėjai vadovautųsi tikraisiais mokslo duomenimis, kad ir kokios būtų jų išvados.

Tikėtina, kad tai nebus naudinga valdantiesiems, todėl jie taip įnirtingai priešinasi šiai idėjai, tačiau tai tikrai bus naudinga likusiai žmonijai.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 134

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Tomai, negalima taip negražiai atsiliepti apie mūsų dabartinėje valdžioje esančius buvusius komunistus vei įslaptintus KGB...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....