infa.lt

Gintaras Furmanavičius. Svarbiausia galvoti, nenorint tapti nuolankiai į skerdyklą tapenančiomis avimis

03 balandžio
15:55 2023
Gintaras Furmanavičius

Foto: FB

Nors rytoj jau naujai sukurtos Žurnalistų profesionalų asociacijos profesinė šventė – Balandžio pirmoji, lauke dar tikrai nepanašu į tokį pavasarį, kokio mes visi labai laukiame. Nors vaikštinėjant Vingio parke Vilniuje, Ąžuolyne Kaune ar prie Žaliųjų ežerų ore jau tvyro tuoj tuoj išsprogsiančių pumpurų ir sužaliuosiančios gamtos nuojauta, žieminius rūbus slėpti dar tikrai anksti. Apsišarvuokime kantrybe – laukti liko visai nedaug.

Pavasario nuojauta tvyro ne tik gamtoje. Gal šis mano tekstas jums pasirodys per daug optimistiškas, bet į kai kuriuos momentus ir ženklus tikrai verta atkreipti dėmesį.

Visada, visur ir visiems sakiau, kad iš mūsų į biudžetą sumokamų pinigų sočiai mintančio pedopoartijos propagandos ruporo, kažkodėl liaudyje geriau žinomo LRT vardu, pirmadienio vakaro humoro laidą „Forumas” žiūrėti verta. Ir praėjusį pirmadienį dar kartą tuo įsitikinau.

Kur kitur galima pamatyti, kaip Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacijos prezidentė Daiva Čibirienė šauna Swedbank ir dvaro analitikui Nerijui Mačiuliui, kuris niekaip nesugeba suprasti skirtumo tarp savarankiškai dirbančių ir besidarbuojančių pagal darbo sutartis: “Nepykite Nerijau, bet jūs nusišnekėjote su tais mokesčiais….. Atsiprašau labai, bet jums negerai su galva.”

Ponios Daivos dalyvavimas toje laidoje, žinant jos vadovaujamos asociacijos požiūrį į dar vieną valdančiosios šaikos apgavystę, pavadintą skambiu mokesčių reformos vardu, jau yra kažko naujo pradžios požymis. Tuo labiau, kad ji buvo ko gero vienintelė, kuri tikrai suprato, apie ką laidoje buvo kalbama. Gerai, dar suprato Jekaterina Rojaka, tik jai kalbėti niekas neleido.

Skaisčioji finansų Gintarė nuožmiai bandė mums įrodyti, kokia nuostabi yra ši reforma, ženkliai sumažinanti turtingiausių visuomenės atstovų įmokas į biudžetą ir dar labiau smaugianti mokesčių kilpą vidutiniam ir smulkiam verslui.

Armokosmonautė laidoje išsiskyrė tik savo kelių priežiūros darbuotojų liemenių spalvos nagais, nes jai bandant kalbėti teksto nerišlumas buvo toks akivaizdus, kad likusiems laidos dalyviams beliko kukliai nuleisti akis į studijos grindis.

Neįtikėtina šioje laidoje buvo ne tik tai, kad vienas iš bankui tarnaujančių dvaro trubadūrų buvo nukeltas nuo pjedestalo, bet ir tai, kad paprastai besąlygiškai valdžią ginanti laidos vedėja užėmė tikrai objektyvią poziciją.

Beje, mano socialinio tinklo paskyroje įkeltas trumpas video su minėta fraze sumušė visus rekordus ir surinko virš 60 tūkstančių peržiūrų.

Šią savaitę pasirodė dar viena dėmesio verta naujiena. Trečiadienį socialiniuose tinkluose buvo pranešta: „Oficialu – šiandien registruota Žurnalistų profesionalų asociacija. (…) Kodėl? Nes rüpi.

Šis veiksmas tuo pačiu yra atsiribojimas nuo Lietuvos žurnalistų sąjungos. Ir nuo jos vadovo pastaroju metu reikšto požiūrio j žurnalistikos studentus.”

Mano bičiulis Aleksandras Nemunaitis siūlo kiek pakoreguoti naujosios struktūros pavadinimą. Jis sako,kad „reikėjo Žurnalistams oponuojančių profesionalų asociaciją registruoti – ŽOPA.

Mums būtų žymiai lengviau šį pavadinimą prisiminti.” Pretenzingas naujai įkurtos struktūros pavadinimas suponuoja mintį, kad Lietuvoje visi žurnalistai, išskyrus Birutę Davidonytę, Dovydą Pancerovą, Indrę Makaraitytę bei triukšmingai iš Lietuvos žurnalistų sąjungos ankščiau išstojusią žurnalistinio subjektyvumo ikoną Ritą Miliūtę yra paprasti mėgėjai, o ne savo amato profesionalai.

Nejaugi norėdamas būti profesionalu, žurnalistas turės stoti į minėtą asociaciją? O gal šitie užsakomieji profesionalai paprasčiausiai negali susitaikyti su mintimi, kad ilgus metus turėtas vienintelės tiesos monopolis negrįžtamai baigėsi, o pavargę nuo gerai apmokamo melo skaitytojai vis daugiau informacijos randa alternatyviuose informacijos šaltiniuose.

Man tai atrodo kaip dar vienas artėjančio pavasario žiniasklaidoje požymis. Kaip ir tai, kad tokia teta Monika iš pirmo karto netikėtai netapo LRT vadove antrai kadencijai. Juk tai galima vertinti kaip žinią, kad net pusė kruopščiai atrinktų LRT tarybos narių tetos Monikos vadovavimą vertina neigiamai.

Štai jums dar vienas artėjančio pavasario mūsų gyvenime požymis: nuosekliai didėjantis nepatogius klausimus valdančiai melagių šaikai uždavinėjančių valstybės piliečių skaičius.

Pasakysiu, kam turime už tai padėkoti. Ar jūs atkreipėte dėmesį, kad jau ilgą laiką net ir teisingųjų medijų durys užvertos čiaplinskams, kasiulevičiams, zemliams balevičiams, striogoms, dūdams ir daugeliui kitų „mokslininkų”, su kuriais mes kasdien keldavomės ir guldavome ilgiau, nei dvejus metus?

Jie tiesiog dingo, lyg seniai besmegeniai, ištirpę po ilgos žiemos. Būtent šitai parsidavusių „ekspertų” šutvei reikia nuoširdžiai padėkoti už tai, kad jų nesibaigiančios dvejus metus trukusios sapalionės iš gilaus žiemos miego pažadino daugybę žmonių, kas savo ruožtu stipriai priartino pavasarį, bet ne tą, kuris kasmet neišvengiamai nutinka gamtoje.

O ar dar prieš pusmetį būtume viename teisingame portale perskaitę tokį tekstą, kokį šią savaitę parašė Londone gyvenantis, bet atidžiai įvykius Lietuvoje stebintis Vidas Rachlevičius?

Toks teisingas ir daugybę labai mėgstamo tuose kraštuose smiginio strėlyčių tiesiai į taikinio centrą sumetęs rašinys, parodantis dabartinės valdžios panašumą į Irano šariatą tiesiog būtų ištrintas iš visur.

Dabar gi vien socialiniuose tinkluose jį perskaitė ne viena dešimtis tūkstančių ten naujienas randančių mūsų tautiečių. Mes niekada nesužinosime, kiek kartų jis buvo atverstas minėtame portale, bet žinantys žmonės sako, kad minėdamas ne vieną šimtą tūkstančių peržiūrų nebūsiu jums apsimelavęs. O tai dar vienas artėjančio pavasario požymis.

Yra dar daugybė pavyzdžių, kad kažkas mūsų visuomenėje po truputį keičiasi. Ir jų kasdien vis daugėja. Kažkieno planas labai akivaizdžiai stringa. Reikia tik atidžiai stebėti aplink mus vykstančius įvykius ir išmokti galvoti.

Galvoti, galvoti ir dar kartą galvoti. Nes tai svarbiausia, norint netapti nuolankiai į skerdyklą tapenančiomis avimis. Savivaldos rinkimų rezultatai aiškiai parodė, kad galvojančių žmonių nuolatos daugėja.

Jūs sakysite – o Vilnius? O Vilnius, mielieji, jau seniai yra kita Lietuva, todėl tai yra išimtis, o ne taisyklė.

Pirmą kartą šis tekstas buvo paskelbtas jo autoriaus asmeninėje Facebook paskyroje.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 325

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. VŽA    -  2023-04-06, 07:47

    Kiek iškilmingų žmonių – išmintingų minčių straipsniuose, bet skaitovams baigiasi pokalbiais virtuvėse… Turi KAŽKAS padaryti… O pačiam RINKĖJUI sunkiausia – PRADĖTI MĄSTYTI, o po to pajudėti…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...